Politică externă

Eternii antiglobalisti, asteptati si la Copenhaga

12.12.2002, 00:00 17

Fortele de ordine daneze au mobilizat 6.000 de politisti pentru a impiedica orice manifestare a militantilor anti-globalizare cu ocazia summitului de la Copenhaga. Organizatorii spera ca reuniunea se va desfasura in liniste, iar manifestatiile care vor avea loc, vor fi pasnice. Cu toate aceastea, serviciile secrete daneze (PET) au avertizat ca gruparea Global Roots vrea sa organizeze o manifestatie de "nesupunere civica". Seful politiei a avertizat protestatarii sa nu incerce nici un act de vandalism impotriva magazinelor sau hotelurilor din "Bella Centre", locul unde va avea loc reuniunea UE.
"Avem informatii clare ca manifestatiile ce vor avea loc in timpul summitului nu vor fi atat de pasnice precum cele din alte dati. Problema principala o constituie intrarea in tara a unor activisti de alte nationalitati", a declarat Lars Findsen, comisarul sef al PET. Cu ocazia summitului UE, activistii au programat cateva manifestatii, una din ele impotriva rasismului. Organizatorii  se asteapta la 10-20 de mii de manifestanti. Singrul lucru care ii incurajeaza pe oamenii legii este vremea: temperatura sub zero grade nu va favoriza nici un fel de demonstratie.
In paralel cu summitul UE, la Scoala de Arhitectura din Copenhaga, mai multe organizatii neguvernamentale au organizat un seminar ale carui dezbateri se vor axa pe PROBLEMELE Uniunii Europene: comertul, agricultura, viitoarea Constitutie. Aici sunt asteptati peste 3.000 de activisti, spun oficialii danezi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO