Politică externă

Noua tactica irakiana - atacuri sinucigase asupra coalitiei

31.03.2003, 00:00 14

Atacul sinucigas al unui ofiter irakian asupra cartierului militar aliat din Najaf, soldat, sambata, cu moartea a patru militari americani a alertat SUA, care au fost de altfel prevenite de catre vicepresedintele irakian Taha Yassin ca atacurile vor continua si pe teritoriul american. "Acesta este doar inceputul. Vom folosi orice mijloace pentru a ucide pe dusmanii aflati pe pamantul nostru si ii vom urmari si la ei acasa", a declarat, sambata, oficialul irakian, imediat dupa ce Ali Moussa Hammadi Al- Noumani, ofiter irakian  s-a sinucis, omorand alti 4 americani. Irakianul, deghizat in sofer de taxi, s-a apropiat de soldati ai Brigazii l a Diviziei a lll-a de Infanterie americana, de la Najaf, le-a solicitat ajutorul, iar la cateva minute masina a explodat. "Mai tarziu, veti auzi mai multe vesti bune de acest fel. (...) SUA vor transforma intreaga lume in martiri impotriva sa. La ce va asteptati?", a declarat vicepresedintele ierkian Taha Yassin Ramadan. "Suntem foarte ingrijorati. Arata si se simte ca terorismul", a declarat imediat Stanley McChrystal, general unul dintre responsabilii de la Pentagon.
Tot ieri, Jihadul Islamic a revendicat atentatul sinucigas comis in Israel la Netanya si care a ranit cel putin 30 de persoane, conform AFP citat de Mediafax.

Aliatii bombardeaza Bagdadul
Incepand de sambata, atacurile aeriene asupra Bagdadului s-au intensificat. Cele mai grele bombardamente de la inceputul razboiului s-au inregistrat sambata, la Bagdad si au continuat, ieri, oficialii militari americani declarand ca intentioneaza sa distruga terenurile de antrenament ale militiilor Fedayeen si un palat al fiului lui Saddam Hussein, Qusai. Conform BBC, bombardamentele, care preceda ofensiva terestra, urmeaza doua  campanii: bombardarea pozitiiilor Garzii Republicane de catre avioane B-52, la periferia Bagdadului si o batalie aeriana deasupra capitalei in care sun folosite rachete si bombe ghidate cu laser. Generalul Tommy Frenks a declarat, ieri, ca fortele terestre aliate se afla la 96 de kilometri de Bagdada.
De amintit ca George W. Bush, in ultimul sau discurs, declara ca SUA controleaza 75% din spatiul aerian  irakian si avertiza, din nou, ca aliatii se confrunta cu cele mai antrenate trupe militare irakiene. De asemenea, purtatorul de cuvant al Pentagonului Victoria Clarke preciza, sambata, ca fortele coalitiei au patruns pe o distanta de 320 de kilometri pe teritoriul irakian si controleaza 600 de sonde de petrol in sudul Irakului.

Irakienii, suspectati de tortura
Tot sambata, purtatorul de cuvant al Pentagonului denunta "brutalitatea regimului irakian" si comiterea unor atrocitati de catre Bagdad. Ieri, CNN a oferit informatii potrivit carora, la Nassiryah militarii irakieni ar fi putut folosi tortura impotriva prizonierilro de razboi. Un oficial al Pentagonului a declarat ca americanii au gasit in spitalul din Nassiryah, ocupat saptamana trecuta, cateva uniforme insangerate ale unor soldati americani alaturi de un dispozitiv care parea a fi un instrument de tortura, format dintr-un dispozitiv metalic si o baterie de masina. Uniformele cu tablitele de identificare rupte au fost gasite in saci de plastic alaturi de masti de gaze si costume de protectie chimica. Ele  par sa apartina unor membri ai unei companii de intendenta a armatei americane care a fost surprinsa intr-o ambuscada pe 23 martie in Nassryah. Doi dintre angajatii acestei companii erau deja declarati morti, opt erau dati disparuti si cinci dintre ei erau prizonieri de razboi. Opozitia irakiana a afirmat, ieri, faptul ca fortele liderului irakian, Saddam Hussein, au executat mai multi soldati irakieni care au incercat sa fuga in Kurdistanul "autonom" din nordul Irakului. Aceste informatii, care nu au putut fi confirmate de surse independente, au fost comunicate de un oficial din cadrul Partidului Democratic al Kurdistanului (PDK), precum si de Congresul National Irakian (CNI), coalitie a opozitiei cu sediul la Londra.

Strategia lui Rumsfeld, contestata
Dupa ce primele zile de razboi au aratat ca planurile Pentagonului - un razboi rapid in Irak, bazat pe predarea comandantilor irakieni si pe colaborarea populatiei - sunt prea optimiste, in SUA au inceput sa apara controverse intre Secretarul Apararii, Donald Rumsfeld si inalti responsabili militari. Militari in exercitiu au reprosat lui Donald Rumsfeld discrepanta dintre strategia sa si putinele forte militare trimise in Irak. Oficiali ai administratiei americane au declarat ca Rumsfeld si consilierii sai civili s-au bazat pe o capitulare a Irakului in doua zile si au decis sa trimita, in consecinta, doar 60.000 de soldati. Surse din serviciile secrete afirma ca Rumsfeld  si Paul Wolfowitz au ignorat informatiile CIA si ale Defense Intelligence Agency (DIA), preferand rapoarte ale opozitiei irakiene si surse israeliene, care dadeau ca sigura o revolta imediata a irakienilor contra lui Saddam Hussein. Ei amintesc ca Rumsfeld s-a impotrivit generalului Tommy Franks, comandantul fortelor aliate, la discutarea strategiei de razboi. Rumsfeld  a optat pentru o strategie axata  pe o pondere mai mare a atacului aerian si a fortelor speciale, intr-o ofensiva redusa, usoara si agila, in timp ce Franks a insistat pentru trimiterea unor forte terestre de mai mare amploare si pentru armament greu. Observatorii militari spun ca aliatii nu au dispus de fortele necesare, in fata rezistentei irakiene din Basra, Um Qasr si Nasiriyah. Trei ar fi principalele greseli ale ofensivei de pana acum, dupa o sursa militara americana: o diferenta enorma intre asteptari si realitatea din teren; amenintarea luptatorilor fideli lui Hussein, aproape 50.000 membri ai militiilor Fedayeen, care dau lupte de gherila pentru a distruge linia de alimentare de aprx. 450 de km din Sudul Irakului, spre Bagdad ; turcii, care ameninta sa intre in zona Irakului de Nord si sa angajeze lupte cu populatia kurda. Cel mai rau scenariu al viitoarelor evenimente ar fi dupa unii analisti declansarea luptelor de gherila urbana, in Bagdad. Ieri, atat Donald Rumsfeld, cat si Tommy Franks au dezmintit neintelegerile dintre ei privind strategia ofensivei din Irak.
oana.iurascu@zf.ro ; iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO