Politică externă

Gherilele columbiene au executat zece ostatici

07.05.2003, 00:00 36

Fortele de gherila columbiene-Fortele armate revolutionare din Columbia (FARC, marxiste) -au executat, luni, zece ostatici, intre care guvernatorul din Medellin, Guillermo Gaviria, fostul ministru al apararii, Gilberto Echeverr si pe Ingrid Betancourt, fosta senator.
Executiile, care au ingrozit cele 44 de milioane de columbieni, au avut loc in apropierea orasului Medellin, al doilea ca marime din Columbia, cu trei milioane de locuitori. Rebelii columbieni au executat  zece ostatici in timp ce armata incerca o operatiune de salvare, a precizat presedintia columbiana, citata de AFP. In varsta de 40 de ani, guvernatorul Guillermo Gaviria era cunoscut pentru militantismul sau impotriva violentei. Impreuna cu fostul ministru al apararii, Gilberto Echevarii, de 69 de ani, guvernatorul din Medellin a prezidat, pentru ultima data, o intalnire publica anul trecut pe 21 aprilie, un mars impotriva violentei. Rebelii FARC i-au rapit de la acest mars pe cei doi, iar, ulterior, au fost sechestrati in jungla de catre gherila columbiana. Ultima data au fost vazuti in viata ca urmare a unor imagini transmise de o televiziune locala careia i-a transmis caseta chiar rebelii columbieni. Celalalt ostatic executat, Ingrid Betancourt, 41 de ani, a fost tinuta captiva de gherila columbiana 14 luni. La scrutinul din mai 2002, Ingrid Betancourt a candidat la presedintie dar a obtinut mai putin de 2% din sufragii.
In acest moment, aproximativ 800 de civili, 47 de oficiali ai armatei locale, 21 de ostatici politici sunt inca captivi ai gherilei columbiene, unii dintre ei fiind prizonieri de mai bine de cinci ani. Dupa 1964, razboiul civil din Columbia a facut mai mult de 200000 de morti, rata rapirilor fiind de 3000 pe an.
In ciuda acestei situatii, armata columbiana nu poate interveni printr-un contraatac, in absenta unui mandat judiciar. Columbia este marcata de  razboiul civil care dureaza de 39 de ani. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO