Politică externă

Linie dreapta in campania prezidentiala din SUA

27.10.2004, 00:00 16

De astazi intr-o saptamana vom fi aflat cine este presedintele american incepand cu ianuarie 2005, dar sondajele de opinie nu reusesc sa faca o departajare pe ultima suta de metri a campaniei.
Sunt zilele cele mai fierbinti, in care artileria grea este aruncata intr-o lupta electorala cum de multa vreme nu a mai avut America. Bush a fost acompaniat in aceste ultime aparitii publice de personajul-simbol al New York-ului la 11 septembrie - primarul de atunci, Rudy Giuliani. Si Arnold Scwarzenneger l-a insoti in statele in care nici unul dintre cele doua mari partide americane nu detine suprematia.
La randul sau, John Kerry a aparut in compania lui Bill Clinton, fostul presedinte democrat, operat de inima cu doar sase saptamani in urma. Kerry se pare ca nu se putea lipsi de carisma lui Clinton, cel mai popular presedinte american in randul unor comunitati pe care conteaza mult candidatul democrat - cum ar fi cea a afro-americanilor sau a hispanicilor.
In turneele electorale americane, membrii familiei candidatilor sun si ei personaje importante. Dupa ce intreaga perioada a fost dominata de sotia democratului, Theresa Heinz Kerry (detinatoarea unei companii vestite in intreaga lume pentru succesul din industria alimentara), locul pe scena publica a fost luat de fiicele sale din prima casatorie, care au aparut la mai multe posturi de televiziune pentru a-si sustine tatal. Este o contrapartida la atentia pe care presa americana le-a acordat-o tot mai mult celor doua gemene ale lui Bush, si ele personaje nelipsite din pozele sau de la intalnirile electorale.
Toata lumea se intreaba ce anume mai poate influenta votul de martea viitoare. O necunoscuta asupra careia s-au indreptat in ultimele zile analistii este procentul prodigios al tinerilor care voteaza pentru prima oara - sunt 12%, ceea ce inseamna o marja mare de improbabilitate, mai precis de greutatea de a prezice cum anume vor vota cei care la 11 septembrie nu erau majori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO