Politică externă

NATO inchide o parte a granitelor Kosovo cu Serbia

21.02.2008, 19:08 21

Trupele NATO au inchis marti seara, pentru 24 de ore, granita de nord a Kosovo (regiune cu o importanta populatie sarba, aflata la granita cu Serbia) dupa violentele provocate de etnicii sarbi asupra a doua puncte de frontiere in semn de protest fata de proclamarea independentei provinciei.
Militarii NATO din cadrul fortelor de mentinere a pacii, din Franta si Statele Unite, au amplasat garduri de sarma ghimpata de-a lungul punctului de trecere a frontierei Jarinje, incendiat marti de sarbi.
Comandantul militar al KFOR, fortele NATO din Kosovo, Xavier Bout de Marnhac, i-a acuzat ieri pe liderii locali sarbi din nordul Kosovo pentru organizarea atacurilor asupra a doua posturi de trecere de la granita cu Serbia. "Unii lideri locali si-au asumat o mare responsabilitate ieri (marti, n.n), implicand in aceasta operatiune copii si femei, pe care i-au pus in pericol. Liderii trebuie sa se gandeasca serios la responsabilitatea lor cand declanseaza astfel de manifestatii", a declarat comandantul. Aceasta masura, anuntata la inceput pentru numai 24 de ore, i-a despartit pana aseara pe sarbii din nordul Kosovo de restul Serbiei, fapt ce i-a infuriat pe membrii Guvernului de la Belgrad care au declarat ca se vor adresa Curtii internationale de justitie de la Haga. Ministrul sarb pentru Kosovo, Slobodan Samardzic, a declarat ca Serbia intentioneaza sa preia in totalitate autoritatea asupra granitelor cu Kosovo. Oficialul a tinut sa adauge ca atacurile sarbilor "poate ca nu sunt bune, dar legitime".
Mai mult de 1.000 de sarbi au atacat violent si au distrus marti doua posturi de la frontiera dintre Serbia si Kosovo, determinand interventia fortei NATO pentru prima data dupa declararea independentei Kosovo. Premierul din Kosovo, Hashim Thaci, a minimalizat atacurile afirmand ca totul se afla sub controlul autoritatilor NATO, politiei din Kosovo si Natiunilor Unite si ca nimic nu va stopa sarbatoarea independentei noului stat.
Aceste atacuri arata provocarea cu care se confrunta misiunea UE care urmeaza sa fie desfasurata in teritoriul majoritar albanez si sa preia definitiv activitatea fortelor NATO in luna iulie, teritoriu aflat din 1999 sub administratie ONU. Misiunea Uniunii Europene in Kosovo, cunoscuta sub numele de EULEX, este formata din aproximativ 2.000 de politisti si juristi.
Studentii sarbi din orasul nordic al Kosovo Mitrovita organizeaza in fiecare zi proteste la ora 12:44, facand referire la Rezolutia 1244 a Consiliului de Securitate al ONU, care garanteaza integritatea teritoriala a Serbiei. Sarbii pregatesc astazi la Belgrad una din cele mai mari manifestatii din istoria tarii, la care sunt asteptati milioane de oameni.
Liderii etnicilor sarbi din Kosovo au cerut redeschiderea imediata a punctelor de trecere a frontierei, in caz contrar amenintand cu proteste. Primarul oraselului Leposavici Nebojsa Radulovici a confirmat ca a cerut trupelor NATO sa redeschida imediat punctele de trecere, iar daca nu, se "vor organiza demonstratii ale caror consecinte nu pot fi anticipate".
Intre timp, Germania si Austria au recunoscut independenta Kosovo, alaturandu-se astfel Statelor Unite ale Americii, Frantei, Marii Britanii si Italiei. Dupa cum a procedat si in cazul celorlalte tari care au recunoscut independenta noului stat, Serbia si-a rechemat ambasadorii din Germania si Austria, ca o riposta la decizia acestora.
Bulgaria, care a fost reticenta la inceput sa recunoasca independenta provinciei, a anuntat ca o va face. Explicatia poate fi aceea ca Bulgaria a ajuns sa fie cel mai important exportator de energie electrica pentru Kosovo, prin intermediul companiei nationale sarbe EPS. Noul stat va importa doua treimi din energia electrica necesara din Bulgaria, care este principalul exportator de energie in Balcani.
La Pristina, olandezul Pieter Feith si-a inceput ieri mandatul de Repre-zentant special al UE in acest teritoriu, iar Londra a anuntat ca l-a numit ambasador in Kosovo pe David Graeme Blunt. Feith, care va prelua conducerea Biroului civil international al Uniunii Europene ce urmeaza sa coordoneze independenta Kosovo, a declarat ca misiunea UE de politie si justitie va "incepe sa se desfasoare in urmatoarele saptamani". "Va fi o perioada de tranzitie de circa patru luni, pe parcursul carora ONU si NATO vor avea controlul operational", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO