Politică externă

Lupte de strada la Budapesta, la 50 de ani de la revolutia maghiara

24.10.2006, 18:35 9

Ungurii nemultumiti de guvernare s-au folosit ieri de prilejul istoric a celor 50 de ani scursi de la revolutia maghiara pentru a cere in strada schimbarea premierului Ferenc Gyurcsany.
Politia din Budapesta a fost nevoita sa intervina ieri in forta pentru a elibera Piata Parlamentului din capitala Ungariei (locul de debut al revolutiei), unde cateva sute de demonstranti au preferat sa comemoreze aceasta zi istorica printr-un vot public, violent, impotriva actualei guvernari si a premierului Gyurcsany.
Revolta anticomunista din Budapesta din 23 octombrie 1956, inabusita pe patru noiembrie de Armata Rosie, s-a soldat cu moartea a circa 2.800 de unguri si cu condamnarea si executarea ulterioara a unui grup de inca 225 de protestatari. In urma acestei revolte aproximativ 200.000 de maghiari si-au parasit tara natala pentru a scapa de eventualele represalii.
In asteptarea ceremoniei la care au luat parte peste 50 de demnitari europeni, politia a trebuit sa faca fata unui val din ce in ce mai mare protestatari ai actualei guvernari, incercand din rasputeri sa impinga multimea in afara perimetrului de siguranta de langa Parlamentul ungar.
Circulatia masinilor pe bulevardul Sfantul Stefan a fost oprita timp de cateva zeci de minute de un grup de peste o suta de protestatari, bulevard situat la doar 300 de metri de Piata Parlamentului, locul simbolic de pornire a revoltei din 1956. Manifestantii au scandat sloganuri acide la adresa premierului si au fluturat neincetat steagurile nationale. Unii dintre ei au afisat si steaguri sau simboluri atribuite extremei dreapta.
Oficialii politiei au explicat ca au fost nevoiti sa intervina pentru a garanta invitatilor de onoare masurile de securitate necesare. Conflictul a izbucnit in momentul in care protestatarii au refuzat sa respecte angajamentul luat fata de fortele de ordine. Acesta prevedea ca printre demonstrati sa circule si patrule de politie care sa se asigure ca manifestatiile nu vor degenera.
Pana la ora pranzului, 11 demonstrati au fost arestati, iar alte cateva zeci de persoane au fost lovite cu bastoanele de cauciuc de catre fortele de ordine.
Unii protestatari se afla aici inca de pe 16 septembrie, cand s-au adunat pentru a-i cere primului-ministru demisia, in urma scandalului pornit de casetele audio in care Gyurcsany recunoaste ca a mintit electoratul pentru a ramane la putere.
Laszlo Solyom, presedintele Ungariei, a incercat duminica sa previna aceste incidente. In discursul sau de la deschiderea oficiala a evenimentului, presedintele Ungariei a pledat in fata cetatenilor in favoarea spiritului de unitate nationala pentru a nu transforma in ceva negativ ceea ce ar putea fi "o sarbatoare nationala".
O parte dintre unguri se intreaba cat de normal este ca ceremoniile unei revolte anti-comuniste sa fie organizate de partidul socialist, mostenitorul regimului impotriva caruia au protestat.
Duminica dimineata aproximativ 80 de persoane, printre care si multi participanti la revolta din 1956, au primit distinctii de stat din partea unui comitet format din Solyom, Gyurcsany si purtatorul de cuvant al Parlamentului, Catalin Szili. O parte dintre ei au dat mana numai cu Solyom, evitandu-i pe Gyurcsany si pe Szili, ambii reprezentanti ai Partidului Socialist.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO