Politică externă

Georgia sustine ca a fost atacata de Rusia

08.08.2007, 20:07 19

Relatiile ruso-georgiene s-au deteriorat brusc dupa ce Georgia a anuntat ieri gasirea unei rachete lansata la inceputul saptamanii de bombardierele rusesti deasupra unei regiuni georgiene din apropierea republicii separatiste Osetia de Sud. Georgia acuza Rusia de comiterea unui "act de agresiune" asupra spatiului sau aerian.
Ministrul georgian de interne, Vano Merabisvili, sustine ca radarele au depistat avioane de lupta rusesti Su-24, care au zburat dinspre Rusia, au lansat o bomba de 700 de kilograme la 65 de kilometri de capitala Tbilisi si apoi s-au indreptat in aceeasi directie din care venisera. Din fericire, bomba care a aterizat intr-o gradina de legume din satul Tsitelubani nu a explodat.
"Doua avioane rusesti au patruns neautorizat in spatiul aerian. A fost gasita o racheta lansata de acestea. Probabil ca vor mai fi localizate si altele. Regiunea este incercuita. O ancheta este in desfasurare", a declarat Sota Utiasvili, purtatorul de cuvant al Ministerului georgian de Interne.
"Daca racheta ar fi explodat, s-ar fi produs un adevarat dezastru", a adaugat oficialul georgian.
Oficialul a mai declarat ca racheta a aterizat in curtea unor localnici si ca radarele au aratat ca racheta a plecat de la baza militara rusa din nordul Muntilor Caucaz, adaugand ca este una dintre cele mai moderne si puternice pe care le are Rusia.
"A devenit un lucru obisnuit pentru fortele aeriene si guvernul rus sa patrunda pe teritoriul georgian, dar acum totul e diferit fata de celelalte dati, deoarece au folosit o racheta foarte puternica", a mai spus purtatorul de cuvant.
Kremlinul a respins categoric orice acuzatie adusa de statul georgian. "Respingem categoric orice implicare in aceste evenimente. Acuzatiile nu sunt conforme cu realitatea. In mod sigur Rusia nu a facut asa ceva", a declarat Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al presedintiei ruse.
In urma descoperirii rachetei, ambasadorul rus la Tbilisi a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe de la Tbilisi pentru a i se inmana o nota de protest asupra incidentului.
"L-am convocat pe ambasadorul rus in Georgia la Ministerul Afacerilor Externe pentru a-i transmite o nota de protest. De asemenea, ii vom invita pe ambasadorii celorlalte state la sediul ministerului pentru a discuta situatia", a spus purtatoarea de cuvant, Nino Kajaia.
Dupa intalnirea de la Ministerul Afacerilor Externe georgian, ambasadorul rus Viaceslav Kovalenko a respins acuzatiile privind patrunderea avioanelor militare ruse in spatiul aerian georgian.
"Pentru mine, acest lucru nu inseamna nimic. Avioane Sukhoi zboara peste tot in lume. Chiar si Georgia utilizeaza avioane Sukhoi. Exista o serie de intrebari in acest context", a spus diplomatul rus.
Conflictul dintre cele doua tari a reinceput anul trecut cand Georgia a expulzat patru ofiteri militari rusi, care au fost acuzati de spionaj, lucru care a infuriat autoritatile de la Moscova. Rusia, la randul ei, a impus anumite sanctiuni economice Georgiei, si-a retras ambasadorul de la Tbilisi si a rupt legaturile postale, maritime si cele aeriene si a deportat un numar mare de georgieni, acuzandu-i ca sunt imigranti ilegali.
Tot atunci, Rusia a oprit importurile de vin, fructe si apa minerala din tara vecina, care reprezinta un mare venit pentru economia Georgiei. Oficialii de la Tbilisi au acuzat in diferite randuri fortele militare ruse de violare a spatiului sau aerian, dar Moscova a negat mereu acuzatiile. Un incident asemanator s-a intamplat in anul 2002, cand autoritatile georgiene au acuzat Moscova de folosirea unor rachete pentru a bombarda o regiune din nord-estul Georgiei, la granita cu Rusia.
Rusia e suparata pe planurile Georgiei de a intra in NATO, in timp ce Tbilisi acuza Rusia ca incearca sa destabilizeze Georgia. De asemenea, multi georgieni acuza Rusia de imperialism, in timp ce rusii critica Georgia pentru nationalism si promovarea unei politici externe anti-rusesti. Cele mai mari conflicte dintre cele doua tari au vizat insa problema regionala, legata de regiunile separatiste Osetia de Sud si Abhazia, pe care Rusia le sustine din punct de vedere moral si financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO