Politică externă

ONU cere Israelului sa opreasca construirea zidului de securitate

23.10.2003, 00:00 12

Adunarea Generala a ONU a cerut Israelului, printr-o rezolutie adoptata marti, sa inceteze construirea liniei de securitate din teritoriile palestiniene ocupate.
Solutia Organizatiei Natiunilor Unite este una de compromis, intre un proiect al Grupului tarilor arabe - care cerea ONU sa declare ilegala construirea liniei de securitate - si un alt proiect al Miscarii de Nealiniere, care solicita Curtii Internationale de Justitie de la Haga sa oblige Israelul sa demoleze aceasta constructie.
Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat o solutie de mijloc elaborata de Uniunea Europeana, care cere Israelului sa inceteze construirea liniei de securitate din teritoriile palestiniene ocupate, transmite AFP. Diplomatii europeni considera ca solutia de compromis adoptata de ONU este una foarte echilibrata. Rezolutia adoptata condamna, de asemenea atentatele sinucigase de la Haifa, din Israel, si atentatele cu bombe soldate cu moartea a trei agenti de securitate americani, care a avut loc saptamana trecuta in Fasia Gaza.
Textul rezolutiei, obtinut ca urmare a unor lungi demersuri diplomatice finalizate in cursul noptii de marti spre miercuri, a fost aprobat cu 144 de voturi pentru, 12 abtineri si patru voturi impotriva. Impotriva au votat Statele Unite, Israel, Micronezia si Insulele Marshall.
Cele 15 state membre ale Uniunii Europene au acceptat in final sa dea unda verde acestui text de compromis. Argumentul lor este ca zidul israelian "contravine dreptului international".
Spre deosebire de documentele adoptate de Consiliul de Securitate, rezolutiile Adunarii Generale nu au caracter obligatoriu, ci reprezinta opinia comunitatii internationale.
Dupa votarea documentului, ambasadorul israelian la ONU, Dan Gillerman, a declarat ca "adoptarea acestei rezolutii va afecta Natiunile Unite si procesul de pace". "Atit timp cit majoritatea urmeaza aceasta linie de decizie, nu rebuie sa ne mire ca victimele terorismului se orienteaza catre directii pentru propria lor protectie", a adaugat el.
Ministrul israelian al Industriei si Comertului, Ehud Olmert, a declarat, ieri, ca "linia de securitate va continua sa fie construita", in pofida rezolutiei adoptate de Adunarea Generala a ONU.
Pe de alta parte, reprezentantul palestinian, Nasser al-Kidwa, a multumit "membrilor Uniunii Europene pentru inaintarea acestui text".
Adoptarea acestei rezolutii cu o majoritate atit de larga reprezinta o infringere si pentru Statele Unite. SUA si-au exercitat dreptul de veto, la 14 octombrie, in cadrul Consiliului de Securitate, pentru blocarea unei rezolutii care declara "ilegala" linia de securitate israeliana.
Linia de securitate israeliana a fost construita deja pe o distanta de 145 de kilometri lungime, insa lungimea ei totala, potrivit proiectului israelian, este de 430 de Kilometri. Justificarea Israelului, pentru a construi acest zid a fost ca aceasta constructie i-ar impiedica pe eventualii kamicaze sa se infiltreze in teritoriile ocupate. De cealalta parte, palestinienii sustin ca un astfel de edificiu ar face imposibila, crearea, in timp, a unui stat palestinian independent.
mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO