Politică externă

Integrarea Romaniei in 2007 a devenit obiectivul UE

23.06.2003, 00:00 18

Promisiunea a fost facuta, la sfarsitul saptamanii, in documentul final al summitului UE de la Salonic: "Bulgaria si Romania fac parte din acelasi proces de extindere continuu si ireversibil. (...) In functie de progresele viitoare, (...) Uniunea isi fixeaza ca obiectiv primirea Bulgariei si Romaniei - in calitate de noi membri ai Uniunii - in 2007. (...)  Plecand de la progresele facute, care sunt considerabile, Uniunea sustine eforturile Bulgariei si Romaniei de a incheia negocierile de aderare in 2004 si le invita sa-si accelereze pregatirile pe teren." Este pentru prima data cand un document oficial al UE fixeaza "ca obiectiv" al Uniunii incheierea negocierilor de aderare a Romaniei si a Bulgariei si integrarea lor efectiva in 2007. Summitul de la Copenhaga (decembrie 2002) unde s-a stabilit extinderea cu primele 10 state "lua act" de dorinta celor doua tari de a se integra in 2007. Documantul final al summitului de la Salonic sustine ca bugetul UE pentru exercitiul 2007-2013 (care va fi votat in 2006) va tine seama de integrarea celor doua tari. tarile mai sarace din UE primesc de la Uniune importante fonduri pentru dezvoltare (asa numitele fonduri structurale). Dupa integrare, Romania nu va mai beneficia de programele europene de preaderare (Phare ISPA si SAPARD, aproape un miliarde de euro anual) dar va primi fonduri structurale. Presedintele Iliescu si premierul Nastase, invitati la Salonic, au comentat deciziile liderilor Uniunii: "Este incredibil!" a exclamat Adrian Nastase. Cei doi demnitari romani au fost invitati la un biefing - alaturi de presedintele Comisiei Europene Romano Prodi si de Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa Javier Solana -  unde li s-a comunicat aceasta decizie. "Romania a obtinut o nota foarte buna la examenul de capacitate la integrarea europena. (...) Este incredibil cum Comisia Europeana si Consiliul European (sefii de state si de guverne ai UE -  n. red.) au stiut sa raspunda, intr-o singura fraza, la toate temerile noastre.", a afirmat Adrian Nastase, adaugand:  "Nu cred ca ne puteam dori mai mult din partea Uniunii Europene la acest moment". El facut si un comantariu pe marginea calendarului aderarii: "Daca vrem sa intram in UE in 2007 trebuie sa semnam Tratatul de Aderare in prima parte a anului 2005. Daca vrem sa semnam Tratatul in 2005, trebuie sa incheiem negocierile la sfarsitul lui 2004. Daca vrem sa incheiem negocierile in 2004 este necesar ca Raportul de tara prezentat de Comisia Europeana la finalul anului 2003 (noiembrie - n red.) sa fie favorabil. Pentru ca raportul de tara sa fie favorabil trebuie sa rezolvam trei probleme: masurile pentru indeplinirea criteriului de economie de piata functionala, reforma administratiei si reforma justitiei". Romania este singura tara candidata care, in opinia Comisiei Europene, nu indeplineste criteriile economice de la Copenhaga (1993) si nu este o economie de piata functionala.
Documentul final al summitului de la Salonic prevede ca Romania, Bulgaria si Turcia vor participa la lucrarile Conferintei Interguvernamentale care va dezbate Constitutia Europei, a carui proiect a fost prezentat de presedintele Conventiei Constitutionale Valery Giscard d'Estaing. Legea fundamentala a UE va fi aprobata pana la sfarsitul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO