Politică externă

Opozitia democrata s-a impus la alegeri

25.11.2003, 00:00 15



Formatiunile pro-democrate din Hong Kong au castigat alegerile locale din aceasta tara, invingand principalul partid pro-Beijing in primul scrutin organizat dupa manifestatiile de protest din vara acestui an, informeaza AFP.



Partidul Democrat, favorabil reformelor, a obtinut 93 de locuri in consiliile locale, fata de 86 cate avea pana in prezent. Partidul guvernamental, Alianta pentru un Hong Kong mai Bun (DAB), a castigat 64 de locuri, fata de 83 cate avea in anul 1999. Analistii explica aceste rezultate prin mobilizarea la vot a persoanelor nemultumite de politica pro-China a guvernatorului Tung Chee-hwa. Rata de participare la urne a fost de 44%, in timp ce in 1999 doar 36% dintre alegatori s-au prezentat la vot. Alegerile locale au loc cu doar zece luni inaintea alegerilor legislative.



Alegatorii si-au desemnat reprezentantii in 18 consilii locale. Scrutinul a fost primul test dupa manifestatiile din luna iulie impotriva unui proiect de lege privind securitatea interna. Numerosi manifestanti au cerut demisia guvernatorului Tung, care se bucura de sprijinul Beijingului.



Presedintele Partidului Democrat, Yeung Sum, a apreciat ca rezultatele alegerilor locale i-au transmis un mesaj clar lui Tung Chee-hwa si Guvernului chinez, in sensul ca poporul doreste o democratie reala.



La randul sau, presedintele DAB, Tsang Yok-shing, si-a prezentat demisia. Partidul, care a sustinut proiectul de lege privind securitatea nationala, se va reuni saptamana urmatoare pentru a-si face bilantul.



Opozitia cere votul universal direct pentru alegerea Parlamentului in anul 2008, dupa modificarea Constitutiei. De asemenea, opozitia doreste ca viitorul guvernator sa fie ales tot prin vot direct si nu de catre un comitet electoral format din 800 de reprezentanti cu tendinte pro-chineze.



"Beijingul si Guvernul de la Hong Kong nu mai pot evita reformele democratice", este de parere Joseph Cheng, analist politic la City University.



"Probabil ca data de 23 noiembrie va marca schimbarea de directie spre democratie", apreciaza specialistul Chris Yeung, citat de cotidianul South China Morning Post. Mediafax



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO