Politică externă

Israelul continua vanatoarea de lideri ai Hamas

24.03.2004, 00:00 12



Israelul ii are in vedere in continuare pe liderii Hamas, a anuntat, ieri, ministrul apararii, Shaul Mofaz, la doar o zi dupa asasinarea, de catre trupele israeliene, a liderului spiritual ala acestei miscari, seicul Ahmed Yassin. In teritoriile palestiniene a fost ieri doliu, in memoria lui Yassin, iar Israelul s-a aflat in stare de alerta din cauza unor eventuale atacuri din partea Hamas.



Ministrul apararii din Israel, Shaul Mofaz, a anuntat ca israelienii incearca sa-i lichideze pe toti membrii conducerii Hamas, fara sa astepte sa mai aiba loc vreun atac terorist. Uciderea seicului Yassin ameninta sa duca la escaladarea conflictului israeliano-palestinian. Sute de mii de palestinieni s-au adunat pe strazile din Fasia Gaza pentru a participa la funeraliile liderului spiritual al miscarii Hamas. Erau indurerati si, in acelasi timp, furiosi, promitand sa razbune moartea unui om pe care majoritatea palestinienilor nu l-au perceput ca pe creierul unei organizatii teroriste, ci un lider care a ajutat multi oameni aflati in nevoi. In timpul protestelor ad-hoc, palestinienii au sugerat ca razbunarea i-ar putea avea ca tinta si pe americani. SUA nu s-au aliniat celor mai multor reprezentanti ai comunitatii internationale, dinafara lumii arabe, care au condamnat asasinarea seicului Yassin. George Bush a transmis, prin purtatorii de cuvant ai Casei Albe, ca este ingrijorat de tensiunile din Orientul Mijlociu.



In paralel, ministrul apararii din Israel a ignorat ingrijorarile venite de peste granitele tarii sale si a spus ca urmareste doar siguranta cetatenilor israelieni. "Daca vom continua intr-un mod hotarat, atacand din nou miscarea Hamas si alte grupari teroriste, inclusiv atacand lideri ai acestor miscari, vom aduce mai multa securitate cetatenilor nostri", a spus ministrul apararii.



Prima decizie a Cabinetului Sharon de a decapita miscarea Hamas se pare ca a aparut saptamana trecuta , ca replica la doua atacuri sinucigase care s-au petrecut recent intr-unul din porturile israeliene, sustin cei de la Associated Press. Ieri, seful armatei israeliene a sugerat ca tintele viitoare ar putea fi liderul palestinian, Yasser Arafat, precum si seful gherilelor libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah.



In orasul Gaza, in timpul funeraliilor, vaduva lui Yassim, Halima, i-a salutat pe cei veniti la priveghi - "Sprijinul ne este in Dumnezeu, iar Dumnezeu ne va aduce razbunarea ...pe evrei, sper, si pe prietenii lor, pe spioni", a spus sotia seicului ucis in urma cu doua zile. Aveau impreuna 11 copii. In teritoriile palestiniene au foat declarate doua zile de doliu in memoria lui Yassin - scolile si magazinele sunt inchise. Desi Hamas a avut relatii proaste cu Autoritatea Palestiniana, liderii acesteia au tratat gruparea terorista cu grija datorita popularitatii de care s-a bucurat in randul populatiei.



Nu se stie inca cine va umple golul lasat de disparitia seicului Ahmed Yassin, cel care a infiintat si a condus gruparea. Se pune problema daca acela care va veni in fruntea miscarii va schimba strategia - pe de o parte era vorba, pana acum de atacuri sangeroase impotriva israelienilor, dublate de gesturi de caritate indreptate spre nevoiasii palestinieni. Politica Hamas a fost, inca din 1987, de la infiintare, sa distruga Israelul pentru a infiinta in locul sau un stat arab. Primele declaratii ale celor mai apropiati dintre colaboatorii seicului Yassin au vorbit despre continuarea aceleiasi strategii. Mai mult, cativa dintre ei vorbit despre o mobilizare si mai mare, despre o impetuozitate fara precedent a atacurilor.



Pentru ca au aparut solidarizari ale al-Qaida cu uciderea seicului Yassim, chiar au aparut speculatii potrivit carora o schimbare se strategie a Hamas s-ar putea produce in sensul apropierii de catre reteaua condusa de Ossama bin Laden. Pana una alta, s-a anuntat ca urmatorul lider al Hamas va fi desemnat prin alegeri in cadrul gruparii.



De celalata parte, israelienii nu au tinut ascunsa o oarecare ingrijorare. Masurile de securitate au sporit si in tara, si peste granite.



La Ierusalim, care de obicei e un oras animat se timpul noptii, strazile au ramas pustii, de teama unor contraatacuri ale Hamas. Ieri dimineata, autobuzele au ramas goale si ele.Tancurile au patrulat peste noapte partea de nord a Fasiei Gaza, iar ieri dimineata au sigilat toate zonele locuite de palestinienii din Cisiordania. Au aparut mai multe puncte de control, iar la sediile ambasadelor israeliene s-au luat masuri sporite de securiatate.
adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO