Politică externă

Mostenitorii Irakului, Uday si Qusay Hussein, nu mai sunt printre noi

24.07.2003, 00:00 445

Fii lui Saddam Hussein, Uday si Qusay au fost ucisi, marti seara, la Mosul, dupa un asalt de sase ore al militarilor americani asupra unei vile, in care acestia se ascundeau, impreuna cu unul din fii lui Qusay Hussein. Raidul de la Mosul, soldat cu moartea "mostenitorilor" lui Saddam este cea mai ampla actiune militara de la intrarea americanilor in Bagdad.  Desi SUA considera  ca disparitia celor doi descendenti ai lui Hussein va descuraja razboiul de gherila declansat de fidelii acestuia, la cateva ore de la moartea celor doi, noi victime americane s-au inregistrat la Mosul si ramadi.
Mai mult de 200 de soldati ai Diviziei 101 Aeropurtata, asalt sustinut de tragatori din elicopter, au descins, marti dimineata la ora 10,00, inconjurand vila din Mosul in care locuia unul din verii lui Saddam, lider tribal din regiune, Nawaf al Zaydan Muhhamad. Cu o ora inainte, la sesizarea unui informator, o patrula americana a cerut persimisunea de a verifica cladirea. Cum a fost refuzata, peste o ora, militarii au declansat atacul. A fost inceputul unei lupte de sase ore. Odata ajunsi la etajul intai al vilei, militarii au fost intampinati cu focuri de arma venite de la etajul superior. Conform Associated Press, intreg etajul al doilea era inconjurat de geamuri antiglont. La sfarsitul luptei,  militarii americani au gasit patru corpuri neinsufletite, anuntate imediat ca fiind ale celor doi fii ai lui Saddam, Uday si Qusay si, probabil, al unuia din fii lui Qusay si al unui bodyguard. AP informeaza ca cei patru s-au aparat cu arme de calibru mic, pistoale, in fata celor 200 de americani. Conform Associated Press corpurile celor patru au fost  preluate imediat de soldati, iar fotoreporterii prezenti nu au fost lasati sa-i fotografieze.  Dupa incheierea luptei din Mosul, aproape 1000 de irakieni s-au adunat in fata vilei distruse, unii ca sa salute atacul american, altii, ca sa-l blesteme.  La Bagdad, moartea copiilor dictatorului a fost salutata cu focuri de arma de catre irakieni.  Focuri razlete au lovit un irakian in piept si o fetita de 8 ani in cap. Aproape imediat, Casa Alba, responsabilii militari americani, secretarul de stat Colin Powell, Tony Blair, premierul britanic, au comentat moartea celor doi. "Este o zi mare pentru Irak", a spus Tony Blair, spunand ca fiii lui Hussein au fost implicati in crimele si torturile unui regim care a omorat mii si mii de irakieni. "Acesti doi oameni s-au facut responsabili de atrocitati comise impotriva poporului irakian", a transmis Casa Alba. "Irakienii sunt astazi in siguranta", a spus si Colin Powell. In atacul de la Mosul au murit si alti doi civili irakieni si au fost raniti patru soldati americani. Desi SUA au considerat ca disparitia celor doi Hussein va descuraja atacurile rebele ale irakienilor, la mai putin de 12 ore de la operatiunea "fii lui Saddam" doi soldati americani au fost ucisi si alti opt, raniti, in doua atacuri, din apropierea Mosulului si a orasului Ramadi.



Sunt sau nu sunt ei?
Imediat dupa incetarea atacurilor, responsabilii militari americani au anuntat ca "sunt siguri ca cei omorati marti sunt Uday si Qusay Hussein" - g-ral Ricardo Sanchez, la o conferinta de presa in Bagdad. El a dat garantii ca starea cadavrelor permite identificarea lor. Conform unei surse anonime cirtate de AP, Uday Hussein, fiul cel mare al lui Saddam a fost identificat dupa cicatricele ramase in urma tentativei de asasinat  din 1996. Testele ADN ale celor doi au fost facute la Bayij, un oras aflat la 25 de kilometri nord de Tikrit, dar rezultatele oficiale nu au fost date publicitatii. BBC News scria in editia sa de ieri ca, de indata ce corpurile celor doi Hussein au fost depuse la aeroportul international din nordul orasului Mosul, coalitia anglo-americana s-a vazut confruntata cu o problema serioasa: cum sa demonstreze opiniei publice ca cei doi morti sunt intr-adevar Uday si Qusay Hussein. Deocamdata garantiile oferite sunt doar verbae.



30 de milioane de dolari isi asteapta stapanul
O alta mare necunoscuta a operatiunii de la Mosul este identitatea celui care a oferit informatia privind locul unde se ascundeau fii lui Saddam. Pana acum se stie doar ca el este irakian si trebuie sa incaseze 30 de milioane de dolari, pentru ca recompensa americana pentru capturarea celor doi, vii sau morti, este de 15 milioane pentru fiecare. Pentru Saddam Hussein, Washingtonul a oferit 25 de milioane de dolari, dar, desi acesta si-a facut simtita prezenta in ultima luna, raspandind casete inregistrate cu mesaje care cheama irakienii la lupta, nimeni nu stie excat unde se afla.



O familie blestemata
Viata privata a lui Saddam Hussein a fost ascunsa ochiului public, in timpul regimului sau. Totusi era notoriu faptul ca ambii sai fii, Uday, cel mare, in varsta de 39 de ani si Qusay, cel mic, fiu din a doua casatorie, 37 de ani, erau la fel de cruzi ca si tatal lor. Dupa ce coalitia anglo-americana a eliberat Irakul, au inceput sa apara tot mai multe informatii si fotografii din albumul familiei Saddam Hussein. Nr. 2 si nr. 3 din pachetul de carti SUA al celor mai cautati irakieni, Uday si Qusay, erau amandoi vestiti pentru abuzurile si violentele lor. Qusay, care devenise recent favoritul lui Saddam, in detrimentul lui Uday, a carui cruzime il depasea chiar si pe tata, era seful Garzilor Republicane, controla serviciile secrete, inclusiv Organizatia Speciala de Securitate - politia secreta. El si-a inceput cariera, executand cu mana sa pe cativa dintre participantii la revolta siita impotriva regimului Hussein. Qusay juca in ultimii ani un rol important in politica externa a Irakului si intentiona sa stranga legaturile cu lumea araba, reinviind astfel un mai vechi vis al tatalui sau, care s-a dorit un lider al lumii musulmane. In mai 2001, Qusay a preluat o functie importanta in partidul Baas, moment in care a devenit oficial mostenitorul tatalui sau. Era casatorit si avea aventuri insa nu se putea compara cu fratele sau mai mare, Uday, un fel de playboy insangerat al Irakului, a carui specialitate devenise in ultimii ani sechestrarea, violarea si uciderea mireselor, la propriile nunti. Dupa tentativa de asasinat din 1996, Uday, pana atunci preferatul lui Saddam, s-a retras din prim plan, datorita ranilor ramase. El a devenit un fel de mogul media irakian, controland toate mass media, inclusiv Babil, cel mai important cotidian, postul de radio Vocea Irakului si Uniunea Ziaristilor Irakieni. Qusay era liderul federatiei de fotbal si al uniunii studentilor. Uday traia in lumina reflectoareleor, fiind foarte monden si afisand o viata extravaganta. Era insa impopular datorita cruzimii sale. Spre diferenta de fratele sau, cu care de fapt rivaliza, el conducea o singura organizatie militara: militiile Fedayeen. Ambii frati aveau proprietati impresionante, afaceri cu petrol si au colaborat la uciderea celor doi cumnati ai lor, care au incercat sa paraseasca Irakul. Saddam Hussein a mai ramas cu trei fete si inca un baiat. oana.iurascu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO