Politică externă

George Bush, comparat cu Churchil si Reagan

01.09.2004, 00:00 16

Conventia republicanilor americani a avut, ieri, o seara de gala prin discursul unui personaj devenit legendar nu doar pentru reprezentantii acestui partid, dar si pentru intreaga America. Este vorba despre fostul primar de New Yor, Rudolf Giuliani, cel care se afla in plin mandat in momentul atacurilor de la 11 septembrie.
Miza alegerii lui Giuliani a fost aceea de a aduce maxima apropiere a opiniei publice americane de momentul care a schimbat istoria - 11 septembrie 2001. Discursul sau, o spun analistii, a fost pe masura. De altfel, cine a avut prilejul sa-l fi urmarit sau rabdarea sai citeasca transcrierea discursului poate descoperi intreaga strategie a republicanilor, simbolurile lor in aceasta cuvantare.
Giuliani a vorbit despre norocul Americii de a-l fi avut in momentul 11 septembrie ca presedinte pe Bush, republicanul. De-aici pana la o paralela cu strategia democratilor in privinta politicii externe (care sunt mai dimplomati, nu la fel de fermi ca republicanii) a fost doar un pas. Si un prilej de a-l pune in umbre nu tocmai avantajoase pe candidatul democratilor, John Kerry, cel care a fost medaliat in timpul razboiului din Vietnam, dar cand s-a intors acasa l-a repudiat, cel care a votat impotriva atacarii lui Saddam Hussein in timpul Razboiului din Golf, dar care a fost de acord cu atacarea lui anul trecut. Giuliani l-a laudat apoi pe Kerry pentru ca a devenit erou in Vietnam si le-a cerut republicanilor sa nu ie maniheisti - "nu toate ideil lor sunt gresite, iar ale noastre, nu toate, sunt bune", spunea fostul primar al New York-ului. A fost doar pretextul pentru a apela apoi la unitatea americanilor (impartiti mai ales acum, in campania electorala in a judeca daca a fost bine sau rau ca s-a inceput un razboi in Irak). Ca la 11 septembrie.
Giuliani i-a adus lui George Bush, presedintele in functie, un serviciu pe care nu doar fidelii sau doar servilii il pot aduce unui stapan, ci si cei care pretuiesc un lider. Fara sa foloseasca epitete desantate, Rudolf Giuliani l-a asemuit pe Bush cu Winston Churchil si Ronald Reagan. Logica sa a fost urmatoarea - Churchil a fost considerat de catre compatriotii sai un provocator de razboi atunci cand publica in presa britanica, inainte de razboi, articole in care il desfiinta pe Hitler. Reagan, la randu-i a fost considerat nepregatit si fara experienta cand, in plin razboi rece, numea URSS Imperiul Raului. Ambii au fost, in cele din urma in victoria din al doilea razboi mondial si al celui rece. Or, spune Giuliani, si America este acum in razboi, terorist, iar unii nu-i inteleg si nici nu-i apreciaza fermitatea de a lupta cu raul, credinta lui in valorile libertate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO