Politică externă

Manifestatii gigant la Belgrad impotriva independentei Kosovo

22.02.2008, 20:27 39

Serbia a fost ieri paralizata in asteptarea unei manifestatii uriase - milioane de sarbi si o singura voce: Kosovo va fi intotdeauna al Serbiei.
Scolile au fost inchise, transportul a fost gratuit pentru cei care au dorit sa se deplaseze in capitala Belgrad unde a fost organizata manifestatia, iar unele companii de stat le-au dat liber angajatilor.
In vreme ce intreaga tara era asteptata la Belgrad pentru marele protest, presedintele sarb Boris Tadici s-a aflat in vizita in Romania care nu recunoaste independenta Kosovo. Vizita de ieri a lui Tadici la Bucuresti a fost prima pe care presedintele Serbiei a facut-o in strainatate de la proclamarea independentei Kosovo.
Tadici a multumit ieri Romaniei pentru nerecunoasterea "statul ilegal Kosovo". Presedintele sarb a reiterat faptul ca Serbia nu va recunoaste niciodata independenta Kosovo si ca va reduce colaborarea diplomatica cu statele care o vor face, asta insemnand insa izolarea tarii.
"Serbia doreste sa-si pastreze teritoriul in integritate, sa-si pastreze propria provincie, dar nu va renunta la viitorul ei european. Ne vom continua lupta si vom da totul de la noi pentru a ne realiza scopurile legitime. Asta inseamna ca nu vom recunoste niciodata Kosovo", a spus Tadic.
Serbia a anuntat nu va recunoaste legalitatea misiunii Uniunii Europene ce urmeaza sa fie desfasurata in Kosovo ca in iunie sa preia activitatea ONU, dupa spusele lui Tadici. La aceasta misiune, numita EULEX, va participa si Romania cu 175 de jandarmi.
Presedintele Romaniei Traian Basescu a declarat dupa intalnirea cu omologul sau sarb ca este esential ca Belgradul sa vorbeasca cu Pristina, sa gaseasca solutii de comunicare, macar si din nevoia de a-i proteja pe sarbii din Kosovo.
Ministrul sarb al economiei a prezentat deja un plan pentru a-i ajuta pe etnicii sarbi din Kosovo, care prevede crearea de locuri de munca pentru acestia si deschiderea unui birou de recrutare in noul stat.
Tadici i-a spus omologului sau roman ca tara sa este interesata sa inchirieze pe o perioada indelungata o parte din capacitatile portului Constanta. Presedintele sarb a apreciat relatiile bilaterale dintre Romania si Serbia, care sunt, in opinia sa, "ascendente din punct de vedere economic". El a precizat ca a discutat cu omologul sau roman si despre oleoductul Constanta-Pancevo-Trieste, mentionand ca partea sarba este direct interesata de infrastructura acestui proiect.
La mitingul intitulat "Kosovo este Serbia" au participat aseara importante personaje politice ale tarii, dar si personalitati din domeniul academic si artistic precum regizorul Emir Kusturica.
Premierul tarii Vojislav Kostunita era asteptat sa tina un discurs la fel ca si nationalistul Tomisav Nokolici, fostul adversar al presedintelui Boris Tadici la alegerile prezidentiale de la inceputul lunii.
Intr-un discurs adresat Parlamentului Europei, ministrul sarb de externe Vuk Jeremici si-a exprimat dezamagirea fata de politica Uniunii Europene fata de Kosovo.
"Ma simt rusinat, deoarece daca recunoasterea acestui act de secesiune motivata etnic de un stat democratic, european, nu este gresit, atunci nimic nu este gresit", a declarat Jeremici.
Din ce in ce mai multe tari recunosc insa independenta noului stat, ultimele capitale care au anuntat acest lucru fiind Roma si Talin. Serbia a retras pana acum ambasadorii din statele care au recunoscut independenta Kosovo in semn de protest fata de hotararea lor. Din aceasta cauza, Bulgaria si Slovenia si presedintele Romaniei au cerut Serbiei sa evite autoizolarea si sa continue procesul de aderare al tarii la blocul comunitar.
In timp ce la Belgrad era organizat protestul impotriva proclamarii independentei fostei provincii, sute de veterani ai armatei sarbe au aruncat cu pietre in fortele de politie din Kosovo.
Trupele NATO au consolidat efectivele la unul din punctele de trecere ale granitei dintre Kosovo si Serbia inainte de protestul acestora. Masurile au fost luate pentru a preveni repetarea incidentelor din cadrul saptamanii, cand alte doua puncte de trecere a frontierei au fost distruse de populatia sarba din Kosovo sub forma de protest fata de independenta provinciei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO