Politică externă

Deznodamantul in chestiunea copiilor-ostatici, asteptat de o luma intreaga

03.09.2004, 00:00 24

In Osetia de Nord s-au desfasurat ieri negocieri pentru eliberarea celor cateva sute de copii luati ostatici de catre rebelii ceceni, soldate fara vreun rezultat, in timp ce in preajma scolii care adaposteste teroarea s-au auzit doua explozii, a caror origine este necunoscuta.
Scoala din Beslan era imprejmuita si ieri de forte de ordine, dar si de sute de parinti cu ochii inrositi de nesomn, disperati ca nu au vesti despre ce anume se intampla inauntru - acolo unde copiii au fost luati ostatici, tmpreuna cu circa 20 de rebeli. Nu se stie precis numarul copiilor prinsi in acest conflict. Se vorbea, in prima zi a asediului, ca ar fi peste 250. Ieri, presa de la Moscova ridica numarul lor la aproximativ 350. Nu este precis nici ce anume vor rebelii. Dupa ce au fost avansate ipoteze, potrivit carora ar fi  vorba despre retragerea militarilor rusi din Cecenia, au aparut si informatii care indicau probabilitatea ca atentatorii sa ceara eliberarea confratilor lor detinuti de fortele ruse la Moscova sau in Osetia de Nord.
Ce se stie precis este ca atentatorii sunt ceceni, cel putin asa au afirmat reprezentanti ai serviciilor secrete din Rusia, dar de-aici incolo au existat, din nou, informatii nesigure despre posibilitatea ca intre teroristi sa se fi aflat si femei, ca si ipoteza ca gherila cecena sa fie in legatura cu reteaua Al Qaida.
Ieri, spre pranz, in imediata apropiere a Scolii nr. 1 din Beslan, teatrul operatiunilor teroriste, s-au auzit doua explozii puternice, la un interval de zece minute, iar pe cer au aparut nori de fum provocat de aceste detonari. Din pacate, agentiile de stiri, care aveau reporteri la fata locului, nu indicau natura acestui explozibil - asa dar nu este clar daca erau doua banale grenade sau daca ar fi fost un camion care ar fi explodat. Cert este ca zgomotele asurzitoare au produs panica, mai ales in randul parintilor.
O alta intrebare care se ridica in aceasta chestiune este cat de dispuse sunt autoritatile ruse sa foloseasca dialogul, si de cata forta (cat de agresiva va fi ea) pentru a-i elibera pe copii. Asta din pricvina unui precedent care a provocat, in urma cu doi ani, stupoare in privinta metodelor de "eliberare" a ostaticilor de catre Kremlin. Este vorba despre luarea de ostatici de catre rebeli ceceni intr-un teatru din Moscova, Nord-Ost, care i-a tinut prizonieri pe oamenii care venisera sa vada un music-hall 57 de ore. Doar atat, pentru ca aceasta a fost limita pe care au permis-o autoritatile ruse. Dupa acest rastimp a urmat o interventie in forta, care a constat din gazarea practic a teatrului (prin gurile de ventilatie) a unui gaz ucigas. Au murit, atunci, toti membrii gruparii teroriste, dar au murit si 129 de ostatici, adica majoritatea. De data aceasta, s-au inregistrat doua declaratii care au legatura cu evenimentul de la Nord-Ost. Vladimir Putin (care si-a contramandat o vizita in Turcia) a declarat ca prioritatea operatiilor serviciilor de securitate ruse este salvarea copiilor. A doua declaratie a venit din partea sefului serviciilor secrete din Osetia de Nord, Valeri Andreiev, care a spus, citat de ITAR-TASS, ca "nu exista alternativa la negocieri" - cu alte cuvinte, dupa cum comentau mai multe agentii de stiri, era de asteptat ca autoritatile sa intervina in forta. Intre timp, s-au inregistrat si declaratii ale FSB, care anuntau negocieri indelungi si tensionate.
Presa de la Moscova, in editia de ieri, arata ingrijorare si chiar enervare. Izvestia titra ca teroristii au trecut de o bariera; au ajuns sa ia ostatici copii, sa-i transforme in scuturi in razboiul terorist. Moscovski Komsomolets atragea atentia ca de-aici inainte nu va mai fi liniste - vor aparea forte speciale gata de interventie, masini blindate in parcuri, in gradinite si in scoli.Nezavisimaia Gazeta se intreba ce fel de razboi duc teroristii ceceni de vreme ce intre fortele lor de elita sunt atat de multe femei, spre deosebire de Irak, Afganistan sau la 11 septembrie, au stat acasa. Moscovskaia Pravda considera ca termenul "terorism" nu acopera intrega scara a atentatelor care s-au petrecut in ultima vreme in Rusia. Ar fi vorba despre un razboi in toata regula, care inca nu este recunoscut, insa, de catre Kremlin.
De altfel, exista in multe dintre comentariile aparute ieri la Moscova critici la adresa lui Vladimir Putin. Multe dintre ele se refera la promisiunea sa - care dateaza de la preluarea primului mandat de presedinte al Rusiei - ca in Cecenia va fi liniste. Lui Putin i se mai reproseaza si faptul ca, pana acum, a considerat ca Cecenia este o treaba de politica interna, a carei rezolvare ramane exclusiv in zona sa de influenta - nici Occidentul, nici ONU nu au fost chemate sa ajute la solutionarea acestei crize care face zeci de morti, iar in ultima vreme pare scapata de sub controlul Kremlinului. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO