Politică externă

Dupa un an de mandat, lui Villepin i se prevede sfarsitul

02.06.2006, 00:00 12

Primul-ministru francez Dominique de Villepin a pierdut 14 puncte din popularitate in trei luni de zile. Doar un francez din cinci il mai sustine. Un an de putere l-a uzat.

In momentul in care Dominique de Villepin isi facea ieri bilantul unui an petrecut in fruntea Guvernului francez, alesii majoritatii parlamentare, care sustin, teoretic, administratia se dadeau de ceasul mortii, deplangand starea Frantei sub conducerea lui.

Cu expresia "s-au urcat cu picioarele in farfurie", cotidianul francez Le Figaro (dreapta) descria ieri plastic cvasireusita adversarilor lui Villepin de a-i strica acestuia "petrecerea" la un an de la preluarea mandatului.

Odata cu caderea in sondaje, mormaielile impotriva lui Villepin, in sanul UMP (partidul majoritar la putere), au crescut in intensitate. "Este de-ajuns, se impune o schimbare a primului-ministru", a strigat miercuri un deputat anonim in plenul Adunarii Nationale. Pierre Mehaignerie, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, spunea ca schimbarea premierului i-ar putea fi, la nevoie, impusa presedintelui Jacques Chirac. Un alt deputat, Axel Poniatowski, a dat chiar un termen pentru schimbare: "doua-trei saptamani".

Un altul, Claude Goasguen, a fost ceva mai generos: "Am spus ca pana la 14 iulie (ziua Frantei - n.n.) vom schimba Guvernul. Spre asta ne indreptam".

In aceasta atmosfera incarcata, Villepin si-a facut ieri bilantul unui an in fruntea Guvernului. Un bilant mediatizat, dar uneori intr-un mod mai aparte. De pilda, cotidianul Le Monde (stanga) a citat ieri pe site-ul sau internet agentia britanica Reuters atunci cand a trecut in revista consideratiile premierului despre aspecte care privesc politica interna, precum somajul sau violenta.

Acelasi cotidian trata pe larg, cu o zi inainte, o intamplare "niciodata vazuta in Adunarea Nationala". Deputatii, de la putere si din opozitie, il ovationasera pe Jean-Louis Boorlo, ministrul muncii. "La revedere, Villepin", au cantat deputatii socialisti din opozitie, in vreme ce cei de la putere au vorbit despre "o motiune de cenzura in direct". Boorlo este o tanara speranta a politicii, un om guraliv si indraznet pe care majoritatea deputatilor de la putere il vad in locul lui Villepin "in doua-trei saptamani".

Ieri, Villepin si-a pastrat calmul.

"Dominique de Villepin continua ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat", comenta ieri, cu oarecare admiratie, Le Nouvel Observatoire, care reamintea scandalurile care i-au stirbit grav autoritatea premierului: contractul primei angajari care a dus Franta in pragul unei revolte sau afacerea Clearstream, in care este implicat si banuit ca ar fi vrut sa-i dea o lovitura decisiva celui mai mare rival al sau, ministrul de interne Nicolas Sarkozy. Acelasi cotidian constata insa ca, in plan practic, discursul premierului nu aduce nimic nou. Vom continua, dar cum?

Villepin a exclus ieri orice idee de "pauza" in actul guvernamental si si-a aratat clar intentia de a nu ceda. Va continua, spune el, pana la alegerile prezidentiale de anul viitor. Alegeri prezidentiale la care s-ar putea prezenta, fiind sustinut in acest demers de Jacques Chirac. Insa va avea o misiune dificila pana va ajunge candidat, pentru ca asta ar insemna ca partidul sa il desemneze in aceasta pozitie in detrimentul lui Nicolas Sarkozy, spre care se indreapta din ce in ce mai multe priviri. Sondajele arata ca doar Sarkozy ar putea-o invinge (dar nimic nu este sigur nici asa!) pe simpatica Segolene Royal, probabil candidatul prezidential din partea stangii franceze.

"Suntem pe drumul cel bun!", a exclamat ieri Villepin, adaugand ca toata lumea trebuie sa invete din anul dificil pe care l-a traversat Franta.

Mesajul sau s-a adresat in primul rand ministrilor Cabinetului si majoritatii parlamentare care ar trebui sa-l sustina. Deplangand "jocurile politicianiste", Villepin a cerut sa fie sustinut sa-si puna in practica convingerile. Con-vingeri in care din ce in ce mai putini din tabara sa mai cred.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO