Politică externă

Dictatorul comunist Kim Jong-il, dus la groapă de o maşină americană

Înmormântarea dictatorului Kim Jong-il în imagini

Îmnormântarea lui Kim Jong-il

Autor: Alexandru Matei

28.12.2011, 15:43 5478

Zeci de mii de nord-coreeni au îndurat frigul din Phenian pentru a-l conduce pe ultimul drum pe fostul lider Kim Jong-il. Ceea ce pare să fi scăpat organizatorilor este tocmai faptul că drumul acestuia a fost parcurs pe o maşină americană, Lincoln Continental, simbolul capitalismului anilor '70. Înmormântarea a avut loc într-o ceremonie bine pusă la punct ce a avut menirea de a prezenta moştenirea lăsată în urmă de fostul dictator şi de a transfera puterea fiului său Kim Jong-un, scrie The Guardian.

Deşi media rusă şi chineză au susţinut că imaginile venite de la Phenian sunt în direct, abundenţa luminii naturale de la sfârşitul ceremoniei, în condiţiile în care la Seul se însera, indică faptul că acestea au fost înregistrate.

Locuitorii capitalei au fost mobilizaţi să cureţe zăpada de pe traseul de 40 de kilometri al cortegiului funerar ce pornea de la palatul memorial Kumsusan, unde a fost ţinut corpul neînsufleţit al lui Kim. Televiziunea de stat nord-coreană a difuzat imagini ale unei procesiuni ce se desfăşura lent pe străzile înzăpezite unde o mare de oameni care îşi plângeau liderul, majoritea purtând uniforme militare verzi.

Procesiunea de trei ore ar putea oferi câteva răspunsuri cu privire la viitorul regimului comunist în condiţiile în care există temeri cu privire la securitatea regiunii aduse de venirea la putere a neexperimentatului Kim Jong-un.

Acesta, îmbrăcat cu o haină lungă neagră, dar fără pălărie pe cap, a mers în faţa maşinii ce transporta sicriul tatălui său, ce era înfăşurat într-un steag roşu, semn că succesiunea se desfăşoară aşa cum a dorit Kim Jong-il.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO