Politică externă

ONU solicita un miliard de dolari pentru ajutorarea Asiei de Sud

07.01.2005, 00:00 14

Natiunile Unite au estimat, in cadrul summitului de la Jakarta, la aproape un miliard de dolari ajutorul de urgenta necesar statelor din Asia care au fost devastate, la 26 decembrie, de valurile seismice.
Secretarul general al ONU, Kofi Annan, a reprezentat vocea care a evaluat consistenta fondurilor de care are nevoie regiunea pentru a se rederesa.
"Lansez un apel pentru intensificarea ajutorului international de urgenta solicitat de ONU (...). In cele sase luni la care se refera acest apel, avem nevoie de 977 de milioane de dolari pentru a raspunde nevoilor umanitare de urgenta a circa cinci milioane de persoane", a Annan.
Dintre cele 977 de milioane de dolari cerute de Kofi Annan, 229 de milioane vor fi alocate pentru alimente si agricultura, 222 pentru locuinte si necesitati nealimentare, 122 pentru sanatate si 61 pentru apa si igiena.
"Dupa cum stiti, suma totala promisa si care a fost partial varsata depaseste suma pe care v-o cer azi. Acest apel se refera la programe precise, deja convenite cu guvernele statelor afectate", a adaugat Annan.
Solidaritatea de care a dat dovada comunitatea internationala a permis, pana in prezent, colectarea de ajutoare publice in valoare de 3-4 miliarde de dolari, de la state dar si de la marile institutii internationale, a precizat ONU. La aceasta suma se adauga ajutoarele particulare, provenind de la companii sau de la persoane fizice.
Inaintea summitului de la Jakarta, mai multe state, cum ar fi Germania si Australia, au anuntat o crestere importanta a ajutoarelor lor de urgenta.
Valurile seismice din Asia reprezinta "cea mai importanta catastrofa naturala la care a asistat ONU, in numele comunitatii internationale, in cei 60 de ani ai existentei sale", a declarat Annan. El crede ca numarul exact al victimelor catastrofei nu va fi cunoscut niciodata, insa, in opinia lui, acesta "va depasi probabil 150.000".
"Reactia noastra la aceasta catastrofa de amploare trebuie sa fie fara precedent", a mentionat presedintele indonezian, Susilo Bambang Yudhoyono, initiatorul summitului la care participa liderii ASEAN, reprezentantii ONU, secretarul american de Stat, Colin Powell, si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.
Premierul nipon, Junichiro Koizumi, va detalia ajutorul nipon, in valoare de 500 de milioane de dolari, si se va alatura propunerii europene privind un moratoriu asupra datoriei statelor afectate de catastrofa.
ONU a primit, la Jakarta, confirmarea rolului sau central in coordonarea operatiunilor de ajutor si reconstructie. Mai multi sefi de state si de guvern din Asia, mai ales din Indonezia si Singapore, au cerut numirea unui responsabil permanent la ONU, care sa coordoneze ajutoarele.
Summitul, care a inceput cu un minut de reculegere in memoria victimelor, trebuie sa permita statelor afectate de valurile seismice - Indonezia, Sri Lanka, Thailanda, India, Maldive - sa isi expuna problemele urgente.
Pentru a mobiliza si tarile mai putin constiente de amploarea catastrofei, unii oficiali au optat pentru difuzarea de imagini din zonele devastate, care arata distrugerile masive si mizeria lasata in urma de tsunami.
In timpul summmitului va fi discutata si problema crearii unui sistem de alerta pentru tsunami in Oceanul Indian, dupa modelul celui care functioneaza in Oceanul Pacific de circa 15 ani. Pentru acest proiect, tarile asiatice spera sa beneficieze de sprijinul tehnic si logistic al statelor bogate.
Totusi, un sistem de avertizare de acest tip ar fi dificil de realizat, intrucat ar fi prea costisitor pentru tarile din regiune si, posibil, ineficient.



Tsunami este greu de prevenit in Oceanul Indian
Oceanul Indian are un mare handicap - aria sa oarecum restransa - care reduce cu mult timpul de reactie intre momentul in care se produce miscarea seismica si momentul in care valurile uriase lovesc zona de coasta, explica Marc-Andre Gutscher, geofizician in Centrul National francez pentru Cercetare Stiintifica (CNRS).
"Bazinul Oceanului Indian este mult mai mic decat cel al Pacificului si timpul de alerta este prea scurt", a confirmat Peter Pissierssens, seful Serviciului oceanic din cadrul Comisiei Oceanografice Interguvernamentale (OIC) a UNESCO. El spune ca "nu poate fi copiat sistemul din Pacific", intrucat, in plus, faliile sunt foarte apropiate de zona de coasta.
Un alt element de care trebuie sa se tina seama, considera Gutscher, este ca asemenea evenimente nu se produc decat rar in Oceanul Indian - in medie la fiecare 50 de ani - spre deosebire de situatia din Pacific. Astfel, "beneficiul pe care il poate aduce un sistem de acest tip este destul de limitat fata de costul instalatiilor", estimat de specialisti la cateva zeci de milioane de dolari.
In plus, intretinerea sistemului - care ar costa fiecare tara citeva milioane de dolari pe an, dupa cum afirma Reid Basher, expert al ONU - risca sa fie mult prea costisitoare pentru economiile acestor tari.
Solutia cea mai potrivita, considera expertii, este mai degraba educarea populatiei. "Ceea ce intotdeauna este esential, indiferent de sistemul de alerta, este informarea publicului", afirma Pissierssens. "Populatia trebuie educata, trebuie sa i se spuna ce sa faca in caz de alerta".



Meteorologii nu si-au dat seama ce se intampla
Un expert al Institutului de Meteorologie din Thailanda a declarat ca era imposibila anticiparea valurilor seismice din Asia de Sud.
Valurile care au lovit Thailanda au fost determinate de un seism foarte puternic care s-a produs cu o ora si 20 de minute anterior, in apropierea Insulei Sumatra din Indonezia.
Burin Vejbanterg, singurul expert al Institutului care era la birou in momentul catastrofei, sustine ca echipamentele si informatiile existente nu permiteau anticiparea fenomenului tsunami.
"Institutul nostru nu putea prevedea valurile seismice. Nu putem sa stabilim decat magnitudinea unui seism si epicentrul acestuia", a precizat specialistul thailandez.
"Nici macar nu m-am gandit la posibilitatea unui val seismic, dat fiind ca nu mai fusese nici unul in Oceanul Indian", a insistat Vejbanterg.
"Cand mi-am dat seama ce se intampla, valurile lovisera deja coastele", a explicat sursa citata.



Orgoliul ONU a fost respectat
Secretarul general ONU, Kofi Annan, a subliniat, la Jakarta, rolul principal al Natiunilor Unite in coordonarea ajutoarelor destinate statelor afectate de cutremurul si valurile seismice de la 26 decembrie.
"ONU asigura conducerea" operatiunilor de ajutor si reconstructie, a declarat Kofi Annan, intr-o conferinta de presa organizata in timpul summitului international convocat, la Jakarta, de autoritatile indoneziene.
Sustinut de statele asiatice si europene, Annan a confirmat trecerea imediata sub egida ONU a grupului de tari constituit de Statele Unite, Japonia si India, la 29 decembrie, care avea drept scop coordonarea ajutoarelor umanitare destinate tarilor afectate de valurile seismice.
Aceste state "dispun de resurse in regiune", mai ales in domeniul militar, si "s-au regrupat pentru a sustine eforturile de ajutare", a adaugat Annan. El a declarat ca, in lipsa acestui sprijin logistic, ajutoarele nu ar fi putut sosi in aceleasi conditii in zonele afectate de catastrofa.
Grupul "avea obiective specifice si limitate la sustinerea eforturilor umanitare", a mentionat Annan.
Un purtator de cuvant nipon a confirmat ca rolul acestui grup de state, a carui constituire a dat impresia unei concurente cu Natiunile Unite, "va fi rapid transferat" ONU.
Departamentul american de Stat a apreciat ca responsabilitatea coordonarii ajutoarelor internationale acordate statelor din Asia probabil va reveni, treptat, Natiunilor Unite. In plus, institutia a sugerat ca grupul creat dupa producerea catastrofei nu are vocatia de a deveni o structura durabila, in competitie cu ONU.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO