Politică externă

Obama are in sondaje cu 11% mai mult decat Clinton

17.04.2008, 21:01 5

Barack Obama se mentine tare pe pozitii in campania electorala din SUA, marindu-si avansul la nivel national in fata rivalei sale Hillary Clinton, ultimul sondal al Gallup, aratand ca senatorul de culoare are un avans de 11%.
Potrivit statisticilor, senatorul de Illinois se bucura de 51% din intentiile de vot fata de cele 40 de procente ale rivalei sale. Asta se intampla in ciuda declaratiilor controversate ale lui Oba-ma de la sfarsitul saptamanii, conform carora locuitorii oraselor mici din Pennsylvania, frustrati ca si-au pierdut slujbele, au apelat la arme si si-au dezvoltate sentimente de ura impotriva celor care nu au aceeasi religie cu a lor.
Obama a fost criticat pentru aceste afirmatii atat de adversara sa, care le-a caracterizat ca fiind "declaratii elitiste", dar si de candidatul republican la prezidentiale, John McCain.
Senatorul de Illinois a incercat in mai multe randuri sa-si corecteze greselile, argumentand ca oamenii care si-au pierdut locul de munca se preocupa mai mult de probleme culturale si sociale, ca armele sau imigratia.
Dupa o saptamana in care a primit multe acuze referitoare la declaratiile sale, Obama a trecut la atac impotriva lui Hillary Clinton. Acesta a ironizat-o ca a "tras o dusca" de whisky saptamana trecuta in fata camerelor de luat vederi si ca il favorizeaza deoarece adu-ce in discutie o multime de argumente pe care Partidul Republican le va folosi in noiembrie, la alegerile finale, fapt care il pregateste pentru asta. Daca Clinton "s-a apucat de baut", Obama la randu-i a trecut la bowling, desi nu cunoaste acest sport. Scopul este unul si acelasi: candidatul cat mai aproape de oameni are sanse in plus de a fi ales.
Potrivit sondajelor realizate de Universitatea din Quinnipiac, Clinton este creditata cu 50% din voturi in Pennsylvania, comparativ cu 44 de procente pe care ar urma sa le obtina Obama. Alegerile interne din acest stat urmeaza sa aiba loc pe 22 aprilie, fiind consi-derate ultimele de mare amploare inaintea Conventiei Democrate din luna august de la Denver, cand va fi ales candidatul democrat in cursa pentru Casa Alba.
Sondajele au fost facute si pentru urmatoarele alegeri, cele din Indiana si Carolina de Nord din 6 mai, unde Obama este pana acum, numarul 1 in topul alegatorilor. Los Angeles Times a publicat un sondaj care arata ca Obama are un avans considerabil in Carolina de Nord (47 de procente contra 34, inregistrate de Clinton) si un avans de 5% in Indiana, 40 de procente contra 35 ale senatorului de New York.
Daca victoria lui Obama in Carolina de Nord este sigura pentru majoritatea analistilor, situatia in Indiana este in continuare indecisa. De aceea, expertii apreciaza ca cel ce va obtine victoria in acest stat va fi si cel care va avea sanse mai mari la investitura democrata.
Clinton trebuie sa castige in Pennsylvania si Indiana cu o marja considerabila, pentru a ramane in cursa pentru Casa Alba. Pana in prezent, Obama a castigat alegerile in mai multe state decat Clinton si are un avantaj in privinta delegatilor si a voturilor primite. In momentul de fata, scorul este de 1.635 de delegati pentru Obama la 1.500 pentru Clinton, conform BBC. Fiecare candidat trebuie sa fie sustinut de 2.025 de delegati pentru a obtine investitura democrata.
O victorie a lui Clinton in cele doua state nu va reduce diferenta intre ea si rivalul sau in ceea ce priveste numarul delegatilor, mai ales daca diferenta va fi minima, dar poate trezi interesul "superdelegatilor" care sunt inca indecisi. "Superdelegatii" sunt aproximativ 800 de personalitati ale Partidului Democrat care au libertatea de a sustine pe cine doresc fara a fi nevoiti sa dea lamuriri cu privire la sprijinul acordat.
In prezent, fosta prima doamna a SUA are de partea ei mai multi superdelegati decat adversarul sau. Clinton are sprijinul din partea a 250 de superdelegati, iar Obama, putin in urma ei, 220.Superdelegatii care le-ar putea aduce celor doi democrati un castig al investiturii partidului sunt fostul vicepresedinte american Al Gore si fostul rival al celor doi, John Edwards.
Batalia stransa dintre cei doi a afectat mult imaginea lui Hillary Clinton, care a fost la inceputul competitiei favorita alegatorilor. Totodata, mai multi membri de seama ai Partidului Democrat au cerut ca unul din cei doi adversari sa renunte la competitie, pentru a nu diminua sansele formatiunii la prezidentialele din 4 noiembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO