Politică externă

Franta tremura pentru soarta ziaristilor luati ostatici

01.09.2004, 00:00 10

Francezii, oficialii deopotrica cu populatia, asteapta cu infrigurare deznodamantul in privinta celor doi jurnalisti de la Radio France Intenational si Le Figaro care au fost luati ostatici saptamana trecuta de catre rebelii irakieni.
Aseara urma sa expire ultimatumul (cu o prelungire de 24 de ore) pe care l-au impus rebelii. Acestia cereau, dupa cum se stie, ca o lege votata la inceputul anului la Paris sa fie abrogata - anume cea prin care insemnele religioase explicite sa fie interzise. legea intra in vigoare astazi, cand in lumea occidentala incepe noul an scolar - pentru ca insemnele religioase sunt interzise numai in scolile publice franceze. Mai trebuie adaugat ca este vorba nu doar de valul islamic (la care au facut referire explicita rebelii care-i ameninta cu moartea pe jurnalistii francezi), ci si de crucile crestine foarte mari (la moda acum) sau kippele tipice pentru baietii iudei.
Oficialii francezi au respins solicitarea rebelilor, spunand ca legea ramane in vigoare. De altfel, la momentul la care a fost adoptata a existat o ampla dezbatere in Franta (asa cum au existat si proteste importante ale comunitatii musulmane din aceasta tara, cea mai numeroasa din Europa, peste 5 milioane de islamici), in care autoritatile au explicat ca acest demers se inscrie in seria de masuri menite sa delimiteze mai exact influentele Statului si ale Bisericii. Legea a fost interpretata si ca o incercare a dreptei franceze de a prelua din discursul extremei-drepte xenofobe (condusa de J.M. Le Pen) unele teme cu care ar fi castigat mai multi votanti in cadrul alegerilor (pentru parlamentul European si pentru conducerea unor regiuni), desfasurate in acest an.
Alegerile au trecut, iar dreapta moderata (reprezentata de presedintele Jacques Chirac) le-a pierdut. Ironia este ca legea tot il afecteaza direct pe Chirac, pentru ca devine un argument in plus pentru criticii politicii sale d opozitie la strategia Bush de interventie in Irak. Tara care nu a trimis trupe care sa-l indeparteze e la putere pe Saddam Hussein plateste acum aidoma statelor care s-au aliat presedintelui Bush - este amenintata cu decapitarea unor ziaristi.
Autoritatile franceze au facut mari eforturi diplomatice, enumerate si laudate de Chirac la trilaterala pe care a avut-o ieri cu Vladimir Putin si Gerhard Schroeder, dar al caror rezultat nu era sigur. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO