Politică externă

Grecia, incremenita din cauza protestelor impotriva legii pensiilor

20.03.2008, 20:04 11

Dintr-un capat in celalalt al tarii, zeci de mii de muncitori au iesit in strada, sute de zboruri care urmau sa plece si sa aterizeze pe aeroportul international din Atena au fost anulate, iar in porturi barcile si feriboturile au ramas la mal, paralizand sistemul de transport spre si dinspre sutele de insule grecesti.
De asemenea, transportul feroviar si cel urban, incluzand autobuzele, tramvaiele si metroul au fost oprite, iar pe sosele s-au format coloane foarte lungi de masini cu navetistii care incercau sa ajunga la munca in capitala.
Monumentele antice de pe Acropole au fost inchise din cauza intrarii in greva a gardienilor care le pazeau. Bancile si scolile au fost si ele inchise la fel ca si serviciile publice, din care fac parte oficiile publice si tribunalele.
Sindicatele au dorit ca manifestatia de ieri sa fie cea mai mare de la reinstaurarea democratiei in tara in anul 1974.
Parlamentul grec urmeaza azi sa voteze sistemul controversat de pensii propus de Guvern. Executivul a fost avertizat de mai multe ori ca actualul sistem de pensii va esua in urmatorii 15 ani, daca nu este reformat. Pentru a intra in vigoare, legea trebuie votata de 151 de deputati din cei 300 ai Parlamentului unicameral.
Potrivit planurilor de reforma, 113 fonduri de pensii vor fuziona in vederea reducerii costurilor. Insa sindicatele se tem ca beneficiile vor fi reduse, iar angajatii vor trebui sa lucreze pana la varste inaintate. Potrivit unui sondaj comandat de sindicatele bancare, 70% dintre greci resping planurile Guvernului.
Guvernul vrea de asemenea sa schimbe varsta de pensionare in unele sectoare si sa ofere stimulente celor care continua sa munceasca peste varsta de pensionare, care in prezent este de 65 pentru barbati si 60 pentru femei. In asa fel va creste somajul, daca angajatii vor fi nevoiti sa lucreze peste varsta de pensionare, spun sindicatele. Noile masuri limiteaza de asemenea serviciul de pensii speciale.
Reforma afecteaza femeile, in special mamele muncitoare care pana acum se puteau pensiona mai devreme si in unele cazuri beneficiind de toate serviciile sociale posibile.
"Reforma afecteaza toate categoriile de muncitori, in special pe cei tineri care intra pe piata muncii, care nu vor avea drepturi, in special parintesti. Si desigur, reduce pensiile pentru toata lumea", a declarat Yiannis Panagopoulos, unul dintre liderii sindicali.
Guvernul conservator reales in septembrie anul trecut si condus de Costas Karamanlis a precizat ca nu va renunta la reformele propuse si ca isi doreste sa schimbe complet sistemul de pensii. Karamanlis este hotarat astfel sa abordeze o problema de care predecesorii sai s-au ferit. In momentul de fata, bugetul Greciei nu strange suficienti bani pentru plata pensiilor, in forma lor actuala, fiind prea multi pensionari si prea putini contributori.
In toata Europa problema imbatranirii populatiei pune probleme guvernelor care incearca reforme in sistemele de pensii, intotdeauna contestate. Reforma pensiilor in Germania, de pilda, a avut drept rezultat un indelung razboi intre sindicate si guvern.

Reformele propuse de guvernul elen:
113 fonduri de pensii vor fuziona in vederea reducerii costurilor
Majorarea varstei de pensionare in unele sectoare
Stimulente pentru cei care continua sa munceasca peste varsta de pensionare
Mamele nu se vor mai putea pensiona mai devreme si nu vor mai beneficia de toate serviciile sociale posibile
Limitarea serviciului de pensii speciale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO