Politică externă

Extremistul francez Le Pen a ramas pe tusa

19.02.2004, 00:00 16



Administratia franceza i-a aplicat o lovitura neasteptata liderului de extrema dreapta Jean Marie Le Pen. Candidatura liderului Frontului National, partid de extrema dreapta, Jean-Marie Le Pen, la alegerile regionale din Franta a fost respinsa ieri de prefectura regiunii Provance - Alpi - Coasta de Azur.



 Prefectul regiunii, Christian Fremond, a explicat faptul ca lui Le Pen i-a fost invalidata candidatura intrucand nu avea domiciului fiscal in aceasta regiune. Liderului de extrema dreapta i s-a cerut sa aduca, pana la 27 februarie, chitante care sa ateste ca el isi plateste taxele si impozitele in regiunea in care candideaza. Or, potrivit prefectului, dosarul de candidat al liderului Frontului National nu continea aceste probe. Potrivit legislatiei franceze, nu pot fi considerati candidati eligibili la o functie publica decat persoanele care au domiciliu fiscal in regiunea in care candideaza.



Jean-Marie Le Pen a spus ca va analiza impreuna cu juristii argumentatia Prefecturii Provance-Alpi-Coasta de Azur, adaugand ca el se considera in continuare candidat. Liderul de extrema dreapta intentioneaza sa conteste decizia Prefecturii la tribunalul administrativ din Marseille. Jean-Marie Le Pen si-a depus candidatura la presedintia regiunuii Provance, pentru alegerile regionale care se vor desfasura in Franta in 21 si 28 martie.



Inainte de a fi anuntata decizia Prefecturii, liderul de extrema dreapta a vut mai multe dificultati in alcatuirea dosarului de candidat, dificultati puse de Le Pen pe seama unor interventii care ar veni "de la nivel inalt". La alegerile prezidentiale din 2000, Jean-Marie Le Pen a candidat la presedintie si chiar a reusit sa intre in al doilea tur de scrutin cu actualul presedintele francez Jaques Chirac.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO