Politică externă

Italienii inaspresc politica expulzarilor

02.11.2007, 22:12 10

Faptul este fara precedent in istoria Italiei si vine pe fondul unei campanii intensive a presei si a administratiei italiene impotriva romanilor care muncesc in Italia.
Presedintele roman, Traian Basescu, a declarat miercuri seara ca spera ca Guvernul de la Roma sa nu dea o lege impotriva cetatenilor romani din Italia, ci o lege impotriva tuturor cetatenilor UE care comit infractiuni in aceasta tara. El a tinut sa adauge ca "sigur, oricine se poate astepta la reciprocitate".
Potrivit presei italiene - care a oferit ieri informatii contradictorii -, un roman de 25 de ani (un recidivist gratiat in Romania si plecat la scurt timp din tara) a violat si a ucis o femeie de 47 de ani intr-o gara din Roma, aruncand-o apoi intr-un sant.
In urma acestui fapt, Guvernul italian s-a reunit in sedinta de urgenta, adoptand o lege impotriva imigrantilor infractori, fara sa-i nominalizeze explicit pe romani.
Noul pachet de legi, care a fost adoptat sub forma unei ordonante de urgenta pentru a intra in vigoare cat mai repede, faciliteaza expulzarea infractorilor comunitari care ameninta siguranta publica a Italiei.
In ultimele luni, opinia publica italiana a fost cuprinsa de un sentiment antiromanesc din cauza acuzatiilor de infractionalitate aduse imigrantilor romani. Primarul Romei, Walter Veltroni, a amenintat in diferite randuri cu adoptarea unor masuri dure impotriva romanilor, daca autoritatile de la Bucuresti nu isi vor asuma raspunderea pentru presupusele infractiuni comise de acestia. "Acestia nu sunt imigranti veniti aici ca sa traiasca, ci o tipologie care are crima drept caracteristica principala", a declarat Veltroni in urma arestarii romanului acuzat de omor.
Presa italiana a precizat ca 15,4% din totalul strainilor denuntati pentru infractiuni sunt reprezentati de romani.
Conform ultimelor statistici, romanii au devenit cea mai importanta comunitate straina din Italia, cifrele indicand un numar de 556.000 de cetateni romani care traiesc pe teritoriul italian.
Inainte de adoptarea ordonantei de urgenta de catre Guvernul italian, expulzarea cetatenilor comunitari era o prerogativa exclusiva a ministrului de interne, aplicata numai in cazuri exceptionale.
Conform noilor legi, ordinul de expulzare ramane de competenta ministrului de interne numai in cazul cetatenilor comunitari care locuiesc in Italia de peste zece ani si al minorilor sau in cazuri in care sunt invocate motive legate de ordinea si siguranta statului. Atunci cand sunt invocate necesitati de ordine publica, prefectul poate dispune expulzarea imediata a strainului la cel mult o luna dupa instiintarea acestuia. Cetateanul expulzat nu se va putea intoarce in Italia mai devreme de trei ani dupa punerea in aplicare a ordinului, iar in cazul incalcarii interdictiei este pasibil de o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani.
Premierul Romano Prodi a anuntat ca i-a telefonat omologului sau roman Calin Popescu-Tariceanu, pentru a-i solicita colaborarea in lupta impotriva criminalitatii, la incheierea sedintei extraordinare a Guvernului de miercuri seara.
Tariceanu a oferit tot sprijinul autoritatilor italiene in rezolvarea acestui caz, potrivit Guvernului roman.
Premierul roman a sugerat ieri ca problema infractorilor romani din Italia ar putea fi rezolvata prin asigurarea de catre autoritatile italiene a unor locuri de munca pentru cetatenii romani aflati deja pe teritoriul acestui stat si a apreciat ca intreaga situatie a fost si este exploatata mai mult politic.
Trei politisti romani au fost trimisi in Italia pentru a sprijini investigarea omorului comis la Roma, al carui autor este un prezumtiv roman, potrivit Ministerului roman de Interne.
"Noi ce putem facem, dar problema nu este de resortul nostru, nu putem sa ii aducem pe romani acasa cu forta", a spus Tariceanu, aratand ca sunt depuse eforturi pentru ca impactul infractiunilor sa fie diminuat, in special la nivelul mass-media si al opiniei publice.
Ministrul internelor si reformei administrative, Cristian David, a avut saptamana trecuta o intrevedere cu omologul sau italian, Giuliano Amato, prilej cu care s-au stabilit modalitatile de lucru in comun si aportul adus de fiecare din parteneri in lupta impotriva infractionalitatilor comise de romani pe teritoriul italian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO