Politică externă

Obama isi consolideaza pozitia in fata lui Clinton

21.04.2008, 18:49 7

Senatorul Barack Obama si-a consolidat avantajul pe care-l avea la nivel national in fata rivalei sale Hillary Clinton, ajungand sa aiba cu 20 de procente mai multe decat aceasta, la doar trei zile distanta de alegerile interne de mare amploare din Pennsylvania din 22 aprilie.
Conform unui sondaj al Princeton Survey Research Associates International, Barack Obama este preferat de 54% din electoratul democrat, fata de 35 de procente, cat a inregistrat Hillary Clinton. Asta demonstreaza ca Obama continua sa creasca in sondajele din SUA, dupa ce saptamana trecuta diferenta dintre cei doi era de 11%.
Studiul a fost dat publicitatii la trei zile inainte de alegerile interne din Pennsylvania, considerate ultimele de mare importanta inaintea Conventiei Democrate din vara din Colorado, in care va fi ales candidatul democrat in cursa pentru Casa Alba. Oricare dintre cei doi candidati va fi ales la Conventie va trebui sa-si masoare fortele in cursa nationala cu republicanul John McCain.
Cei doi politicieni democrati s-au declarat convinsi ca il pot bate pe republicanul John McCain, indiferent de cine va castiga investitura democrata.
Cel mai recent sondaj al Washington Post-ABC News, arata ca, la nivel national, Obama conduce inaintea lui McCain cu 49 procente la 44, in timp ce McCain o poate invinge pe Clinton, cu 48 la 45%.
Desi favorit la nivel national, Obama se afla pe locul doi in sondajele din Pennsylvania, ultimul dintre acestea aratand ca Hillary Clinton se afla cu 5 procente inaintea senatorului de culoare, relateaza CNN. Aceasta insa recupereaza terenul pierdut in Indiana si Carolina de Nord, unde Obama are un avans considerabil (47 de procente contra 34, inregistrate de Clinton). In Indiana diferenta este de 5%.
Per ansamblu, senatorul de Illinois are cele mai mari sanse sa devina candidatul Partidului Democrat in alegerile prezidentiale, el fiind sustinut pana acum de 1.644 de delegati fata de cei 1.498 ai fostei prime doamne. Fiecare candidat democrat trebuie sa obtina sprijinul a cel putin 2.025 de delegati pentru a obtine investitura partidului.
Cei doi concurenti spera ca suspansul sa se termine mai repede si ce-lalalt adversar sa renunte la campania electorala. Chiar exista voci din partid care indeamna la acest lucru, de teama sa nu fie micsorate sansele Partidului Democrat la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie.
Insa niciunul dintre cei doi nu da semne de oboseala. Atat Obama, cat si Hillary au continuat sa se acuze reciproc de denigrarea campaniei celuilalt inaintea alegerilor din Pennsylvania.
"Vom continua sa-l acuzam pe Obama cu orice, fie ca e adevarat, fie ca e fals, fie ca e exagerat sau relevant, pentru ca, potrivit senatorului Clinton, toate acestea le vor face si republicanii in noiembrie", a declarat senatorul de Illinois despre strategia de campanie a adversarei sale. Clinton a replicat, acuzandu-l pe Obama ca i-a prezentat in mod gresit planul asigurarilor medicale si ca, in ciuda faptului ca declara ca duce o campanie pozitiva, acest lucru nu este adevarat.
Dupa o saptamana care a inclus o mult-asteptata dezbatere televizata, senatorul de culoare a refuzat sa mai participe la o alta confruntare cu senatorul de New York in aceasta saptamana, pe motiv ca nu-i vede rostul, iar timpul nu-i mai permite acest lucru.
"O sa fiu foarte sincer cu voi, am avut pana acum 21 (de dezbateri, n.n.). E ca si cum nu am sti deja cum sa le facem. Daca vreti, as putea sa recit replicile senatorului Clinton si ea pe ale mele", a declarat Obama in Carolina de Nord.
Hillary Clinton, acuzata de atacuri sub centura in timpul acestei campanii, a incercat sa aplaneze formal divergentele cu Obama, afirmand ca atat ea, cat si senatorul de Illinois reprezinta modele de inspiratie pentru tinerii din America, avand in vedere problemele pe care le discuta in campania electorala.
"Campania electorala din acest an ajuta tara sa depaseasca probleme precum ignoranta, discriminarea, sexismul si chiar rasismul. Si din cauza a ceea ce facem (Clinton si Obama - n.n.), cred cu sinceritate ca am rupt orice bariera invizibila, ca de acum inainte nicio fetita sau baietel din America -negru, alb, maro, in fine - nu va crede ca nu poate ajunge presedinte", a declarat Clinton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO