Politică externă

Mana dreapta a lui Milosevici a ajuns pe mana justitiei

11.07.2006, 19:37 24

Procesul lui Milan Milutinovici, succesor al lui Slobodan Milosevici la presedintia Serbiei si cel mai apropiat aliat al acestuia, si a altor importanti lideri politici si militari sarbi a inceput ieri la Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. Acestia sunt acuzati de crime de razboi si crime impotriva umanitatii in timpul razboiului din Kosovo, desfasurat intre 1998-1999.
Printe cei cinci se numara fostul premier adjunct al Iugoslaviei, Nicola Sainovici, fostul ministru al apararii si sef al fortelor armate, Dragoljub Ojdanic si seful politiei din Kosovo, Sreten Lukici.
Cei sase inculpati sunt acuzati ca ar fi coordonat deportarea fortata a peste 800.000 de albanezi kosovari din regiunea Kosovo, "in incercarea de a schimba balanta etnica din provincie, (regiune locuita in proportie de 90% de albanezi - n. r.) si de a asigura controlul sarb in regiune", dupa cum a precizat procurorul care se ocupa de acest caz, Thomas Hannis.
In plus, acestia sunt invinuiti de persecutarea si uciderea a sute de etnici albanezi. Fostii aliati ai lui Milosevici au pledat nevinovat pentru toate cele 5 capete de acuzare.
Procurorii vor incerca sa dovedeasca ca Milutinovici a avut un control formal asupra fortelor militare sarbe si ca a fost complice, impreuna cu ceilalti acuzati, la "campania criminala" pusa la cale de Milosevici. Milutinovici a respins acuzatiile care i se aduc, declarand ca in vremea aceea, in calitate de presedinte al Serbiei, a avut putina putere politica reala.
In cadrul procesului, procurorii vor folosi numeroase documente adunate in timpul procesului lui Milosevici, care a murit in detentie in luna martie a acestui an cu doar cateva luni inainte sa primeasca sentinta.
Milosevici a fost pus sub acuzare odata cu cei sase in 1999, insa procesul lui a avut loc separat dupa ce Organizatia Natiunilor Unite l-a predat tribunalului de la Haga in 2001.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO