Politică externă

Noi proteste în nordul Africii şi Orientul Mijlociu

Autor: Mediafax

20.02.2011, 12:00 18

Valul de contestare a regimurilor autoritare din nordul Africiişi Orientul Mijlociu s-a extins şi sâmbătă, când au avut loc noiconfruntări sângeroase între manifestanţi şi forţele de ordine dinmai multe state din regiune.

LIBIA:

Forţele de securitate au ucis, în ultimele zile, mai mult de 80de persoane care manifestau împotriva regimului condus de colonelulMuammar Kadhafi, aflat la putere de 40 de ani. Bilanţul a fostanunţat sâmbătă de organizaţia pentru drepturile omului HumanRights Watch.

Conform CNN, forţele de securitate au deschis focul dinelicoptere asupra manifestanţilor la Benghazi, surse medicaleafirmând că zeci de persoane au fost internate în spital, cu răniprovocate de arme de foc.

BAHRAIN:

Mii de manifestanţi au revenit în piaţa centrală din Manama,după retragerea armatei, iar sindicatele au cerut declanşarea uneigreve generale pe termen nelimitat. Poliţia a recurs la gazelacrimogene, într-o încercare de a-i dispersa pe manifestanţi, însăulterior s-a retras din zonă şi nu a mai intervenit, iardemonstranţii au început să instaleze corturi în centrulcapitalei.

YEMEN:

Manifestanţii şi susţinătorii regimului au fost implicaţi şisâmbătă în confruntări violente la Sanaa, iar la Aden au izbucnitnoi violenţe.

IRAN:

Autorităţile au avertizat împotriva manifestaţiilor opoziţiei,după ce mai multe site-uri de opoziţie au transmis un apel pentruconvocarea, duminică, a unei demonstraţii de comemorare avictimelor înregistrate în timpul protestelor antiguvernamentaledin 14 februarie de la Teheran.

IRAK:

Zece manifestanţi au fost răniţi în cursul unor confruntări cuforţele de securitate kurde la Suleimaniyeh, în nordul Irakului,unde principalele două mişcări kurde sunt acuzate de corupţie.Citiţi mai mult despre protestele din Africa şi Orientul Mijlociu pewww.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO