Politică externă

Obama isi alege un vicepresedinte cu experienta in politica externa

25.08.2008, 18:35 11

Obama l-a prezentat pe Biden drept colegul sau de campanie sambata in Springfield, Illinois, locul unde acum un an senatorul de culoare si-a anuntat intentia de a intra in cursa pentru Casa Alba. Alegerea lui Biden a fost anuntata cu o noapte inainte, cand sustinatorii lui Obama au primit prin SMS numele candidatului la vicepresedintie.
"De zeci de ani a adus schimbarea la Washington, dar Washingtonul nu l-a schimbat", a declarat candidatul democrat despre Biden, cand la prezentat pe acesta la raliul electoral din Springfield, adaugand ca este "un om cu o istorie distinsa si o decenta fundamentala".
Analistii sunt de parere ca experienta lui Biden in domeniul politicii externe ii va fi foarte de folos lui Obama, capitol la care senatorul de culoare este caracterizat drept neexperimentat. De asemenea, Biden il va ajuta pe candidatul democrat sa obtina voturile muncitorilor albi, pe care acesta nu a reusit sa-i impresioneze, potrivit sondajelor de opinie.
In discursul pe care l-a avut in Springfield, Biden a trecut imediat la atacuri impotriva adversarului republican al lui Obama, John McCain. "Actualele circumstante ne cer mai mult decat un bun soldat, ne cer un lider intelept", a spus senatorul de Delaware, referindu-se la stagiul lui McCain in razboiul din Vietnam.
In varsta de 65 de ani, Joe Biden s-a nascut la 20 noiembrie 1942 intr-o familie catolica din Scranton (Pennsylvania), fiind ales pentru prima data senator de Delaware (statul in care a crescut) in anul 1972. Inceputul carierei a fost dramatic. La mai putin de o luna de la alegerea sa ca senator, cu o saptamana inainte de Craciun, sotia si fiica acestuia in varsta de 13 luni si-au pierdut viata intr-un accident rutier. Doar cei doi fii ai sai au supravietuit. Spre deosebire de colegii sai din Senat, Biden prefera sa faca naveta in fiecare zi cu trenul din Delaware pana in capitala americana, in loc sa-si inchirieze o casa in Washington D.C. A absolvit Universitatea din Delaware in anul 1965 si apoi Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Syracuse trei ani mai tarziu. Inainte de a fi ales senator, Biden a practicat avocatura in Wilmington, Delaware (actuala sa resedinta) si a lucrat la Consiliul local din New Castle intre 1970 si 1972. Din anul 1991, candidatul democrat la postul de vicepresedinte tine un seminar de drept constitutional la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Widener. Este casatorit in prezent cu cea de-a doua sotie, Jill Biden din 1977, cu care are o fiica, Ashley, in varsta de 27 de ani. Ceilalti doi fii, Beau si Hunter, lucreaza ca procuror general al statului Delaware, respectiv ca avocat la Washington. Detinand in acelasi timp si functia de capitan in cadrul unei unitati a Garzii Nationale a acestui stat, Beau urmeaza sa plece in Irak in octombrie. Senatorul are, de asemenea, cinci nepoti.
Joe Biden, un bine cunoscut orator, este unul dintre veteranii scenei politice americane cu cei 35 de ani de experienta in Camera Superioara si cu titlul sau de presedinte al Comisiei de afaceri internationale din cadrul Senatului. Biden a condus, de asemenea, intre 1987 si 1995, Comisia juridica a Senatului. A incercat de doua ori, fara succes insa, sa candideze la presedintia SUA. Prima incercare a fost facuta in 1987, cand a fost nevoit sa renunte la cursa dupa ce a admis ca a plagiat un discurs dupa liderul laburistilor britanici, Neil Kinnock. Al doilea pas a fost facut in 2008 candidand impotriva lui Barack Obama, dar a renuntat in luna ianuarie.
Spre deosebire de Obama, Biden a votat in 2002 pentru rezolutia care autoriza invazia din Irak, insa s-a distantat de politica externa a Casei Albe, devenind unul dintre cei mai mari critici ai razboiului, acuzandu-l pe presedintele Bush ca a musamalizat totul.
Hillary Clinton, fosta rivala a lui Obama din cursa pentru investitura democrata, al carei nume a stat mult pe lista senatorului de Illinois pentru postul de vicepresedinte, a declarat despre Biden ca este un "lider extraordinar de puternic si un functionar devotat".
Echipa candidatului republican la alegerile prezidentiale, John McCain, care a decis sa mentina suspansul cu privire la alegerea lui pentru postul de vicepresedinte a apreciat ca alegerea lui Joseph Biden de catre Obama arata faptul ca senatorul de culoare nu este inca pregatit sa devina presedinte.
Alegerea lui Biden a venit cu doar trei zile inainte de inceperea Conventiei Democrate din Denver, Colorado, unde Obama va primi oficial investitura Partidului Democrat in cursa pentru presedintie. Conventia republicana va incepe o saptamana mai tarziu in St. Paul, Minnesota.
Seria discursurilor va incepe cu sotia candidatului democrat Michelle Obama, urmata a doua zi de Hillary Clinton. Joe Biden va tine un discurs miercuri, urmand ca pe 28 august, Barack Obama sa primeasca investitura democrata, moment in care este asteptat sa aiba unul dintre cele mai impresionante discursuri de pana acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO