Politică externă

Deputatii de la Roma propun ca toti italienii sa fie amprentati

17.07.2008, 18:05 9

Amendamentul a fost votat si de deputatii puterii si de cei ai opozitiei, ceea ce da mari sanse propunerii initiate de guvernul lui Silvio Berlusconi sa fie adoptata. Initiativa, care este in conformitate cu o directiva a UE, va netezi calea si spre amprentarea taberelor de nomazi din Italia, actiune fata de care au protestat institutiile europene si guvernul de la Bucuresti.
Ministrul de interne Cristian David se afla astazi la Roma pentru discutii cu omologul sau Roberto Maroni pe tema amprentarilor.
Amprentarea a fost oprita temporar la Roma, unde echipe de la Crucea Rosie au inceput un fel de recensamant al familiilor de nomazi din periferie. Timp de cateva zile, la Roma si la Napoli, autoritatile au dus o campanie de amprentare si fotografiere a nomazilor, intre care multi sunt cetateni rromi proveniti din Romania, intr-o actiune menita, potrivit premierului Silvio Berlusconi, sa favorizeze integrarea cetatenilor straini in Italia si sa ajute la educarea copiilor imigrantilor in scolile italiene.
Declaratiile lui Berlusconi au venit intr-o conferinta comuna cu presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Durao Barroso marti, aceeasi zi in care Parlamentul italian a votat un proiect de lege privind imigratia.
Proiectul, denuntat de stanga si de Biserica Catolica prevede, printre altele, introducerea delictului de imigratie clandestina, pentru care s-ar aplica o pedeapsa de la sase luni la patru ani de inchisoare, dar si facilitarea expulzarilor. Durata sederii in centrele de detentie ar putea fi prelungita de la doua la 18 luni, in timp ce pedeapsa in cazul imigrantilor clandestini care se fac vinovati de comiterea de infractiuni se va tripla, potrivit legii.
La Bucuresti, masurile luate de guvernul Berlusconi au dat nastere la ingrijorari, iar premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat ambasadorului Italiei la Bucuresti Daniele Mancini sa transmita la Roma ca este inacceptabil ca romanii sa fie discriminati.
"Pentru Guvernul roman, ca si pentru celelalte state europene, respectarea drepturilor omului este o prioritate. Nu putem accepta ca cetatenii romani sa fie supusi unor practici discriminatorii, care nu respecta demnitatea umana", a spus Tariceanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO