Politică externă

Kremlinul a pus recompensa pe capul liderilor rebelilor ceceni

09.09.2004, 00:00 24

Rusia ofera 10 milioane de dolari ca recompensa pentru orice informatie care ajuta serviciile secrete din aceasta tara sa-i prinda pe cei doi lideri ai rebelilor ceceni, Aslan Maskhadov si Samil Basaev.
Este cea mai noua decizie a autoritatilor ruse, care se confrunta cu o criza de credibilitate fara precedent in mandatul lui Vladimir Putin, dupa criza ostaticilor din Beslan. Comunitatea internationala, mai ales comentariile din presa straina, dar si rusa, critica felul in care au actionat autoritatile in timpul crizei, de pe urma careia se stie ca au murit 338 de oameni (cei mai multi copii), iar circa 107 sunt in continuare dati disparuti.
Anuntul ca Maskhadov si Basaev sunt cei cautati de Kremlin indica intentia oficialilor de la Moscova de a indrepta atentia in privinta autorilor atentatelor de la Beslan asupra rebelilor ceceni. Nu toata lumea este convinsa ca dinspre Groznii ar fi venit catastrofa. Asta cu atat mai mult cu cat, pana acum, nu au fost oficial identificati atacatorii. Nu exista inca asumari institutionalizate, ci doar declaratii individuale ale unor oficiali rusi (din serviciile secrete sau din cadrul Ministerului Apararii care au sugerat ca ar fi vorba de ceceni. Dar exista si declaratii, tot singulare, din partea altor reprezentanti ai statului rus care sustin ca ar fi fost vorba de un comando international - cu ingusi, chiar rusi, cu posibile legaturi cu Al Qaida.
In acest rastimp, in presa occidentala acuza tacerea occidentalilor, de la care se asteapta sa-i ceara lui Vladimir Putin sa explice interventia din Beslan, dar mai ales sa-l determine sa nu ia cu asalt Cecenia, ci sa gaseasca o solutie politica.



Scene cinice transmise la televizor
O caseta a carei provenienta nu este sigura a fost difuzata cu o seara in urma la televiziunea publica rusa. Sunt scene din timpul celor doua zile in care ostaticii s-au aflat in scoala, cele la care probabil au fost imaginate de o lume intreaga care a urmarit catastrofa. In film apare o sala de sport in care incap mai multe sute de oameni, adulti, dar in marea majoritate copii. Unii dintre ei dezbracati la piele sau doar cu lenjerie de corp. Toti, asezati, cu trupuri chircite si cu mainile duse la cap - asa cum o fac prizonierii de razboi. In picioare sunt numai cateva persoane (teroristii) care au masti pe fata si arme in maini, pe care le plimba deasupra capetelor plecate in fata lor.  Pe podea, sange. Deasupra se mai intrezaresc fire care traverseaza intreaga incapere, care se intalnesc pe podea sau in tavan in jurul unor materiale dezordonat legate, despre care iti dai seama repede ca sunt explozibili. La un moment dat apare si o femeie cu rochie neagra si un val islamic asortat, care in pragul usii ameninta cu un pistol. Prin geam se vede o incapere dintr-un corp de cladire alaturat in care arde ceva. Se aude, pret de un minut, si un barbat care vorbeste la telefonul mobil. Nu in rusa.
Televiziunea publica a anuntat ca ar fi fost o caseta a atacatorilor, dar nu se stie cum a ajuns la cei care au difuzat-o.



Cei mai vanati oameni
@ Aslan Maskhadov. Are 52 de ani, a condamnat luarea de ostatici din Beslan. A spus insa ca actul terorist a fost pus la cale din razbunare de catre oameni pe care i-au scos din minti actele brutale ale trupelor ruse.
Maskhadov s-a nascut in Kazahstan si si-a inceput cariera ca ofiter in armata sovietica. In timpului primului razboi cecen, el a fost cel care a condus trupele invingatoare si care a determinat retragerea armatei ruse din Groznii. Tot el s-a aflat si in fruntea negociatorilor ceceni in perioada 95-97, in urma carora Rusia a acceptat sa-si retraga trupele. A fost ales presedinte in scurta perioada de independenta a Ceceniei. Cand a urmat valul de atentate, Rusia l-a acuzat ca a pierdut controlul trupelor cecene, l-a inclus pe lista teroristilor si a intrat cu tancurile in aceasta tara.
@ Samil Basaev. Are 39 de ani, este considerat strategul actelor teroriste care au zguduit Rusia in ultimii ani. Lui ii apartine declaratia potrivit careia civilii rusi sunt victime legitime. Daca Maskhadov este conducatorul de osti, Basaiev este liderul gherilelor. Inca de la mijlocul anilor 90, inainte de castigarea independentei de catre ceceni, Basaiev a fost cel care a avut succese rasunatoare prin folosirea unor comandouri eficiente. Este banuit de legaturi cu Al Qaida.



Rusia nu-si revine inca
Oamenii de rand din Rusia sunt cutremurati. La demonstratiile de marti seara impotriva terorismului, multi dintre ei erau maniosi - ca ei sunt victime ale terorismului, ca autoritatile nu le spun adevarul.
In Beslan, teatrul operatiunilor, oamenii de rand sunt indurerati, dar si revoltati. Au cerut demisia guvernului local, care, la ora inchiderii editiei, devenea tot mai previzibila. Dincolo de aceste proteste, se afla insa scena tragediei de dupa. Sunt inca 107 persoane date disparute. Familiile lor fac drumul de cateva ori pe zi ca sa afle daca nu cumva se afla pe lista persoanelor neidentificate inca de testele cu ADN. Continua si ingrozitoarea scena a inmormantarilor, a despartirilor definitive care au marcat o lume intreaga. Mai exista inca un plan al durerii, poate unul dintre cele mai cutremuratoare. Spitalele care sunt pline de copii impuscati sau arsi. Un reportaj al New York Times scoate la iveala lipsa de speranta a medicilor care ii trateaza pe acesti copii. Inainte de a li se vindeca ranile, medicii isi pun problema daca se vor dezvolta normal. Daca mintea lor nu va fi afectata. Unii dintre ei nu au mai putut vorbi in urma socului, sunt si copii care au asurzit. Dar cel mai impresionant pare ca, intr-un spital de copii, nu se aude nici un raset, nu se vede nici un zambet.
In Osetia de Nord se pare ca au venit acasa multi dintre cei care plecasera in strainatate. Nu au avut incredere in asociatii sau fundatii de binefacere si au venit personal, cu bani si ajutoare, pentru familiile afectate de asediu. Pentru supravietuitorii din Beslan. adelina.radulescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO