Politică externă

Ministrii de externe ai UE relanseaza negocierile pentru Constitutie

18.05.2004, 00:00 16

Ministrii de externe ai UE au relansat ieri la Bruxelles negocierile pentru gasirea unui compromis pentru proiectul Constitutiei europene.
Reuniunea este prima la nivel guvernamental dupa esecul summitului de la Bruxelles din decembrie trecut la care membrii UE nu s-au putut pune de acord asupra proiectului. Ambitia membrilor UE este de a ajunge la un acord final la summitul UE, de la Bruxelles, din 17 18 iunie. Principalul obstacol in calea unui acord, a fost eliminat. Este vorba de opozitia Poloniei si a Spaniei fata de sistemul de vot pentru adoptarea deciziilor in cadrul Consiliului European. Au ramas numeroase alte puncte in divergenta: dreptul de veto si domeniile in care acesta poate fi exercitat; compozitia Comisiei Europene si nemultumirea noilor membri fata de intentia de a se reduce la 15 numarul de comisari; dreptul de vot in cadrul Consiliului de ministri si, nu in ultimul rand, rotatia presedintiei consiliilor de ministri specializate. Ieri ministrul belgian de externe, Luis Michel a spus ca pentru moment nu se intrezareste un compromis pe aceste puncte in divergenta. Belgia vrea un text "mai putin ambitios" in materie de afaceri sociale, justitie si politie: adica statele sa aiba mai multa putere de decizie in aceste domenii. Multe alte tari doresc acest lucru. Ministrul britanic de externe, Jack Straw a reamintit, la randul sau, ca nu exista perspective pentru a se ajunge la un acord global cel putin pana la summitul european din iunie. El nu a eliminat posibilitatea ca discutiile sa se intinda si dupa acea data. Fata de scepticismul inregistrat in randul ministrilor europeni, presedintele parlamentului European, Pat Cox a lansat un avertisment si le-a cerut sa nu repete scenariul summitului de la Nisa din decembrie 2000, cand discutiile privind viitoarea constructie institutionala a UE s-au intins foarte mult. Summitul va continua si astazi. In paralel, ministrii apararii din UE s-au intalnit ieri sa discute despre o aparare comuna.
iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO