Politică externă

Justitia americana autorizeaza perchezitionarea congressmanilor

12.07.2006, 19:05 12

Judecatorul federal american, Thomas F. Hogan a validat perchezitia efectuata de catre agentii FBI in biroul congressmanului democrat William Jefferson, afirmand ca "un membru al Congresului este supus legii ca orice alt cetatean al Statelor Unite".
Hogan a respins astfel cererea avocatilor lui Jefferson de a restitui obiectele pe care agentii FBI le-au ridicat din biroul politicianului, la o perchezitie de la finele lui mai, pentru a continua ancheta in care acesta este implicat.
Perchezitia efectuata in biroul lui Jefferson este o premiera absoluta, avand in vedere ca este pentru prima data cand agentii FBI perchezitioneaza un birou al unui membru al Congresului american.
Jefferson a reclamat confiscarea in timpul perchezitiei ce a durat 18 ore, a unui hard-disk, a mai multor dischete si a doua cutii cu documente. Perchezitia face parte din ancheta pe care FBI a inceput-o in urma cu 16 luni, in privinta unui scandal de coruptie la nivel inalt, iar verdictul lui Hogan le permite anchetatorilor analizarea materialelor confiscate si continuarea anchetei.
Avocatii lui Jefferson si cativa membri ai celor doua Camere ale Congresului au atacat in justitie legalitatea perchezitiei, sustinand ca aceasta nu era necesara pentru avansarea anchetei, ca incalca principiul separarii puterilor in stat si contravine articolului din Constitutia americana care face referire la faptul ca membrii celor doua Camere ale Congresului nu pot fi arestati in timp ce i-au parte la sedintele Camerei sau pe baza unor declaratii pe care acestia le-au facut in cadrul sedintelor camerei din care fac parte, cu exceptia cazului in care sunt acuzati de tradare, acte criminale sau tulburarea linistii publice.
Procurorii au sustinut ca Jefferson face exceptie de la aceasta clauza pentru ca acestuia i se aduc acuzatii de luare de mita si obstructionarea anchetei, fapte ce se incadreaza in categoria "acte criminale".
La randul sau, judecatorul Thomas Hogan a respins toate argumentele aduse de aparatorii lui Jefferson, considerand ca teoriile acestora, in felul in care le-au interpretat acestia, le-ar permite membrilor Congresului sa ascunda dovezi incriminatorii.
"Interpretarea congressmanului Jefferson a articolului din Constitutie privind privilegiul membrilor Congresului ar avea ca efect transformarea fiecarui birou congresional intr-un sanctuar al crimei subventionat de contribuabili", a spus Hogan.
In ceea ce priveste incalcarea separarii puterilor in stat, argument adus de avocatii lui Jefferson, judecatorul considera ca Executivul nu si-a depasit atributiile, agentii federali avand un mandat valabil in momentul efectuarii perchezitiei. Hogan a mai adaugat ca anchetatorii nu au nevoie de aprobarea unui oficial sau a unui avocat pentru a confisca posibile dovezi, gasite la locul perchezitiei.
Avocatul lui Jefferson, Robert Trout, a declarat ca "perchezitia nu a fost necesara, a fost fara precedent si neconstitutionala" si ca va face apel cat mai curand la decizia luata de Hogan.
Departamentul de Justitie il investiga pe Jefferson inca din martie 2005. Acuzatia cea mai grava adusa acestuia este aceea de luare de mita pentru a ajuta o companie de telecomunicatii din Kentucky, iGate, sa obtina contracte pentru a crea retele de internet si televiziune prin cablu in Ghana si Nigeria. Directorul general al acestei companii, Vernon Jackson, a recunoscut deja ca a platit suma de 400.000 de dolari unei companii detinute de familia lui Jefferson. Mai mult, Lori Mody, unul dintre proprietarii firmei iGate, a colaborat cu FBI in timpul investigatiilor si a reusit sa-l filmeze pe Jefferson in momentul in care accepta drept mita suma de 100.000 de dolari. Suma de 90.000 de dolari a fost gasita ulterior de catre agentii FBI in frigiderul lui Jefferson din casa acestuia din Washington.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Justitie, Brian Roehrkasse, a declarat: "Sunt multumit de aceasta decizie care ne permite sa continuam ancheta cercetand documentele, obtinute legal, dupa cum certifica si decizia tribunalului".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO