Politică externă

Golful Persic fierbe: americanii nu vor ezita să intervină militar dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz

Golful Persic fierbe: americanii nu vor ezita să intervină militar dacă Iranul blochează Strâmtoarea Ormuz

Autor: Alexandru Matei

29.12.2011, 10:13 8475

Iranul a anunţat că în timpul exerciţiilor militare navale pe care le efectuează a localizat un portavion american ce se deplasează prin Strâmtoarea Ormuz, scrie Business Insider.

AFP îl citează pe comandorul Mahmoud Mousavi, purtătorul de cuvânt al exerciţiilor, spunând că portavionul a fost descoperit de un avion iranian de recunoaştere şi a fost fotografiat şi fiimat.

Un purtător de cuvânt al Flotei a 5-a a SUA a confirmat că portavionul USS John C. Stennis, o navă propulsată cu energie nucleară şI nava dotată cu rachete balistice USS Mobile Bay au trecut prin strâmtoare după o oprire în portul Jebel Ali din Dubai.

Tensiunile dintre Iran şi Statele Unite au crescut ieri după ce Marina americană a avertizat că va opri orice încercare de închidere a Strâmtorii Ormuz, după ce oficiali iranieni au ameninţat că ţara lor va face acest lucru dacă Teheranului îi vor fi impuse sancţiuni asupra exporturilor de petrol, scrie The Wall Street Journal.

O cantitate importantă de petrol, circa 15 milioane de barili pe zi, trec prin strâmtoare, care uneşte Golful Persic de Golful Oman. O restricţionare a traficului de petrol pe aici ar duce la creşterea preţului petrolului, ceea ce ar afecta o economie mondială aflată deja într-o stare fragilă.

Câţiva oficiali iranieni au vorbit în ultima săptămână despre capacitatea Iranului şi dorinţa sa de a bloca strâmtoarea dacă Vestul impune sancţiuni asupra petrolului iranian. Amiralul Habibollah Sayyari a declarat ieri că Iranului "îi va fi foarte uşor să închidă strâmtoarea. Marina iraniană desfăşoară exerciţii în apele din Golful Persic de zece zile.

Cu o zi înainte, primvicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi a spus că "nicio picătură de petrol nu va mai trece prin Golful Persic" dacă Iranului i se impun sancţiuni la exporturile de petrol.

SUA, UE şi câteva state arabe importante au intensificat discuţiile pe tema impunerii unui embargo asupra petrolului iranian, iar Uniunea Europeană vrea să aplice legi care să blocheze astfel de achiziţii.

Iranul, al patrulea mare producător de petrol al lumii, a mai ameninţat cu închiderea strâmtorii, în timpul coflictelor cu Irakul din anii '80 şi după ce SUA a invadat Irakul în 2005, dar nu a pus niciodată în aplicare ameninţările.

Analiştii consideră că este puţin probabil ca Iranul să închidă Strâmtoarea Ormuz pentru că impactul acestei decizii asupra propriei economii ar fi mare. Declaraţiile recente vin din partea unui regim care este constrâns de discuţiile internaţionale privind sancţiunile şi de o economie slabă.

"Este o ameninţare fără substanţă şi care ar lovi imediat Iranul. Ar devasta economia chiar dacă blochează strâmtoarea pentru puţin timp. Nu vor face aşa ceva", este de părere Paul Sullivan, expert în probleme energetice în Orientul Mijlociu la Georgetown University din Washington.

Oficialii americani au spus că nu consideră actualele ameninţări mai serioase decât cele din trecut.

"Orice încercare de a închide strâmtoarea nu va fi tolerată", a declarat George Little, secretarul de presă al Pentagonului. "Strâmtoarea este vitală din punct de vedere economic pentru ţările din Golf, inclusiv pentru Iran".

Şi Flota a 5-a a SUA a anunţat într-un comunicat că "ameninţările de a împiedica libera circulaţie într-o strâmtoare internaţională nu este în beneficiul comunităţii internaţionale".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO