Politică externă

Liderul Hamas, Al-Rantisi, lichidat de armata israeliana

19.04.2004, 00:00 21



Abdel Aziz Al-Rantisi nu a avut timp sa-l razbune pe liderul spiritual si fondator al miscarii Hamas, seicul Ahmed Yassin, lichidat de Israel la 22 martie. Ales lider al Hamas dupa uciderea lui Yassin, Rantisi a fost lichidat, la randul sau, in Gaza City.



Patru avioane israeliene fara pilot il spionau de doua saptamani. Sambata el a fost reperat intr-o masina in care se afla alaturi de fiul sau si o garda de corp, in Gaza City. Mai multe rachete trase dintr-un elicopter israelian au curmat cariera unuia dintre cei mai vanati membri al miscarii Hamas, la nici o luna de la preluarea sefiei miscarii.



Promisese atunci Israelului "iadul pe pamant", dar a fost ucis la nici o suta de metri de locul in care Yassin fusese lichidat intr-un mod identic. A muri la cinci minute dupa ce a ajuns la spital. Mai facuse obiectul unei tentative de lichidare, la 10 iunie 2003. Drept represalii, Hamas a organizat un atantat, la Ierusalim, soldat cu 16 morti. Hamas i-a ales ieri succesorul, dar numele acestuia a fost pastrat sub tacere pentru a nu fi si el lichidat. Promisiunile de razbunere ale lui Yassin nu s-au materializat in ultimile saptamani ceea ce indica faptul ca miscarea primise o lovitura serioasa. Liderii Hamas nu au mai iesit in public de atunci, si-au inchis telefoanele pentru a nu fi reperati de armata israeliena. Totusi pentru cei mai multi observatori este limpede ca Hamas nu va lasa lucrurile asa.





Ierarhia Hamas



Rantisi era unul dintre cei mai inversunati oponenti ai unui acord de pace cu Israelul. Obsasea sa era distrugerea statului evreu.



Surse israeliene l-au acuzat ca pregatea un atentat sinucugas de amploare, in Israel, pentru a-si consolida pozitia in fruntea Hamas si pentru a-l razbuna pe Yassin.



Daca Hamas ramane discreta in privinta detaliilor, liniile mari ale modului de organizare si actiune sunt cunoscute. Linia politica este fixata de biroul politic, condus de la Damasc (Siria) de Khaled Machaa. Din biroul politic fac parte mai multi sefi ai miscarii intre care Rantisi (pana la uciderea sa) si Ismail Henieh, un apropiat al lui Yassin. (Ieri Israelul a promis ca seful politic, Khaled Machaa, va avea soarta lui Rantisi.) Aripa militara a Hamas - brigazile Izzedin al-Kassem - planifica si executa atentatele impotriva Israelului. Este condusa din umbra de doi lideri, Mohammed Deif si Adnan Ghul, aflati in fruntea listei israeliene de "lichidare punctuala".



Este greu de stabilit gradul de autonomie al bratului armat, in ce privaste datele si tintele alese pentru atantate, cum este greu de spus care este rolul biroului politic in organizarea lor. Israelul afirma ca seicul Yassin a ordonat, personal, sute de atentate, soldate cu 377 de morti si 2.000 de raniti din tabara israeliena, in ultimii trei ani. Hamas a asigurat ca moartea lui Yassin nu-i va deturna scopul - distrugerea Israelului.



Asasinarea lui Rantisi s-a produs la cateva ore dupa dupa un atentat sinucigas intr-un punct de trecere intre Israel si Fasia Gaza, la Erez. Actiunea fusese revendicata de Hamas si brigazile Al-Aqsa, apropiate de miscarea Fatah a lui Yasser Arafat. Un vames evreu a fost ucis.





Ascensiunea lui Rantisi



Abdel Aziz Al-Rantisi a fost cofondator al Hamas (1987) si devenise principalul purtator de cuvant al miscarii, dupa uciderea liderului spiritual, Admed Yassin. Pediatru, in varsta de 56 de ani, tata a sase copii, Rantisi era un musulman pios si adesea isi intrerupea interviurile pentru presa pentru a-si face cele cinci rugaciuni zilnice, obligatorii. Faptul ca vorbea engleza fluent il transformase intr-un interlocutor privilegiat al presei occidentale, prin intermediul careia denunta actiunile Israelului. Intansigenta fata de statul evreu i-a adus numerosi admiratori in randul tinerilor palestinienei.



S-a refugiat in Gaza dupa crearea statului Israel in 1948, si a urmat cursurile universitate in Egipt. E fost inchis de mai multe ori in Israel, expulzat in Liban in 1992, dupa o serie de atentate antiisraeliene, si s-a intors in Gaza la presiunea internationala. A contribuit mult la cresterea influentei Hamas in detrimentul miscarii Fatah a lui Yaser Arafat.



Zeci de mii de palestinienei au participat ieri la funerariile lui Rantisi. Acoperit cu steagul verde al Hamas, sicriul sau a fost purtat prin mijlocul a zeci de mii de oameni de la spitalul unde a decedat, la moscheia Al-Omri, cea mai mare din Gaza. Rafele de arme automate trase in aer de partizani ai sai au insotit cortegiul. Cuvantul de ordine: razbunarea care va veni "ca un mare vulcan".



Sute de femei, unele purtand steagul Hamas, au participat la funeralii, mergand in spatele multimii de barbati. A fost inmormantat in "cimitirul martirilor" din Gaza, unde este si cadavrul lui Ahmed Yassin.





Reactii de condamnare



Lumea araba si UE au condanat uciderea sa, in vreme ce Israelul a spus ca lichidarea liderilor Hamas va continua. Israelul era aseara in alerta maxima de teama unor noi atentate.



Inaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politica externa, Javier Solana a declarat ca Israelul are dreptul sa combata terorismul, dar ca uciderea lui Rantisi, "ilegala", "in afara legii", va contribui la escaladarea tensiunilor.



SUA s-au declarat "profund nelinistite pentru pacea si stabilitatea din regiune". De altfel, SUA sunt intr-o situatie destul de neplacuta intrucat uciderea lui Rantisi a survenit la doar doua zile dupa ce Ariel Sharon primise sprijinul total al lui George W. Bush pentru planul sau de a se retrage din Gaza, dar nu si din Cisiordania. Planul lui Sharon - diferit de foaia de parcurs sustinuta de ONU, Rusia, SUA si UE, care prevede crearea unui stat palestinian pana in 2005 - a fost criticata atat de arabi cat si de cancelariile europene, cu exceptia Londrei. SUA s-au vazut ieri puse in situatia de a dezminti ca ar fi stiut de intentia Israelului de a-l lichida pe Rantisi. SUA nu au condamnat moartea sa aratand insa, prin vocea purtatorului de cuvant al Casei Albe, Scott Mc Clellan ca Israelul "ar trebui sa reflecteze mai bine asupra consecintelor actelor sale".



Liderii arabi, au condamnat la unison lichidarea lui Rantisi, unii dintre ei punand-o pe seama unei intelegeri americano-israeliene. "Campania terorista israelieana" este rezultatul direct al incurajarii americane, a spus premierul palestinian Ahmed Qorei. Ministrul de externe egiptean, Ahmed Maher a vorbit despre un "asasinat perfid", guvernul iordaniana a condamnat "crima odioasa", in timp ce Liga Araba considera uciderea liderului Hamas drept "un nou terorism de stat" practicat de Israel.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO