Politică externă

Funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea vor avea loc vineri dimineata

05.04.2005, 18:55 52

Prima reuniune a cardinalilor de la Vatican a decis ca funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea sa aiba loc vineri dimineata, la ora 10,00, ora locala (11,00 ora Romaniei). De asemenea, cardinalii au decis ca locul in care va fi ingropat cel caruia presa occidentala ii spune deja Ioan Paul cel Mare sa fie Bazilica Sfantul Petru, de la Roma, alaturi de alti suverani pontifi.
La inmormantarea Papei este asteptat un numar record de participanti - circa doua milioane de persoane, dintre care 200 sunt sefi de stat si de guverne, regi, inalti prelati ai aproape tuturor cultelor religioase. Presedintele american George Bush, ministrul de externe al Marii Britanii, Jack Straw, si printul Charles, mostenitorul tronului Regatului Unit vor fi acolo. Printul Charles si-a amanat cu o zi nunta, care fusese anuntata cu mult inainte ca Papa Ioan Paul al II-lea sa intre in agonie. Din Romania, vor merge la funeralii presedintele Traian Basescu si premierul Calin Popescu Tariceanu. Prezenta liderilor mondiali la ceremoniile de la Vatican a impus masuri de securitate fara precedent, care vor fi asigurate de statul italian.
In jur de 1.500 de membri ai unitatilor specializate din cadrul politiei si carabinierilor au misiunea de a asigura protectia sefilor de stat, in timp ce alti 5.000 de politisti vor fi afectati ordinii publice si supravegherii "obiectivelor vulnerabile", a precizat Ministerul italian de Interne.
Acest dispozitiv destinat "garantarii securitatii multitudinii de pelerini care vor sosi in urmatoarele zile la Roma si unei securitati maxime pentru numeroasele personalitati care vor participa la ceremonii" a fost elaborat in stransa colaborare cu autoritatile statului Vatican si serviciile lor de securitate.
Intre timp, Piata San Pietro a devenit loc de pelerinaj. Sunt sute de mii de oameni care se perinda prin fata Palatului Apostolic si numarul lor se pare ca va atinge, pana in ziua funeraliilor, un milion de credinciosi. Multi dintre acestia vor avea acces in capela in care se afla catafalcul cu trupul trecut in nefiinta al lui Ioan Paul al II-lea. Capela se inchide numai seara, rastimp de trei ore, pentru curatenie.
Presa intreaga, indiferent de continent, de religiile impartasite de cititorii sai, plaseaza inca pe prima pagina vestile de la Vatican. Ieri a fost ziua analizelor si a comentariilor la adresa pontificatului lui Ioan Paul al II-lea, despre care marea majoritate este de parere ca, desi a avut vederi conservatoare, a reusit sa transmita generatiei tinere forta doctrinara a catolicismului. Toata lumea este de acord ca atributele Sfantului Parinte sunt greu de regasit in personalitatea celui care ii va urma la Scaunul Sfantului Petru. Sunt enumerate in multe publicatii problemele de inceput de secol cu care se confrunta Biserica Catolica, iar instrumentele pe care le-ar avea la indemana viitorul papa sunt puse in balanta. Asta mai ales atunci cand se continua ghicitoarea la ordinea zilei - cine va fi ales de catre conclav.
In presa spaniola, de pilda, este citat un cardinal autohton, care se numara intre cei 117 membri ai conclavului, care sustine ca Ioan Paul al II-lea a lasat recomandari in privinta succesorului. Fireste ca acestea nu sunt dezvaluite.
Cardinalii americani, de pilda, afirma in ziarele de peste Ocean ca doresc sa vina la putere liberalismul - cel care probabil o sa aduca permisivitate in privinta masurilor contraceptive si a preotilor femei. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO