Politică externă

Mashadov ar putea deveni inamicul numarul unu

31.10.2002, 00:00 8

Presedintele separatist cecen, Aslan Mashadov, a declarat ieri ca nu are nimic de pierdut daca isi radicalizeaza pozitia si se asociaza cu aripa extremista a rebelilor, dupa ce a fost neglijat de Occident. El a facut aceasta afirmatie dupa ce emisarul sau la congresul mondial al cecenilor, Akhmed Zakaiev, a fost arestat la Copenhaga de politia daneza, la cererea autoritatilor ruse. Moscova sustine ca Zakaiev este una dintre persoanele care au planificat luarea de ostatici si ca a luat parte la numeroase actiuni teroriste dupa 1996.Insa legile daneze nu permit extradarea lui Zakaiev.
Intr-o declaratie facuta pe 18 octombrie, Mashadov ameninta cu o "operatiune exceptionala" a separatistilor, fara a preciza natura acesteia. Acest lucru i-a facut pe oficialii rusi sa il acuze de planuire atentatului din teatrul moscovit. Mashadov a dezmintit oficial orice legatura cu teroristi. "Acest razboi ne-a facut pe toti sa ne radicalizam pozitia fata de Moscova", a declarat el. Liderul cecen a mai afirmat ca unii din separatistii radicali i-au reprosat ca are o atitudine loiala fata de Rusia. El a precizat ca, in conditiile in care razboiul continua, iar ocupantii rusi fac victime in randul populatiei, nu are nimic de pierdut daca se asociaza cu liderii aripii radicale cum ar fi Basaiev, Udugov sau Iandarbiev.
Intre timp, la Moscova, serviciile de securitate ruse au arestat 30 de persoane care sunt banuite ca au sprjinit actiunea comandoul cecen, potrivit BBC. Printre suspectii arestati figureaza consilieri politici si ofiteri de securitate. Autoritatile ruse sunt convinse ca grupul de teroristi ceceni a avut numerosi complici la Moscova pentru a putea organiza actiunea. "Fortele de ordine au luat masuri fara precedent pentru a demasca reteaua terorista. Mai multe zeci de persoane au fost arestate si sunt banuite de complicitate in luarea de ostatici", a declarat ministrul rus de Interne, Boris Grazlov.
Anchetatorii analizeaza convorbirile telefonice dintre membrii comandoului si mai multe ambasade din Moscova, precum si pe cele efectuate in afara tarii, informeaza Kremlinul, care nu a nominalizat tarile implicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO