Politică externă

Discursul sotiei la Conventie, test major pentru Obama

26.08.2008, 19:42 15

Conform unui ultim sondaj, 52% dintre alegatori considera ca sotiile candidatilor la prezidentiale au un rol crucial in rezultatul alegerilor.
"Nu poti separa impresia pe care o face un candidat de cea a sotiei lui, cum nu poti separa un candidat de accentul sau, varsta, culoarea pielii sau apartenenta la vreun partid", este de parere Carl Sferrazza Anthony, autor al mai multor carti despre Prime Doamne.
Absolventa a prestigioaselor universitati Princeton si Harvard, Michelle Obama (44 de ani), poate deveni cea mai tanara Prima Doamna a Statelor Unite de la Jackie Kennedy incoace. Discursul sau poate inclina balanta decisiv in favoarea sotului sau, care se afla in acest moment, potrivit unor sondaje, la egalitate cu adversarul sau republican John McCain. Sau poate nu.
Inclusa recent de revista Vanity Fair in topul celor mai bine imbracate personalitati ale lumii, Michelle Obama, a fost tot timpul alaturi de sotul sau in campania electorala, spre deosebire de rivala sa, Cindy McCain, care a stat o vreme departe de lumina reflectoarelor.
"In general imi pot organiza campania intr-o zi. Ma trezesc foarte devreme, ma urc in avion, merg intr-un oras si sunt hai, hai, hai. E ca un exercitiu fizic foarte greu. E un joc mental in aceeasi masura in care este si fizic. Si la sfarsitul zile pur si simplu cazi mort", si-a descris in cateva cuvinte viata de zi cu zi sotia lui Obama.
Intrebata ce va face daca va deveni Prima Doamna a SUA, sotia candidatului democrat a declarat ca va continua sa fie "mama", asigurandu-se ca in aceasta tranzitie fiicele sale sa fie linistite. Aceasta declaratie o deosebeste enorm de Hillary Clinton, fosta Prima Doamna a SUA si rivala lui Barack Obama pentru investitura democrata, care a preferat in 1992 sa fie co-presedinte alaturi de sotul sau, Bill, comenteaza presa britanica.
"Imediat ce Bill a castigat, ei tineau interviuri impreuna in avionul de campanie si Hillary il intrerupea si spunea 'noi'", a declarat scriitoarea de biografii politice Sally Bedel Smith, citata de cotidianul britanic The Times.
Spre deosebire de Michelle, Cindy McCain, sotia candidatului republican la prezidentiale, John McCain, a declarat ca va continua munca umanitara si a dat asigurari ca nu se va implica in luarea deciziilor.
Desi majoritatea americanilor au o parere buna despre sotia lui Barack Obama (53%, conform unui ultim sondaj al USA Today), Michelle a facut in februarie o serie de declaratii pentru care a fost aspru criticata de republicani. "Dorinta alegatorilor de schimbare ma face sa fiu mandra de tara mea pentru prima data in viata mea de adult", declara la acel moment Michelle Obama. De atunci, ea a dus o lupta continua de a-si indrepta imaginea: a participat la o multime de show-uri de televiziune si s-a lasat fotografiata pe coperta multor reviste glossy, precum People sau US Weekly. Conventia Partidului Democrat inceputa ieri in Denver, Colorado, se va incheia joi, pe 28 august, odata cu primirea oficiala de catre Barack Obama a investiturii formatiunii.
Ziua coincide cu aniversarea a 45 de ani de la rostirea discursului lui Marthin Luther King, "I have a dream". Obama, care spune ca Martin Luther King este parintele sau spiritual, este asteptat sa tina cel mai important discurs de pana acum din campania sa.
La conventie sunt asteptati sa mai ia cuvantul Hillary Clinton, care ii va ruga pe sustinatorii sai sa-l voteze pe Obama, in incercarea de a unifica partidul, scindat din cauza luptei acerbe dintre cei doi, si Joe Biden, senatorul ales de candidatul democrat pentru postul de vicepresedinte.
Discursul lui Clinton este considerat decisiv de catre democrati, avand in vedere ca, potrivit unui sondajelor, 20% dintre sustinatorii lui Hillary Clinton intentioneaza sa voteze cu adversarul acestuia, John McCain.
Conventia republicana va incepe saptamana viitoare, pe 1 septembrie, in St. Paul, Minnesota.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO