Politică externă

Liderii europeni cauta solutii la criza

05.10.2008, 18:21 22

Ei au anuntat crearea unui fond de mai multe miliarde de euro care sa sprijine afacerile mici si au cerut convocarea unui summit care sa redefineasca noua ordine financiara globala.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, cancelarul german Angela Merkel, premierul Marii Britanii, Gordon Brown, si primul-ministru al Italiei, Silvio Berlusconi, reuniti la Paris pentru a gasi solutii pentru criza financiara, s-au aratat pregatiti sa aplice o clauza introdusa in 2005 in Pactul pentru Crestere si Stabilitate al Uniunii Europene (UE), care permite unui stat membru sa incalce reglementarile stricte privind nivelul deficitului bugetar, daca economia acelei tari este afectata grav de evenimente si circumstante exceptionale, transmite Reuters.
Potrivit Tratului de la Maastricht, incheiat in 1993, toate statele membre se angajau sa nu aiba un deficit bugetar mai mare de 3% pentru a nu pune in pericol stabilitatea economica a Uniunii.
In ultimii ani, unele din economiile europene din zona euro, intre care Italia lui Silvio Berlusconi sau Portugalia au inregistrat deficite mai mari. Franta a fost avertizata de Comisia Europeana sa-si reduca deficitul bugetar pina in 2009, altfel riscand sa intre in procedura de deficit excesiv, care poate presupune excluderea tarii de la luarea anumitor decizii sau sanctiuni financiare.
Sarkozy a subliniat sambata ca masura decisa de G4 este doar o consecinta a unor circumstante extraordinare.
"Aplicarea Pactului de Crestere si Stabilitate ar trebui sa reflecte circumstantele exceptionale in care ne regasim", a declarat Sarkozy intr-o conferinta de presa care a urmat summit-ului G4.
La sommet-ul de la Paris au participat si presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si presedintele Eurogroup (organizatia ministrilor de finante din zona euro), Jean-Claude Juncker, acestia sprijinind masura propusa de oficialii Frantei, Germaniei, Marii Britanii si Italiei printr-o declaratie scrisa.
Franta va fi una dintre primele tari care vor beneficia de relaxarea regulilor.
Germania este pregatita sa garanteze guvernamental un credit de 35 de miliarde de euro pentru banca Hypo Real Estate, insa institutiile financiare care ar fi trebuit sa acorde finantarea s-au retras din plan, sugerand guvernului de la Berlin sa-si asume un rol mai important in salvarea creditorului aflat in dificultate.
Marea Britanie, Belgia, Olanda si Luxemburg au nationalizat bancile Bradford & Bingley si Fortis, investind miliarde de lire sterline si euro pentru a evita falimente rasunatoare in sectorul financiar.
Franta si Belgia au acordat o finantare de urgenta, in valoare de peste 6 miliarde euro, bancii comerciale Dexia, iar Irlanda si Grecia au hotarat sa garanteze toate depozitele bancare pentru a imbunatati nivelul de incredere din sistem.
Pe de alta parte insa, noul ministru britanic al comertului, Peter Mandelson, a avertizat asupra a ceea ce numit "nationalism economic", criticand deciziile guvernelor Irlandei si Greciei de a garanta depozitele din bancile locale.
El a spus ca masura va crea "distorsiuni" in UE, intrucat alte tari din UE nu garanteaza aceste depozite, iar guvernele celor doua tari au luat aceste masuri fara sa se consulte cu celelalte state membre.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO