Politică externă

Gica Craioveanu a fost ales consilier municipal in Spania

Gica Craioveanu a fost ales consilier municipal in Spania
29.05.2007, 19:15 209

Fostul fotbalist Gica Craioveanu a devenit de ieri primul cetatean roman ales intr-o functie a administratiei publice locale din afara Romaniei.
Craioveanu a obtinut postul de consilier municipal in Getafe, Spania, candidand in calitate de independent pe listele Partidului Popular in alegerile in care a fost aleasa componenta a peste 8 mii de consilii municipale si 13 regiuni autonome din Spania.
Nascut la 14 februarie 1968 in Hunedoara, Craioveanu locuieste in Spania din 1995, anul in care se transferase de la Universitatea Craiova la Real Sociedad. Intre 2002 si 2006, fostul international roman a evoluat pentru Getafe, reusind sa se faca iubit de locuitorii acestui oras, care au decis recent sa ii inalte, drept recunostinta pentru activitatea sa la clubul de fotbal din localitate, o statuie de bronz. Craioveanu si-a explicat intentia de a intra in politica prin dorinta de a se implica in afacerile comunitatii si a le inapoia locuitorilor din Getafe tot ceea ce i-au oferit.
"Jose Luis Moreno (candidatul PP la primaria Getafe) mi-a ascultat ideile in legatura cu imbunatatirea situatiei sportului", a explicat Craioveanu, declarand din start ca va ocupa functia de consilier in probleme de sport la Getafe.
Victoria PP la Getafe, unde a obtinut 11 locuri de consilier, s-a respectat si in ansamblul general pe tara al alegerilor. Principalul partid de opozitie a obtinut 35,6% din sufragii, fata de 34,9%, cat au obtinut socialistii din cadrul PSOE. El Mundo anunta ieri ca "Este vorba despre prima infrangere pentru PSOE dupa iunie 2000, cand premierul socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero era numit la conducerea formatiunii".
Totusi, victoria popularilor la voturi a fost contrabalansata de numarul posturilor de consilieri municipali, PSOE obtinand cu 679 mai multi (24.026) decat PP (23.247).
Pentru El Pa?s alegerile de duminica "pot fi considerate un sondaj la scara ampla al tendintelor electoratului, fiind un adevarat test inaintea legislativelor din martie 2008". Importanta alegerilor este data si de faptul ca incepand din 1983, castigatorul alegerilor municipale ca numar de voturi exprimate a castigat si legislativele imediat urmatoare. In 2003, socialistii lui Zapatero au obtinut victoria la limita, cu un avans de circa 120.000 de voturi, in fata PP.
A fost pentru prima data cand cetatenii romani cu resedinta in Spania au putut vota si candida in cadrul scrutinului din 27 mai in calitatea lor de subiecti ai unui stat membru al UE. Acelasi lucru a fost valabil si pentru romanii din Italia, care au fost asteptati duminica si ieri la urne pentru a alege primarii si consilierii municipali din 200 de localitati din totalul de 856 in care au avut loc alegeri.
Succesul din Spania inregistrat de Craioveanu a fost umbrit in Italia de un incident in care a fost implicat Partidul Identitatea Romaneasca (PRI) prezent cu 8 candidati in scrutinul incheiat ieri la ora 15.00 (16.00, ora Romaniei).
Un comunicat PIR, publicat pe site-ul formatiunii, anunta ca majoritatea romanilor din localitatile Ladispoli si Latina nu au putut vota duminica. Romanii din Ladispoli depusesera in urma cu doua luni toate documentele necesare pentru a obtine cartea de alegator, insa cand s-au prezentat la urne, in prima zi a alegerilor, au constatat ca autoritatile nu le-au eliberat documentele necesare. Ei nu au putut nici sa se inscrie pe listele electorale provizorii, asa cum prevede legea, precizeaza comunicatul.
Potrivit aceluiasi comunicat, nici candidatul PIR pentru un mandat de consilier local, Adrian Gherman, nu a putut sa-si exercite dreptul de vot. Comunicatul precizeaza ca este posibil ca disfunctionalitatea sa fi fost provocata de Biroul Electoral, care nu a trimis cererile de inscriere catre Tribunal, pentru verificarile necesare.
Peste 500 de cereri au fost astfel blocate sau "pierdute" la Biroul Electoral, se mai arata in comunicatul PIR. La Latina multi romani care s-au prezentat la urne nu au primit buletinul de vot, chiar daca au facut cererea cu multe zile inainte.
De exemplu, buletinul de vot a fost eliberat sotului, dar nu si sotiei, chiar daca cererea a fost depusa simultan. Formatiunea politica a comunitatii romanesti era asteptata sa depuna ieri o plangere penala la Procuratura Republicii si chiar sa ceara anularea alegerilor in localitatile unde romanii au fost impiedicati sa voteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO