Politică externă

Inaintea reuniunii Consiliului de Securitate, Powell vorbeste de "legaturile clare" Saddam-Bin Laden

27.01.2003, 00:00 10

Seful inspectorilor ONU din Irak, Hans Blix, impreuna cu seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica, Mohamad El Baradei, vor prezenta astazi Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite raportul privind dezarmarea Irakului. Pana in acest moment, nu au fost descoperite in Irak decat cateva ogive chimice, care pareau a fi nefolosite de mai mult timp.
In lipsa altor delicte "flagrante", americanii vor avea probleme in incercarea de a obtine aprobarea ONU pentru o campanie militara impotriva regimului de la Bagdad. Membrii permanenti ai Consiliului de Securitate ONU sunt divizati. Franta, Germania, Rusia si in cateva randuri chiar si China s-au declarat pana acum impotriva unui conflict militar. Doar Marea Britanie sustine initiativa americana, fiind gata sa participe la un razboi chiar si fara aprobarea ONU.
In avanpremiera reuniunii NATO, secretarul de Stat american Colin Powell l-a acuzat ieri pe presedintele irakian Saddam Hussein ca ar avea "legaturi clare cu grupari teroriste, inclusiv cu al-Qaida". Powell nu a facut precizari in legatura cu relatiile dintre Bagdad si organizatia lui Usama bin Laden. El a subliniat insa ca situatia actuala din Irak nu poate dura, iar Statele Unite sunt "hotarate" sa faca in asa fel incat sa puna capat acestei crize.
Powell a dat asigurari ca Statele Unite nu se grabesc sa intre intr-un razboi si cauta inca "o solutie pasnica pentru aceasta criza", dar a subliniat ca Washingtonul nu se va eschiva in fata unui conflict, "daca acesta este singurul mijloc de a se debarasa de armele irakiene de distrugere in masa".
Administratia americana a lasat sa se inteleaga ieri ca decizia privind razboiul va fi amanata pana la jumatatea lunii viitoare. Acest ragaz va fi folosit de oficialii americani pentru a incerca sa convinga alte state, printre care si Franta, de necesitatea unei eventuale interventii militare in Irak. Presedintele Bush nu va cere atacarea razboiului in discursul privind starea natiunii, din 28 ianuarie, a indicat  Dan Bartlett, directorul pentru comunicare al Casei Albe.  Dupa dezbaterile din Consiliul de Securitate, cel mai important moment pentru definirea strategiei privind Irakul va fi intalnirea dintre George W. Bush si premierul britanic Tony Blair, ce va avea loc vineri, la Camp David.
Confirmand insa pregatirile de razboi, Statele Unite au trimis un mesaj ambasadelor lor din intreaga lume, cerand americanilor din strainatate sa fie pregatiti pentru evacuare. Departamentul de Stat a cerut americanilor sa fie gata sa paraseasca tarile in care se afla, "in situatia izbucnirii unui razboi, a unei catastrofe naturale sau a unui alt eveniment grav", a spus un responsabil, citat de presa americana.

Popularitatea lui Bush, in scadere
Intre timp, la Washington vestile sunt triste pentru administratia Bush. Popularitatea presedintelui american George W. Bush a ajuns acum la cel mai scazut nivel dupa atentatele de la 11 septembrie 2001, potrivit unui nou sondaj prezentat de The New York Times si CBS News. Aproximativ 59% dintre americani sunt de acord cu modul in care presedintele isi indeplineste sarcinile, la modul general. Aproape jumatate din populatie (49%) critica insa gestiunea economica a lui Bush, iar 41% dintre respondenti se distanteaza de politica externa a acestuia. Mai mult, 63% dintre americani considera ca trebuie incercata o solutie diplomatica in problema Irakului.

Pentagonul ar putea folosi arme nucleare in Irak
Strategii Pentagonului analizeaza eventuala utilizare a capacitatii nucleare pentru distrugerea centrelor de comanda subterane ale lui Saddam Hussein, a afirmat un expert american citat de cotidianul Los Angeles Times. William Arkin, fost membru al serviciilor de informatii militare americane, a estimat ca armele nucleare au facut intotdeauna parte din arsenalul luat in calcul de strategii militari.
In decembrie 2001, secretarul Apararii, Donald Rumsfeld, a semnat un document secret asupra politicii nucleare americane, deschizand calea folosirii de arme nucleare impotriva unor obiective rezistente atacurilor cu arme conventionale. In opinia lui Arkin, acest document solicita strategilor militari sa pregateasca planuri pentru atacarea centrelor in care sunt depozitate arme de distrugere in masa, chiar daca tarile vizate nu au recurs la acest arsenal.
Potrivit Los Angeles Times, Pentagonul ar fi elaborat deja un raport intitulat "Planificarea operatiunilor nucleare", de care administratia americana s-ar putea folosi daca Bush va opta pentru o ofensiva in Irak.

Geoana:  O falsa dilema de loialitate
In acest context international, declaratia secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, potrivit caruia Europa de Est tinde sa devina centrul de greutate al continentului, a starnit interesul liderilor politici de la Bucuresti.
Ministrul roman de Externe, Mircea Geoana, considera ca un test sau o situatie nu pot pune la indoiala alianta dintre SUA si statele europene, iar tarile est-europene "nu trebuie sa cada in capcana unei false dileme de loialitate, sa ierarhizeze sau sa separe valorile unei lumi in care s-au integrat sau urmeaza sa se integreze". Astfel spus, statele est-europene trebuie sa dovedeasca precautie in fata unei asemenea situatii atat fata de relatiile cu SUA, promotorul integrarii lor in NATO, cat si fata de Franta si Germania, care sustin cauza invitarii lor la Uniunea Europeana. Iar pentru Romania, aderarea la comunitatea europeana este cel mai important obiectiv de politica externa.
Reactia sefului diplomatiei romane a venit dupa ce secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, a schitat, la sfarsitul saptamanii, o noua viziune asupra Europei. Anume, de o parte, "vechea Europa", reprezentata de Franta si Germania, care se opune declansarii unui razboi in Irak, iar de cealalta parte, Europa de Est, care tinde sa devina noul centru de greutate al continentului.
Seful diplomatiei romane apreciaza ca, "pana la urma, este vorba despre o dezbatere intre aliati, intre state care sunt impreuna de decenii, in jurul acelorasi valori".
"Nu trebuie sa credem vreo clipa ca un test sau o situatie pot pune la indoiala o alianta atat de puternica, niciodata conjuncturala, sau un parteneriat bazat pe valori comune, intre Europa si Statele Unite", a adaugat ministrul de externe.
In ceea ce priveste implicarea Romaniei in cazul unui eventual razboi in Irak, ministrul de externe a aratat ca reactia autoritatilor de la Bucuresti va fi in functie de deciziile Consiliului de Securitate si in baza unei analize pe care o vor avea la urmatoarea reuniune a CSAT.
Declaratia surprinzatoare a secretarului de stat american a generat reactii din partea celor mai importanti lideri politici.

Iliescu: Europa nu poate sa-si gandeasca o strategie fara SUA
Presedintele Ion Iliescu considera ca secretarul american al Apararii, Donald Rumsfeld, s-a referit la faptul ca Europa nu inseamna numai vechea Europa, ci si noua Europa, noi aliatii ai Statelor Unite ale Americii.
"Europa nu poate sa-si gandeasca o strategie fara SUA. Asemenea dispute intr-un cadrul democratic sunt un lucru firesc, dar pana la urma, dupa cum am vazut in istoria ultimilor ani, s-a ajuns la o pozitie comuna a Aliantei", a declarat Ion Iliescu.

Nastase: Declaratia este onoranta pentru statele din Rasarit
Declaratia secretarului american al Apararii, Donald Rumsfeld, potrivit careia centrul de gravitatie al Europei se muta spre Est, este extrem de onoranta pentru tarile din rasaritul Europei si demonstreaza ca relatiile Romaniei cu Statele Unite s-au dezvoltat semnificativ, a apreciat premierul Adrian Nastase.
Premierul a afirmat insa ca pentru Romania este important sa aiba relatii bune atat cu NATO si Uniunea Europeana, cat si cu SUA si statele europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO