Politică externă

Libia condamna la moarte medici bulgari nevinovati

07.05.2004, 00:00 21



Un tribunal din orasul libian Benghazi i-a condamnat la moarte pe sase membri ai unei echipe de medici bulgari, care ar fi recunoscut ca sunt vinovati de a fi raspandit virusul SIDA, intr-un spital de pediatrie. Cinci asistente si un medic au fost declarati vinovati de infectarea a 426 de copii cu virusul care provoaca SIDA, la spitalul Al Fateh din Benghazi. Impreuna cu acestia a fost condamnat la moarte si un medic palestinian, pentru acuzatii similare. Cazul este vechi de cinci ani. Cadrele medicale invinuite sunt in detentie tot din acea vreme. Mai multi medici libieni care au fost acuzati de complicitate si cativa ofiteri de politie acuzati ca i-au maltratat pe medicii bulgari pentru a-i obliga sa-si marturiseasca vina timpul investigatiilor preliminare (declansate in februarie 1999), au fost achitati. Dictatorul libian, Muammar Kadhafi, primit cu onoruri saptamana trecuta la Bruxelles, a spus in septembrie 2001 ca medicii bulgari au complotat impotriva statului libian - imbolnavindu-i pe copii de SIDA - impreuna cu serviciul de informatii secrete american CIA si cu temutul serviciu secret israelian Mossad. Acuzatiile au fost demontate, de-a lungul vremii de reputati specialisti in domeniul medical. Ministrul bulgar al afacerilor externe, Solomon Passi a ridicat miercuri, in timpul unei intrevederi la Washington cu omologul sau american Colin Powell, problema conationalilor sai condamnati in Libia. Washingtonul si Uniunea Europeana au cerut - din pacate fara convingere - pentru inculpati un proces echitabil, reamintind faptul ca specialistii in domeniul medical, toti cu o reputatie fara pata, (profesorul francez Luc Montagnier sau profesorul italian Vittorio Collizi) au demonstrat ca echipa medicala din Bulgaria si medicul palestinian sunt invinuiti pe nedrept. Luc Montagnier este unul dintre medicii care au identificat virusul HIV. Montagnier si Collizi au sustinut ca infectia din spitalul Al Fateh, unde au murit copii, a debutat cu mult inainte de sosirea medicilor bulgari, in 1997. Ei au avut si o explicatie: lipsa de igiena din institutia de sanatate. Autoritatile judiciare din Libia de a caror lipsa de onestitate nu se indoieste nimeni nu au luat in calcul expertiza specialistilor. Protestul institutiilor internationale fata de abuzul autoritatilor libiene a ajuns tarziu la urechile politicienilor - Romano Prodi, Silvio Berlusconi sau Tony Blair - care l-au primit pe dictatorul Kadhafi ca pe un egal al lor, doar pentru ca a promis ca va renunta la armele de distrgere in masa. In lipsa unui protest international ferm, libienii nu au luat in calcul nici faptul ca membrii echipei medicale bulgare si medicul palestinian au declarat ca, in timpul anchetei preliminare, au fost batuti, supusi la socuri electrice si agresati sexual. Totul pentru a marturisi o vina care nu a fost niciodata probata.



Opinia publica bulgara a primit vestea condamnarii la moarte a conationalilor lor cu consternarena. Una dintre rudele acestora a afirmat ca "acesta este un act terorist libian impotriva Bulgariei".



Statele Unite au reluat relatiile diplomatice cu Libia recent, dupa ce autoritatile de la Tripoli au recunoscut ca au coordonat mai multe atentate teroriste impotriva unor tinte occidentale. Cel mai cumplit atentat terorist libian s-a produs intr-un zbor al companiei aeriene Pan Am, deasupra localitatii scotiene Lockerbie. Am murit 270 de oameni. Dupa 20 de ani de izolare libienii au acceptat sa plateasca familiilor victimelor 2,7 miliarde de dolari. Au platit si francezilor daune pentru un alt atentat pe care au recunoscut ca l-au comis. Cu sacii in caruta, puterile occidentale au uitat ca nu numai americanii sau francezii sunt oameni, ci ca si bulgarii au dreptul la un proces corect asa cum are oricare cetatean din lumea libera.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO