Politică externă

George Bush le cere aliatilor sa nu rupa randurile din frontul antiterorist

18.03.2004, 00:00 13



Presedintele american George Bush i-a chemat pe aliatii SUA in razboiul impotriva terorismului sa nu se lase intimidati de al-Qaida. El le-a cerut sa nu-si retraga trupele din Irak - este o sugestie directa la adresa viitorului premier al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a anuntat ca cele 1 300 de tripe spaniole din Irak vor fi chemate acasa. In urma apelului lui Bush, premierul socialist (care isi va prelua functia in circa o luna) a spus, din nou, ca trupele spaniole vor veni inapoi, cel mai probabil la 30 iunie.



Comunitatea internationala este alertata in urma atacurilor asupra Madridului, semnalele cele mai elocvente in acest sens fiind desele apeluri ale liderilor europeni mai cu seama de a pastra unitatea frontului antiterorist. Alerta se intrevede si in garile sau metrourile europene, unde s-a marit numarul fortelor de ordine, dar au aparut si pancarte prin care populatiei i se cere sa reclame imediat orice bagaj suspect pe liniile de transport. Lumea de dupa 11 Martie se arata tematoare, iar liderii politici occidentali o imbarbateaza.





Apel pasional



"Cred ca teroristii vor mai ucide inocenti pentru a umili omenirea. Cred ca teroristii sunt ucigasi cu sange rece. Adica vor mai ucide oameni inocenti pentru a ne zdruncina vointa", a spus George Bush. "Asta vor sa faca. Dar niciodata nu vor clinti din loc hotararea Statelor Unite. Intelegem pericolul si vom actiona cu prietenii nostri pentru a aduce teroristii in fata justitiei", a mai spus presedintele american. El a mai atras atentia ca nu doar Spania a pierdut din cetateni in atacurile teroristilor, dar si Statele Unite, si Turcia, ca si Arabia Saudita. Important, in opinia liderului de la Casa Alba este ca "lumea libera sa ramana puternica si hotarata". Este o aluzie la anuntul premierului viitor al Spaniei, Jose Luis Rodriguez Zapatero, imediat dupa ce a fost anuntat ca invingator in alegerile de la 14 martie, potrivit caruia trupele spaniole vor fi rechemate din Irak. Surse de la Casa Alba, citate de Reuters, au pomenit de posibilitatea de a apela la Natiunile Unite pentru a face demersuri pe langa liderii socialisti spanioli de a renunta la intentia lor. Problema nu sta in numarul trupelor - sunt doar 1300 trimise de Madrid -, ci in simbolul retragerii. Multi lideri politici vad in rechemarea soldatilor de pe frontul antiterorist un semnal ca lumea libera se teme, un semn de incurajare pentru al-Qaida. "Al-Qaida vrea sa foloseasca Irakul ca un exemplu prin care demonstreaza ca a invins libertatrea si democratia", a spus George Bush. La aceste apeluri, Zapatero a raspuns ca isi mentine decizia.



Aliatul fidel al lui Bush, este vorba despre premierul britanic, Tony Blair, a facut, la randul sau, acelasi apel la adresa comunitatii internationale, cerand sa nu transmita, prin retragerea trupelor, mesajul ca dau inapoi in razboiul impotriva teroristilor.



La momentul apelului, deja toate statele care au trupe trimise in Irak, la care s-a adaugat si Coreea de Sud, din care urmeaza sa plece peste 3000 de trupe spre Bagdad, au declarat ca, desi se simt amenintate de teroristi, nu rup frontul. Romania este unul dintre ele; este si cazul Japoniei, al Australiei, al Portualiei, precum si al Cehiei sau al Bulgaria (de-aici, insa, nu vo pleca trupe suplimentare ca sa acopere golul lasat de spanioli).





Europa a intrat in alerta



Garniturile de tren si de metrouri, statiile de pe astfel de linii, din Europa, au fost decorate in ultimele zile cu pancarte pe care stateau inscriptionate ghiduri cu ce au de facut in cazul in care apare ceva suspect prin zona. Un alt decor, mai accentuat in ultimele zile, este descris de inmultirea uniformelor pe care le poarta agentii de ordine.



Londra si Paris au fost declarate capitale in primejdie. La cateva ore diupa ce, cu o zi inainte, la MI 5 s-a anuntat ca un atac terorist este inevitabil in capitala Marii Britanii, a venit randul Parisului sa treaca prin clipe de ingrijorare. Primul ministru francez, Jean-Pierre Rafarrin, a primit ieri seara o scrisoare de la o grupare ce se pretinde islamica, necunoscuta pana acum, in care Franta este amenintata cu un atac din cauza interzicerii purtarii in scoli a valului islamic.. Ministrul de Interne, Nicolas Sarkozy, a spus ca amenintarea a fost luata in serios, desi nu au existat in scrisoare urme evidente ca ar fi vorba despre o grupare islamica. Jacques Chirac a cerut masuri sporite de securitate in urma primirii acestei scrisori.



La Paris, una dintre capitalele care s-au opus vehement interventiei din Irak, ieri a fost panica - in metroul parizian, la ora de varf circulatia a fost paralizata dupa ce a fost observata o geanta singura - s-a dovedit, in cele din urma, ca fusese uitata pur si simplu de un calator grabit.



In cursul serii, tot la Paris au avut loc discutii intre cei care formeaza nucleul dur si antiamerican in Europa - premierul Schroeder si presedintele Chirac.



Cei doi au declarat ca, prin lovirea Spaniei, toata Europa se simte amenintata de terorism. Separat de Bush si Blair, cei doi pivoti ai motorului franco-germn au chemat si ei la unitate intr-un front impotriva terorismului. Nu este vorba despre cel irakian, pentru ca Franta si Germania nu au trimis trupe acolo.





Spania e la capatul durerii



In cea mai mare catedrala madrilena, Almudena, s-au adunat mii de oameni pentru o ceremonie funerara in memoria victimelor atentatului - s-a juns la cifra de 201 morti si 1500 de raniti. Regina Sofia a fost de fata, impreuna cu fiul sau, Principele de Asturias, mostenitorul tronului. In fata garii Atocha continua spectacolul emotionant al pelerinilor veniti la altarul improvizat, unde sunt depuse candele rosii si flori anume pregatite pentru a-i comemora pe cei care si-au gasit sfarsitul la 11 Martie.



Intre timp, nu au mai aparut informatii despre mersul anchetei - sunt, asadsar, sase suspecti marocani, dintre care doar unul retinut care sunt banuiti ca au organizat atenttul; se vorbeste acum de 13 bombe care ar fi fost etonate prin intermediul celularelor. In schimb, cersc acuzatiile la adresa Guvernului Aznar, reprezentand Partidul Popular, invins in alegerile de duminica.



Mai multi ziaristi reclama interventia Guvernului in primele doua zile de la masacru, prin intermediul careia a insistat ca teroristii sunt ai gruparii separatiste ETA. Mai mult, asociatia ziaristilor straini acreditati la Madrid au dat publicitatii un comnicat prin care protesteaza fata de telefoanele pe care le-ar fi dat membri ai Guvernului pentru a-i convinge ca au dovezi ca ETA s-asr fi aflat la orifinea carnagiului. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO