Politică externă

Justitia italiana intinde iar mana dupa Berlusconi

01.11.2006, 18:12 11

Fostul premier italian, Silvio Berlusconi, a fost chemat in instanta din nou, pentru presupuse fapte de coruptie, alaturi de sotul ministrului britanic al culturii, avocatul David Mills. Acesta din urma este acuzat ca ar fi primit 600.000 de euro de la Berlusconi pentru a ascunde procurorilor in-formatii importante legate de fostul premier italian in doua procese din anii '90.
"Aceasta noua lovitura sub centura pe care o primeste domnul Berlusconi nu are nimic de-a face cu justitia, dar are multe de-a face cu politica", a declarat ieri purtatorul de cuvant al fostului premier italian.
Procesul va incepe in 13 martie anul viitor, iar una dintre dovezile procurorilor este o scrisoare pe care David Mills a trimis-o contabilului sau, in care sustine ca cei 600.000 de euro sunt "un cadou" din partea "domnului B", care "ar fi avut mari necazuri daca as fi dezvaluit toate informatiile pe care le aveam".
David Mills a recunoscut autenticitatea scrisorii si initial a sustinut in fata procurorilor ca banii ar fi un "cadou" din partea lui lui Carlo Bernasconi, un apropiat al lui Berlusconi si ca ar fi fost meniti sa compenseze o pierdere pe care avocatul britanic a suferit-o in cursul unor tranzactii care nu ar avea insa nicio legatura cu acest proces. Si-a schimbat apoi declaratia, sustinand ca scrisoarea nu descrie evenimentele asa cum au avut ele loc, ci are doar un caracter "ipotetic". Recent, si-a modificat din nou pozitia, declarand ca de fapt acei bani i-ar fi primit de la un armator napoletan, Diego Attanasio, cu care a colaborat in trecut. Attanasio a negat ca i-ar fi dat lui David Mills acesti bani.
Cazul acesta de coruptie a fost declansat de un alt caz anchetat de procurori, in care cei doi sunt implicati, al carui proces va incepe pe 21 noiemebrie. In acest proces Berlusconi este acuzat de o evaziune fiscala ce depaseste suma de 60 mil. euro. Potrivit acuzatiilor, retelele de televiziune ale lui Berlusconi cumparau drepturile filmelor de la Hollywood, de la cateva companii off shore infiintate de Mills. Acestea vindeau filmele la preturi mult mai mari decat cele ale pietei, scazand profiturile televiziunilor lui Berlusconi si implicit valoarea taxelor pe care acestea trebuia sa le plateasca statului italian.
Judecatorul Fabio Papparela a decis inceperea noului proces, desi avocatii apararii se adresasera unei curti superioare de justitie, cerand inlocuirea judecatorului pe motive de incompatibilitate. Fabio Papparela este judecator si in procesul legat de evaziunea fiscala.
Niccolo Ghedini, avocatul lui Berlusconi, a spus ca se astepta la acest nou proces, dar ca este dezamagit ca judecatorul Papparela nu a asteptat sa vada daca nu cumva sentinta instantei superioare va decide ca se afla intr-o situatie de incompatibilitate.
Silvio Berlusconi a ocupat de doua ori functia de prim-ministru al Italiei, cel mai recent din 2001 pana in 2006, cand a pierdut alegerile in favoarea lui Romano Prodi, actualul premier italian. Berlusconi este de asemenea si cel mai bogat om al Italiei cu o avere estimata la 10 mld. euro. Prim-ministeriatul sau nu a fost lipsit de scandaluri, cel mai adesea fiind acuzat ca manipuleaza mass-media. Aproape jumatate din piata italiana de televiziune este controlata de trustul Mediaset, al carui actionar majoritar este Berlusconi. A mai fost suspectat de legaturi cu Mafia siciliana si a fost acuzat de mituirea unor magistrati intr-un proces care l-a implicat si pe Romano.
Pe vremea cand era premier, a impus o lege foarte controversata, care ofera imunitate, pe timpul mandatului, primilor cinci oameni din statul italian. Imunitatea demnitarilor italieni fusese ridicata la inceputul anilor '90, in timpul operatiunii "Cu mainile curate" cand mai multi sefi ai mafiei si inalti demnitari au fost condamnati la ani buni de inchisoare.
Reintroducerea imunitatii a starnit la acea vreme un mare scandal, pentru ca toata lumea stia ca Silvio Berlusconi va fi singurul beneficiar. Pana acum, de fiecare data cand a ajuns in justitie, fostul premier italian a fost achitat sau faptele pentru care era acuzat au fost prescrise. El nu a incetat niciodata sa-si sustina nevinovatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO