Politică externă

Guvernul grec, sub asediul stangii radicale

09.12.2008, 19:04 13

Guvernul de dreapta elen condus de premierul Kostas Karamanlis se afla intr-o adevarata criza, dupa ce opozitia socialista i-a cerut demisia, pe fondul protestelor violente din ultimele zile alte stangii radicale impotriva asasinarii unui adolescent de catre un politist la sfarsitul saptamanii trecute.

"Singurul serviciu pe care Guvernul il poate aduce tarii este sa plece", a declarat Gorges Papandreou, liderul opozitiei de stanga. El a cerut organizarea de alegeri anticipate si "recurgerea la verdictul popular, pentru ca poporul sa ofere o solutie" - in conditiile in care majoritatea de dreapta nu are decat un mandat in plus in Parlament fata de opozitia de stanga.
Mii de protestatari au iesit si ieri pe strazile Atenei si ale Salonicului, dupa trei zile de violente, pentru a manifesta in continuare fata de asasinarea adolescentului.
Membrii sindicatelor din invatamantul gimnazial au arborat un banner, in fata cortegiului funerar al tanarului, pe care scria "Asasinul, vinovatul este Guvernul". Acestia au fost urmati de circa 2.000 de elevi si studenti.
Manifestantii din Atena au defilat pe marile bulevarde si au lansat un cocteil Molotov si diverse obiecte asupra fortelor de ordine care-i impiedicau sa se adune in fata Parlamentului grec. Alti 2.000 de manifestanti, incadrati de importante forte de politie, au protestat la Salonic.
Marea masa a protestatarilor a fost formata din profesori, elevi, studenti si militanti de stanga. Sociologii au gasit explicatia acestor violente in nemultumirile oamenilor legate de problemele economice ale tarii, relateaza CNN. Protestele din ultimele zile, caracterizate drept cele mai violente din ultimii zeci de ani, reprezinta un adevarat test pentru guvernul conservator al lui Karamanlis. Rata somajului este la un nivel de 7 procente si expertii sunt de parere ca va creste, in timp ce inflatia este mare iar cresterea economica este preconizata sa se injumatateasca anul viitor (la o valoare de 2%).
"Violentele au inceput din cauza uciderii tanarului de 15 ani, dar de fapt asta a fost cireasa de pe tort: problema reala o reprezinta politicile economice ale guvernului, scandalurile in care a fost implicat, apatia sa", este de parere Takis Kafetzis, profesor la Universitatea din Peloponez.
Pe fondul acestor tensiuni, Guvernul s-a confruntat ieri si cu o greva a sindicatelor impotriva reformei pensiilor, a privatizarii si a cresterii costului de trai.
Sindicatele si opozitia de stanga acuza guvernul de indiferenta si de urmarirea propriilor interese. In ciuda cresterii economice din ultimii ani, o cincime din populatia Greciei traieste sub limita saraciei.
De asemenea, scandaluri uriase in care a fost implicat actualul executiv, precum ascultari ilegale de telefoane, au alimentat nemultumirile.
"E clar ca premierul Karamanlis se afla intr-o situatie foarte dificila, lucru pe care nu l-a vazut de ani de zile. Fara niciun dubiu, el trebuie sa organizeze o remaniere guvernamentala la inceputul anului viitor pentru a-si salva reputatia", considera Theo Livanios de la Opinion Institute din Atena.
Seria de proteste a inceput la sfarsitul saptamanii trecute, cand tanarul de 15 ani a fost ucis de un politist, in cartierul Exarhia, aflat in apropierea marilor universitati din Atena. Politistul l-a impuscat pe adolescent dupa ce acesta a atacat, impreuna cu alti 30 de tineri, masina acestuia.
In cele trei zile de proteste, peste 50 de persoane au fost distruse, iar sute de cladiri, printre care sedii ale unor banci importante si magazine, dar si masini au fost incendiate, relateaza Reuters. Politia a arestat in acest timp 176 de persoane si au fost nevoite sa foloseasca gaze lacrimogene impotriva protestatarilor care au aruncat cu pietre in fortele de ordine.
Violentele s-au extins imediat si in alte orase ale tarii, printre care Salonic. De asemenea, la Londra, Berlin sau Paris au avut loc proteste in fata ambasadelor si consulatelor Greciei.
Scolile si universitatile au fost inchise ieri, iar premierul grec Kostas Karamalis s-a intalnit cu presedintele Karolos Papoulias si cu liderii opozitiei.
Primul-ministru a facut apel la calm imediat dupa izbucnirea violentelor si a declarat ieri dimineata ca autoritatile nu vor da dovada de nicio ingaduinta fata de protestatari.
De-a lungul celor trei zile de proteste, manifestantii au atacat si cladirile guvernamentale si sediile formatiunii conservatoare Noua Democratie, condusa de Karamanlis.
"Va asigur ca nu va exista niciun fel de ingaduinta in mentinerea oamenilor responsabili. Nimeni nu are dreptul de a folosi acest tragic incident (asasinarea tanarului de 15 ani, n.n.) ca un alibi pentru actiuni de o asemenea violenta", a declarat Karamanlis.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO