Politică externă

Nimic nou despre soarta ziaristilor francezi, ostatici ai rebelilor irakieni

02.09.2004, 00:00 12

Intreaga Franta a asteptat ieri vesti despre deznodamantul in privinta ziaristilor francezi care au fost luati ostatici de catre rebelii irakieni. Nici o veste nu a aparut, desi cei mai multi francezi au stat lipiti de radiouri si televiziuni, interesandu-se de stirile din Irak, mai ales de cele venite via televiziunile arabe, de obicei canalul care este informat de rebeli despre asasinarea ostaticilor.
Termenul limita initial expirase marti noaptea, insa ieri, presa franceza vorbea despre posibilitatea ca solicitarea rebelilor irakieni sa fi fost gresit interpretata, astfel ca ar fi existat probabilitatea ca aseara sa se fi epuizat deadline-ul impus de acestia. Rebelii au cerut ca in schimbul crutarii celor doi ziaristi autoritatile franceze sa abroge legea prin care este interzisa purtarea in scolile publice a valului islamic (dar legea se refera si la alte insemne explicite religioase). Autoritatile au refuzat solicitarea. Un gest insa al musulmanilor francezi a induiosat intreaga opinie publica. Internationala. Este vorba despre apelul lui Fouad Alami, secretarul general al Uniunii Organizatiilor Islamice din Franta. El le-a cerut fetitelor musulmane care traiesc in Franta sa renunte la purtarea valului islamic, in semn de delimitare de fanatismul rebelilor care ameninta cu moartea cei doi ziaristi francezi. Gestul a emotionat intreaga Franta - ieri, pe esplanada de la Turnul Eiffel, s-au adunat mii de parizieni care au demonstrat impotriva terorismului. Gestul a fost receptat si peste ocean, unde unul dintre editorialele din New York Times (unul dintre cele mai raspandite ziare, nu doar in SUA) celebra apelul lui Alami. Intitulat "un spectacol al unitatii in Franta", comentariul din New York Times a salutat coeziunea intregii societati franceze in aceasta privinta, desi la momentul la care s-a dezbatut legea in Parlament au existat controverse care aduceau mai degraba a diviziune. Pentru americani, spunea editorialistul celebrului cotidian, o astfel de reactie este incurajatoare. Este o aluzie, fireste, la reticenta si apoi la vehementa cu care Franta s-a manifestat la momentul interventiei SUA in Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO