Politică externă

Dreapta italiana ii pregateste surprize lui Romano Prodi

13.10.2005, 20:15 13

Camera inferioara a Parlamentului italian a inceput ieri dezbaterile pe marginea propunerii actualei coalitii guvernamentale de dreapta, Casa Libertatii, din care fac parte mai multe formatiuni de dreapta printre care si partidul "Forza Italia" al premierului Silvio Berlusconi, privitoare la modificarea legislatiei electorale si re-venirea la sistemul de reprezentare proportionala, gest contestat ve-hement de opozitia de centru-stanga.

Acest sistem electoral a functionat in Italia pana in 1993 cand, ca urmare a dezvaluirilor din ancheta "Cu mainile curate" desfasurata de magistrati din Milano care au reliefat legaturile puternice existente intre formatiunile politice italiene, indeosebi crestin-democratii, si Mafie, italienii au votat in cadrul unui referendum pentru introducerea unui sistem de reprezentare majoritara.

In timp, acest sistem a inceput sa functioneze si sa predispuna spre formarea a doua mari blocuri electorale in Italia, doua coalitii, una de dreapta si cealalta de centru-stanga.

De asemenea, sistemul electoral introdus in 1993 a redus instabilitatea guvernamentala cronica care a existat in Italia dupa cel de al doilea razboi mondial, intre 1945 si 1993 existand 51 de guverne.

Reprezentanti ai coalitiei guvernamentale, care detine o majoritate confortabila in cele doua Camere ale Parlamentului italian, au declarat ca revenirea in intregime la sistemul de reprezentare proportionala va asigura distributia mai corecta a mandatelor in urma alegerilor.

In schimb opozitia de centru-stanga, care este cotata ca mare favorita pentru castigarea alegerilor legislative din mai anul viitor, a aratat, prin vocea liderului sau Romano Prodi, fostul presedinte al Comisiei Europene, ca aceasta revenire la reprezentarea proportionala este menita sa limiteze pierderile fortelor de centru-dreapta la viitoarele alegeri.

"Este un mare pas inapoi pentru Italia", a declarat Prodi in cadrul unui miting al formatiunilor de stanga organizat la Roma la care au participat aproximativ 100.000 de simpatizanti.

Prodi a acuzat cabinetul Berlusconi ca a adus finantele tarii in pragul colapsului si ca a prejudiciat reputatia internationala a Italiei, intr-o miscare pe care analistii au etichetat-o drept lansarea sa in campania pentru obtinerea nominalizarii drept candidat al stangii pentru postul de prim-ministru. Actualele predictii sugereaza ca Romano Prodi este favorit pentru obtinerea acestei calitati, insa un rezultat foarte bun al principalului sau rival, comunistul Fausto Bertinotti, i-ar putea subrezi pozitia.

Reprezentanti ai formatiunilor din arcul guvernamental au calificat interventia lui Prodi drept ridicola. "Este bine ca italienii au putut vedea in direct dictia sa ezitanta si banalitatile pe care le emite", a spus Fabrizzio Cicchitto, un lider marcat al formatiunii Forza Italia, anuntand astfel tonul virulent in care se va purta campania electorala de anul viitor.

Conform sondajelor de opinie efectuate in Italia, opozitia de centru-stanga are cele mai mari sanse sa castige alegerile legislative de anul viitor, insa analistii remarca ca revenirea la sistemul de reprezentare proportionala ar putea micsora avantajul in Parlament al socialistilor fata de partidele de centru-dreapta.

Liderii stangii au acuzat actuala putere de ipocrizie, deoarece s-a folosit de sistemul de reprezentare majoritara pentru a obtine un numar important de locuri in Legislativ, insa acum, in momentul in care se profileaza infrangerea in alegeri, doreste sa abandoneze acest sistem.

Parlamentarii opozitiei de stanga au anuntat deja ca se vor opune vehement adoptarii acestei initiative si au depus peste 500 de amendamente la legea initiata de coalitia guvernamentala.

Socialistii spera sa poata respinge aceasta initiativa, mizand pe lipsa de coeziune a parlamentarilor puterii, unii dintre acestia nefiind multumiti de revenirea in intregime la reprezentarea proportionala. mihnea.anastasiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO