Politică externă

Israelul a rapit o treime din guvernul palestinian

30.06.2006, 21:12 10

Armata israeliana a arestat ieri, in Cisiordania, 64 de oficiali Hamas, printre care 8 ministri (din totalul de 24 de membri ai Cabinetului palestinian), 20 de membri ai Parlamentului si un primar, in incercarea de a pune presiune asupra militarilor palestinieni pentru a-l elibera pe caporalul israelian Gilad Shalid, rapit duminica in Fasia Gaza.
Printre cei arestati de trupele israeliene se numara presedintele parlamentului palestinian, Abdel Aziz Duaik, ministrul pentru afaceri religioase Nayef Rajoub, ministrul finantelor, Omar Abdel Razeq si ministrul muncii, Mohammed Barghouti.
Abu Ubaida, un purtator de cuvant al gruparii Hamas, a declarat ca actiunea israelienilor este o incercare de a santaja armata palestiniana pentru a obtine informatii despre militarul rapit.
Reprezentanti israelieni sustin insa ca "arestarea acestor oficiali Hamas face parte dintr-o campanie impotriva unei organizatii teroriste care a extins razboiul terorii asupra civililor israelieni", conform purtatorului de cuvant al ministrului de externe israelian, Mark Regev. Jacob Dalal, un purtator de cuvant al armatei israeliene, a intarit aceste declaratii, spunand ca cei arestati "nu vor fi folositi drept moneda de schimb". Acesta a mai adaugat ca este vorba despre oameni "acuzati de terorism si numeroase alte ilegalitati".
De cealalta parte, Saeb Erekat, un aliat al presedintelui Mahmoud Abbas, a declarat: "Nu avem guvern, nu avem nimic. Au fost toti luati. Este absolut inacceptabil, cerem eliberarea imediata a acestora".
Rapirea caporalului Gilad Shalid, in varsta de 19 ani, i-a adus pe israelieni si palestinieni mai aproape de razboi ca niciodata in ultimul an. Israelienii, care au parasit Fasia Gaza in urma cu un an, au sustinut in repetate randuri ca miscarea Hamas este vinovata pentru rapirea lui Shalid, cerand eliberarea acestuia cat mai repede sau suportarea consecintelor. Liderii politici Hamas au negat orice implicare a miscarii in atacul de duminica, in urma caruia Shalid a fost rapit, iar alti doi soldati, ucisi. Chiar liderul israelian Ehud Olmert a declarat in urma cu doua zile ca este dispus sa utilizeze "mijoace extreme" pentru recuperarea militarului rapit, subliniind totodata ca, in ciuda atacurilor dure asupra Fasiei Gaza, Israelul nu intentioneaza sa reocupe acest teritoriu.
"Suntem decisi sa utilizam mijloace extreme pentru a-l aduce acasa pe Gilad", a spus prim-ministrul Ehud Olmert.
Spiritele s-au incins si mai mult dupa ce un civil israelian in varsta de 18 ani a fost gasit mort de catre trupele israeliene in apropierea orasului Ramallah din Fasia Gaza. O grupare militara palestiniana a confirmat ca l-a rapit pe Eliyahu Asheri in cursul zilei de miercuri.
Atacurile asupra Fasiei Gaza au inceput marti, cand tancurile, avioanele si mii de soldati au invadat zona si au distrus statiile de electricitate, drumurile de acces si au preluat controlul asupra aeroportului care era de foarte multa vreme inchis. Avioanele de razboi israeliene au bombardat si taberele de antrenament ale Hamas, insa nu au existat victime.
Intreruperea furnizarii de electricitate a ridicat ipoteza unei crize umanitare. Guvernul Hamas a avertizat ca exista posibilitatea declansarii unor "epidemii dezastruoase" din cauza furnizarii defectuoase a apei potabile in centrul Fasiei Gaza.
Pana in acest moment atacurile israeliene s-au indreptat asupra sudului Fasiei Gaza, unde trupele israeline cred ca ar putea fi retinut Shalid, dar s-a vehiculat posibilitatea deschiderii unui nou front in nordul fasiei, dupa ce trupele israeliene au imprastiat in zona afise ce ii avertizeaza pe localnici sa evite sa se deplaseze prea mult din cauza actiunilor militare iminente.
Comunitatea internationala a reactionat si a condamnat evenimentele ce au loc in regiune. Ambasadorii statelor UE insarcinati cu probleme de securitate au anuntat ca "UE ramane profund preocupata de deteriorarea securitatii din regiune". Un reprezentant UE se va deplasa in Fasia Gaza pentru a purta discutii cu reprezentantii ambelor parti.
Secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, a declarat ca spera ca partile sa ajunga la o solutie diplomatica, pentru a pune punct situatiei de criza din Gaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO