Politică externă

In a patra zi de razboi aliatii bat la portile Bagdadului

24.03.2003, 00:00 20

Fortele americano-britanice isi urmau, aseara, inaintarea progresiva spre centrul Irakului aflandu-se la aproximativ 100 de kilometri sud de Bagdad.
Aliatii ocolesc orasele pentru a ajunge mai repede in Capitala dar si pentru a elimina pierderile intrucat trupele fidele lui Saddam s-au pozitionat in zonele locuite. In cea de-a patra zi a ofensivei, intitulate "Libertate pentru Irak"  fortele terestre americano-britanice au trecut Eufratul in apropierea orasului Nassiryah, important nod rutier si feroviar si au patruns in oras unde au avut loc confruntari violente cu trupele irakiene. Presedintele american George W. Bush a anuntat, sambata, ca razboiul "ar putea fi mai lung si mai dificil decat se prevedea". Purtatorul de cuvant al Pentagonului Victoria Clarke a declarat ca americanii si irakienii continua discutiile secrete privind predarea fortelor irakiene. Televiziunile aflate pe linia frontului prezinta zilnic imagini cu soldati irakieni care se predau fara lupta fortelor aliate.
In sudul Irakului rezistenta este inca puternica. Ieri dimineata, in orasul Um Qasr, cucerit, partial, joi, se dadeau lupte intre artileria americana si soldatii irakieni ascunsi in cladirile din oras. Aliatii au bombardat, intens nordul Irakului, mai ales orasele Mossul si Kirkuk. Sambata spre duminica, Bagdadul a fost tinta unor atacuri extrem de violente pe aproape intreaga durata a noptii. Ieri avioanele aliatilor si-a continuat atacurile, cel putin trei raiduri fiind inregistrate, pana la lasarea intunericului. Intentia aliatilor este de a paraliza centrele de comanda ale rezistentei irakiene astfel incat misiunea trupelor care erau asteptate sa ajunga la portile Bagdadului in cursul serii sa fie mult mai usoara.

Pierderile aliatilor
Ministrul irakian  al afacerilor externe a declarat, sambata, ca fortele irakiene au doborat un avion american, intr-o zona limitrofa Bagdadului. Ieri, televiziunile arabe au anuntat ca doi piloti care s-au catapultat deasupra Bagdadului au fost capturati de armata irakiana dar Statele Unite au dezmintit vehement aceste informatii. In schimb, responsabilii americani au confirmat ca un avion Tornado apartinand fortelor britanice dat disparut sambata seara in misiune a fost doborat accidental de o racheta antibalistica americana de tip Patriot. De la inceputul ofensivei, fortele aliate au recunoscut, oficial, ca au pierdut in lupta doi soldati americani. Alti 19 militari britanici si americani si-au pierdut viata in doua accidente de elicopter. Un ziarist australian a fost ucis in Kurdistanul irakian in explozia unei masini capcana.  De asemenea, trei ziaristi de la postul britanic de televiziune ITN au fost dati disparuti dupa ce masina in care se aflau a fost tinta unui atac cu arme automate. Sambata spre duminica, 12 soldati americani din Kuwait au fost raniti grev intr-un atac cu grenada comis de un alt soldat american de religie musulmana care a spus ca a actionat din resentiment.
Un numar de pana la zece militari americani sunt dati disparuti in Irak, a declarat, ieri, seful Statului Major interarme american, generalul Richard Myers. Secretarul apararii Donald Rumsfeld a admis ca ei ar putea fi cazut in mainile irakienilor. La Bagdad, vicepresedintele irakian Taha Yassin Ramadan a anuntat ca televiziunea irakiana va arata imagini cu "prizonieri" de razboi americani.

Sfidarea lui Saddam
In fata ofensivei de o violenta nemaintalnita puterea de la Bagdad tine cu tot dinadinsul sa lase impresia ca nu a cazut prada panicii. Potrivit televiziunii irakiene, Saddam Hussein despre care se crede ca ar fi fost ranit in bombardamente ar fi prezidat, ieri, o reuniune la care ar fi participat inalti responsabili irakieni. Vicepresedintele irakian, Taha Yassin Ramadan, a tinut, ieri, o conferinta de presa, la Bagdad, el fiind oficialul cu rangul cel mai inalt care apare in public de la declansarea campaniei anti-irakiene. Ramadan a declarat ca orasele irakiene si populatia tarii vor opune rezistenta. In aceeasi conferinta ministrul irakian al Informatiilor, Mohammad Said al-Sahhaf, a declarat ca, in prezent, "sapte milioane de combatanti din cadrul Partidului Baas si sase milioane de voluntari din randul civililor" se aduna de pe intreg teritoriul irakian, in vederea "bataliei decisive".

Bsara, prima batalie majora
Trupele aliate au dat prima batalie majora in razboiului din Irak, sambata, la Basra. Aliatii au bombardat, mai intai, cu tancurile si elicopterele, liniile de aparare de la marginea orasului, pana cand au creat o bresa in partea de vest . Apoi, peste 100 de tancuri britanice din brigada a 7-a blindate, au inaintat spre oras, in cursul dupa-amiezii. Pana la caderea serii, trupele americano-britanice au cucerit aeroportul aflat in nordul orasului si un pod, in timp ce elicoptere Cobra au continuat sa bombardeze artileria irakiana. Un vehicul auxiliar a fost lovit de un tir de aruncator de grenade, trei infanteristi britanici fiind raniti. Potrivit estimarilor facute de serviciile de informatii, majoritatea trupelor din armata regulata au parasit orasul, dar mai exista, inca rezistenta din partea trupelor Fedayeen, grupare paramilitare loiale fiului lui Saddam, Uday. Cucerirea orasului, daca se confirma, este o mare victorie pentru aliati, intrucat acest oras, al doilea ca marime din Irak este si un terminal pentru petrolul din regiunea sudica a tarii.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO