Politică externă

Omul premierului francez a declansat scandalul Clearstream

19.05.2006, 00:00 14

Jean-Louis Gergorin, un prieten apropiat al lui Dominique de Villepin este cel care a declansat scandalul Clearstream, scandal ce a destabilizat intregul guvern francez. Gergorin a recunoscut intr-un interviu acordat cotidianului francez Le Parisien ca in urma unor informatii primite de la o sursa pe care nu doreste sa o divulge a realizat prima scrisoare care continea lista detinatorilor de conturi bancare frauduloase in cadrul companiei luxemburgheze Clearstream, pe care a trimis-o in 2004 judecatorului Renaud Van Ruymbeke.

Aceasta prima scrisoare, care continea date ce s-au dovedit a fi false, este cea care a declansat deja celebrul scandal Cleastream, in care sunt implicati politicieni de prima mana din hexagon: prim-ministrul Dominique de Villepin, ministrul apararii Michele Alliot Marie si ministrul de interne Nicolas Sarkozy.

Fost vicepresedinte al companiei EADS, Gergorin a afirmat ca dupa o intalnire avuta in aprilie 2004 cu Ruymbeke "s-a hotarat ca aceste informatii trebuie dezvaluite". In luna mai, Gergorin i-a trimis o scrisoare anonima judecatorului cu datele incriminatorii.

Acest act al lui Gergorin a fost calificat drept "denuntare calomnioasa" de catre justitia franceza care cauta autorul scrisorilor de mai bine de doi ani.

Judecatorul Ruymbeke risca si el sa fie sanctionat pentru ca a fost de acord sa introduca aceste informatii la dosar sub forma unei scrisori anonime desi il cunostea pe autorul acesteia.

Gergorin nu este de acord cu denumirea de "corb" pe care i-a acordat-o presa franceza, pentru ca, explica acesta, "corbul este un informator anonim, iar la momentul cand m-am intalnit cu Ruymbeke nu eram anonim".

Faptul ca Gergorin a recunoscut ca s-a dus din proprie initiativa la judecator contrazice demersul sau de anul trecut, cand s-a constituit parte civila in dosar, acuzand "denuntari calomnioase" cand presa a emis ipoteza ca el ar putea fi autorul scrisorii.

Acesta a refuzat sa deconspire numele sursei, dezvaluindu-le insa jurnalistilor ca aceasta "se ocupa cu investigarea finantarii terorismului international". Presupusa sursa i-ar fi trimis lui Gergorin in 2003 o lista cu 70 de conturi care apartineau unor functionari, oameni de afaceri si oameni politici printre care si un fost ministru francez, Dominique Strauss Khan. Conform celor declarate de Gergorin, numele lui Nicolas Sarkozy nu figura pe acesta lista. La inceputul lui 2004 acesta i-ar fi anuntat pe Phillipe Rondot, pe Dominique de Villepin, la vremea aceea ministru de externe, actualmente premier, si pe ministrul apararii, Michele Alliot Marie despre continutul listei, insa acestia nu au facut publice informatiile. La acea data de Villepin "i-a ordonat lui Rondot sa investigheze in profunzime situatia", fara sa evoce insa numele lui Sarkozy, declara Gergorin. Desi presa a speculat si o implicare a presedintiei franceze, Gergorin a declarat ca nu cunoaste nimic despre o posibila implicare a lui Jacques Chirac.

Cat despre a doua scrisoare, un anuar despre Clearstream, care continea 33.000 de detinatori de conturi printre care si Nicolas Sarkozy, si care

i-a fost trimisa lui Rondot, presupusul "corb" a refuzat sa ofere lamuriri, spunand doar ca "isi rezerva informatiile si analizele pentru judecatori".

Desi falsitatea informatiilor aparute in scrisori a fost dovedita, Gergorin a declarat ca este "convins ca cel putin informatiile initiale sunt foarte probabil adevarate si ca investigatii suplimentare trebuie facute".

Nicolas Sarkozy s-a constituit parte civila in acest dosar in 2006 si a cerut efectuarea unei investigatii, acuzand "denuntari calomnioase", pentru a afla cine l-a inclus pe acele liste cu acuzatii false. Acesta il vizeaza prin acuzatiile sale pe primul-ministru Dominique de Villepin, acuzandu-l ca ar fi initiat acest scandal pentru a-i anula sansele in cursa prezidentiala de anul viitor, unde vor fi contracandidati.

Desi ancheta in cazul Clearstream progreseaza, autorul, presupusa "sursa" la care face referire Gergorin, si mobilul falsificarii conturilor nu au iesit inca la lumina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels