Politică externă

Cursa republicano-democrata pentru mobilizarea electoratului

08.11.2006, 18:09 11

Aproximativ 200 de milioane de americani au fost chemati ieri la urne pentru a determina viitoarea configuratie a puterii de la Washington si pentru a da o nota administratiei Bush si razboiului din Irak. Ultimele sectii de votare urma sa se inchida la ora locala 20:00 (astazi la 07:00 ora Romaniei) in Alaska.
Dat fiind scorul relativ apropiat in sondaje al celor doua partide care lupta pentru putere - Democratii si Republicanii -, diferenta urma sa fie facuta de capacitatea lor de a-si mobiliza votantii.
"Haideti la vot! Convingeti-va vecinii si prietenii sa vina la vot. Va cer sa-i cautati pe prietenii vostri republicani si sa le spuneti: Este responsabilitatea voastra sa mergeti la vot", a spus presedinte american George W. Bush, ieri in fata mai multor mii de simpatizanti.
In SUA nu exista notiunea juridica de campanie electorala, iar candidatii se pot promova si in ziua votului.
Ultimele sondaje de opinie au mai taiat din avantul Partidului Democrat care parea sa aiba toate sansele de a castiga majoritatea in ambele camere ale Congresului american.
Democratii sunt favoriti in castigarea majoritatii in Camera Reprezentantilor, dar in cazul Senatului cursa se arata mult mai stransa. Daca vor controla doar una dintre cele doua camere ale Congresului, democratii nu vor putea exercita suficienta presiune pentru a determina o schimbare radicala a politicilor administratiei Bush. In cazul unei egalitati in repartitia mandatelor intre republicanii si demo-cratii din Senat (50/50), republicanii isi vor pastra majoritatea politica gratie votului preponderent al viceprese-dintelui Dick Cheney, care ocupa si functia de presedinte al Senatului.
Secretarul american de stat Condoleezza Rice si-a luat angajamentul sa colaboreze in mod echilibrat cu cele doua partide in cazul in care democratii vor castiga alegerile legislative. "Activitatea mea si responsabilitatea pe care o am vizeaza desfasurarea unei politici externe care sa indeplineasca obiectivele Statelor Unite. Trebuie sa facem acest lucru in mod echilibrat (cu cele doua partide) si asa am intentia sa actionez", a declarat seful diplomatiei americane, pentru postul de televiziune Fox. Americanii au fost chemati sa voteze pentru alegerea celor 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor, a 33 de senatori si a 36 de guvernatori. Democratii trebuie sa castige 15 mandate de deputat si 6 de senator pentru a obtine o majoritate in Congres pe care nu au mai detinut-o din 1994.
Condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein a picat la tanc oferindu-le republicanilor un argument pentru presupusul drum spre democratie al Irakului. Acestia stiu ca de-a lungul timpului electoratul american a preferat sa voteze cu Partidul Republican in vreme de razboi, in SUA existand o idee destul de raspandita in randul oamenilor care spune ca republicanii sunt buni in vreme de razboi si democratii in vreme de pace. Tocmai de aceea au incercat republicanii sa mute toata greutatea discutiei din ultimele zile ale campanieie electorale pe probleme fierbinti legate de razboiul din Irak, testul nuclear nord-coreean, proiectul de inarmare nucleara a Iranului si amenintarea terorista, desi in final aceasta decizie s-ar putea dovedi ca nu a fost cea mai inteleapta.
Strategii ambelor parti au declarat ieri ca pe langa prezenta la vot, tema razboiului din Irak si a securitatii interne erau singurele care mai puteau aduce modificari semnificative in randul preferintelor electoratului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO