Politică externă

Odiseea democrata: Obama vs. Clinton. Pana cand?

15.04.2008, 20:13 5

La aproape un an de la prima dezbatere a democratilor din cursa pentru Casa Alba (27 aprilie trecut), competitia acerba dintre Barack Obama si Hillary Clinton este mai apriga decat oricand, lucru care avantajeaza tabara republicanilor "victima" sigura pana mai acum un an. Cineva de la democrati trebuie sa renunte in conditiile in care dreapta republicana si-a desemnat deja candi-datul. Dar cine?
Daca la inceput au fost opt candidati care sperau la investitura Partidului Democrat pentru alegerile prezidentiale, cu timpul numarul lor s-a micsorat, "su-pravietuitorii" competitiei fiind senatorul de Illinois, Barack Obama, si senatorul de New York, Hillary Clin-ton.
Pentru prima data in istoria Statelor Unite in cursa pentru Casa Alba au intrat un afro-american si o femeie. Asta a transformat campania in cea mai mediatizata competitie electorala, al carui cost total este aproximat la suma record de aproape 1 miliard de dolari.
Campion la strans fonduri s-a dovedit pana in prezent a fi Barack Obama, care a primit din donatii (in special de pe internet) aproape 250 de milioane de dolari. Rivala sa a strans 190 mil. dolari, iar candidatul republican la prezidentiale John McCain, doar 65 mil. dolari. Numai in luna martie, Obama a adunat 40 de milioane de dolari. Chiar daca la inceput, Hillary Clinton era aleasa pariurilor politice, Barack Obama a reusit sa devina favoritul alegatorilor democratilor. Analistii sunt de parere ca mesajul pe care fiecare candidat il transmite a avut un rol fundamental in schimbarea ierarhiei in topul electoratului.
Intr-o tara care este amenintata de recesiune si dezbaterea razboiul din Irak este inca aprinsa, mesajul schimbarii al lui Obama a prins mai bine decat cel al experientei, promovat de fosta prima doamna a SUA. Dezbaterea a fost unul dintre factorii - printre care strangerea de fonduri, discursurile marete, reclamele televizate - care au dus la atragerea atentiei asupra campaniei democrate si au definit competitia. Ele au scos in evidenta initiativa politica a lui Clinton si abilitatile oratorice ale lui Obama.
Cei doi se vor intalni saptamana viitoare la Philadelphia pentru o noua dezbatere inaintea alegerilor interne din Pennsylvania, ultimul mare concurs inaintea conventiei democrate din august de la Denver, unde va fi ales candidatul democrat la alegerile prezi-dentiale.
In momentul de fata, scorul este de 1.631 de delegati pentru Obama la 1.474 pentru Clinton. Fiecare can-didat trebuie sa fie sustinuti de 2025 de delegati pentru a obtine investitura democrata.
Analistii sunt de parere ca acest din urma "debate" poate fi foarte influentabil, deoarece electoratul este foarte volatil. Asta e demonstrat de faptul ca sondajele arata ca Hillary Clinton a pierdut avansul de care se bucura in Pennsylvania in fata adversarului sau.
Ultima lor dezbatere a avut loc la sfarsitul saptamanii trecute pe tema valorilor morale in care a fost abordat subiectul avortului. Hillary Clinton a declarat ca este de acord cu aceasta masura daca este "sigura si rara" si a amintit de situatia Romaniei comuniste in care aceasta interventie era un delict.
Desi la inceput atmosfera din randul democratilor era una cordiala, in care atat Hillary si Obama au declarat ca vor ramane prieteni indiferent de ceea ce se va intampla, lucrurile au prins o alta intorsatura. "Indiferent de ceea ce se va intampla, sunt onorata sa fiu alaturi de Barack Obama", a declarat Clinton la inceputul competitiei, ca mai apoi sa strige "Rusine sa-ti fie, Barack Obama!", cand l-a acuzat pe rivalul sau ca prezinta gresit propunerea ei la planul de asigurari medicale.
Cu toate acestea, competitia acerba dintre cei doi "titani" democrati tind sa diminueze sansele partidului la alegerile din 4 noiembrie. De aceea, mai multi membri de seama ai formatiunii, printre care si presedintele Camerei Reprezentantilor Nancy Pelosi, au cerut ca unul dintre "concurenti" sa iasa din cursa.
Ultimele sondaje au aratat ca republicanul John McCain a recuperat avansul pe care il avea in fata lui Barack Obama.
Sustinator al razboiului din Irak si fost prizonier in razboiul din Vietman, John McCain, care are cele mai mari sanse sa devina cel mai varstnic presedinte american ales, incearca sa-i convinga pe alegatori ca "detesta razboiul". Miscarea este strategica, avand in vedere ca adversarii sai democrati sustin retragerea trupelor din Irak.
McCain si consilierii sai au amintit trecutul sau de prizonier in razboiul din Vietnam, drept dovada a faptului ca este constient de sacrificiile pe care razboiul le implica, si a dat asigurari ca nu este dornic sa implice Statele Unite in alte conflicte, daca va fi ales in noiembrie ca presedinte. Saptamana trecuta s-a vehiculat o stire conform carora republicanul ar dori un tandem McCain-Rice, zvon infirmat de amandoi oameni politici. Condoleezza Rice, actualul secretar de stat, a declarat ca dupa terminarea mandatului se va intoarce in California sa predea la Universitatea Standford, unde este profesoara. Sondajele arata insa ca acest cuplu ar invinge in fata oricarui altul democrat.
In momentul de fata, principala lupta intre Obama si Clinton este aceea de a aduna sprijinul cat mai multor "superdelegati", oameni de seama ai partidului care pot vota cu oricine doresc.
Cele mai dorite sustineri sunt cele ale fostului candidat democrat John Edwards si al fostului vicepresedinte american Al Gore, despre care Obama a declarat ca ar putea avea un rol in administratia prezidentiala in cazul in care va fi ales sef de stat.
De asemenea, un tandem cu Al Gore, laureat al premiului Nobel pentru pace, ar fi ideal pentru ambii adversari. Cu toate acestea, Gore a de-clarat ca nu doreste pentru moment sa se intoarca la politica, concentrandu-se asupra luptei impotriva incalzirii globale.
Suportul lui Edwards este la fel de dorit, in primul rand ca garanteaza votul clasei de mijloc, pe care l-a reprezentat acesta in campania electorala.
Atat Obama, cat si Clinton au avut intalniri separate cu senatorul de Carolina de Nord in speranta obtinerii sprijinului acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO